Araştürmacı yazar Fevzi Kaya, Afyon Ulu Camii minaresini yazdı.

Ulu Cami, Afyon Merkez, Camii Kebir Mahallesinde, h. 671/ m. 1272 tarihinde yaptırılmş, Sahipata Nusretüddin Hasan tarafından yaptırılmış.

Rivayete göre camiin bulunduğu yerde Sivrihisarlı Attar Yusuf Efendi tarafından yaptırılan bir mescit vardı. Bu mescit yıkıldıktan sonra şimdiki camii inşa edilmiş olup caminin doğuya, batıya ve kuzeye açılan üç kapısı vardır.

16 Camiin duvarlarını üç sıra kesme taş kuşak dolaşır. Kuşaklar arası sıralı moloz taştır. Doğuya, batıya ve kuzeye açılan üç kapısı vardır. Doğu kapısının üzerinde Arapça kitâbe, kuzey kapısı üzerinde de Türkçe kitâbe vardır. Arapça kitâbeye göre Sahipata oğlu Nusretüddin Hasan tarafından Dülger (Neccar) Emirhac Bey’e yaptırılmıştır.

XIX. yüzyıla kadar “Hocabey Camii” ismi ile anılmış bu tarihten sonra da “Camii Kebir” (Ulu Camii) olarak anılmaktadır.17 Cami en son 2005-2006 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından esaslı bir şekilde tamir ve restorasyonu yapılarak aslına uygun hale getirilmiştir.



MİNARENİN KONUMU:

Anadolu Selçukluları, minareleri camilerde değil, medreselerde uygulamışlardır. Bundan dolayı Afyonkarahisar Ulu Camii minaresi de camiden ayrı olarak sonradan yapılmıştır.

Minare, camiin kuzeybatı köşesine yakın, kesme taştan kare kaideli ve beşgen topuklu olarak XIV. Yüzyılda, ancak Selçuklu mimarisi tarzında yapılmış olup bütün Selçuklu minarelerinde olduğu gibi gövde yeşil, lacivert mineli, tuğlalarla baklava dilimi şeklinde süslüdür.

Kaide bir sıra taş, üç sıra tuğla şeklinde yapılmıştır. Pabuç tuğla örgü olup üçgenlerden oluşan kuşak şeklinde düzenlenmiştir. Pabucun üzerindeki taştan bir bilezikle silindirik tuğla gövdeye geçilir.

Altı sıra tuğla aşırılarak sırlı baklava dilimi şeklinde süslenmiştir. Şerefe dört sıra kirpi burnu üzerine oturmaktadır. Korkuluklar 14 adet kesme taş birleştirilerek yapılmıştır. Petek alt kısmı düz tuğla örgü olup külah altında iki sıra düz, kesme taş örgülü, külah ise silmeli ve taş kaplamadır.

Minare kapısı, camii içinde ve kadınlar mahfilinde olup ahşaptır. Buradan itibaren şerefeye 76 basamaklı bir merdivenle ulaşılır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından minare de cami ile birlikte 2006 yılında esaslı bir onarımdan geçirilmiş, tuğla aralarındaki beton harçlar kırılarak Horasan harçla yeniden derzlenmiştir.