AFSÜ Kamu Denetçiliği Topluluğu (AFSÜ-KDT) Danışmanı Öğr. Grv. Av. Sultan Akseki Bozok ile topluluk yönetim kurulu üyeleri Volkan Altunel ve Buket Çeri, II. Türkiye Üniversite Ombudsmanlık Toplulukları Kongresinde üniversitemizi temsil etti. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından düzenlenen ve Türkiye genelinden 97 üniversitenin temsilcileriyle KDK çalışanlarını buluşturan kongrede, ombudsmanlık topluluklarının dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi 100. Yıl Konferans Salonunda düzenlenen kongreye, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, milletvekilleri, kamu denetçileri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Kamu Başdenetçisi Malkoç kongrenin açılışında yaptığı konuşmada KDK’nın idare karşısında vatandaşın hakkını ve hukukuna korumak için kurulduğunu söyledi. “Biz vatandaşın ücretsiz avukatı, idarenin rehberi olarak arabulucuyuz.” diyen Malkoç, eğer iyi yönetim ilkeleri Türkiye’de yerleştirilerek idarenin şeffaflaşması sağlanırsa bugünkü sorunlarımızın yarısının çözüleceğini ifade etti.

Hukuka uyan gençliğin Türkiye’nin en büyük sermayesi olduğunu ifade eden Malkoç, şöyle konuştu: “Düzgün, hukuka uygun hareket eden, ahlaklı gençlik Türkiye’nin en büyük sermayesidir, gücüdür. Biz üniversite gençliği arasında adaleti, hakkaniyeti, hak aramayı yaygınlaştırmak için ombudsmanlık toplulukları kurduk. Ombudsmanlık kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Eğer üniversite yıllarınızda bu kulüplerde görev alırsanız ileriki yaşamınızda da hakkaniyetin, barışın ne kadar değerli olduğunu bilerek hareket edersiniz.”

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu ombudsmanlığın odağında hakkaniyetin yer aldığını söyledi. Hukukun adaletli bir şekilde işlemesinin hakkaniyetin tesis edilmesiyle mümkün olacağına işaret eden Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumların ilerlemesi ancak insani adımlar atılarak gerçekleştirilebilir. Biz istiyoruz ki dünyanın en genç nüfusa sahip ülkelerinden biri olarak gençlerimiz bütün ilişkilerinde hakkaniyeti gözeten, adaleti elden bırakmayan güçlü bireyler olarak yetişsinler.”



Kongrenin öğleden sonraki bölümünde Kamu Denetçileri öğrencilere çalışma alanlarını anlatarak deneyimlerini paylaştılar. Kamu Denetçileri Yahya Akman, Arif Dülger, Saadettin Kalkan ve Celile Özlem Tunçak ile Eski Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas’ın birer konuşma yaptığı kongrede Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Göka da bir söyleşi gerçekleştirdi.