Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaret tescili aldığı ürünlere bir yenisini daha ekledi. Afyonkarahisar’ın geleneksel ustalık ürünü olan keçenin coğrafi işaret tescil belgesi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alındı.

Afyon Keçesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Coğrafi İşaretli Ürünler Listesi’nde, “Mahreç İşareti” ile yerini aldı.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Odamız adına  Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması, Afyon Kaymağı, Afyon Mermeri, Afyon Manda Yoğurdu/Afyonkarahisar Manda Yoğurdu ve Afyon Keçesi ile birlikte 6 ürünümüz tescil edilmiştir. Afyon Keçesi ile birlikte ilimizin coğrafi işaret tescilli sayısı 40’a ulaşmış;  Afyonkarahisar, ülkemizde en çok coğrafi işaretli ürüne sahip olan 4’üncü il olmuştur. Bacasız sanayimizin anahtarı olan coğrafi işaretli ürünlerimizin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve kalitesinin korunması önem arz ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde coğrafi işaretli ürünlerimizin tescili için gösterdiğimiz kararlılık ve gayretli çalışmalarımız aynı şekilde ürünlerimizin denetimlerde de devam edecek. Burada önemli olan üreticilerin coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkmasıdır. Bu vesileyle başta üreticilerimiz olmak üzere, coğrafi işaretli ürünlerimizin başvurudan tescile kadar uzanan süreçte ekibimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

KEÇE HAKKINDA BİLGİ
Afyon Keçesi’nin geçmişi eskiye dayanıyor. Afyonkarahisar’ın ekonomisinde ve kültüründe önemli bir yere sahip olan keçe; üretimi, coğrafi sınıra özgü nitelikte olup ustalık becerisi gerektiriyor. Afyon Keçesi; Dağlıç, Kıvırcık ve Sakız ırklarından ve bu ırkların Dağlıç-Kıvırcık ile Dağlıç-Sakız şeklinde melezlenmiş kuzularından elde edilen yapağıların, alkali ile muamele edilip su, ısı ve basınçla şekillendirilmesi ile ortaya çıkan ürün olarak biliniyor.