UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehirleri arasında yer alan ilimiz Afyonkarahisar'ın lezzetleri, Afyon yemekleri saymakla bitmiyor. Bu lezzetlerden birisi de kuşkusuz "katmer..."

Afyon katmeri neden lezzeti ile öne çıkıyor?..

Bunu Afyon katmerinin yapılışından belki çıkarabiliriz.

Tarifte yayınladığımız fotoğraflar, Manisa Afyonkarahisarlılar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin her yıl düzenledikleri Katmer Şenliğinden kareler...



Afyon katmerinin yapılışı ise şöyle... Yapılıştaki püf noktaları kaçırmadan takip edelim...

1-Hamur yoğurma işlemi: Una, su ve tuz ilâve ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru ne kadar çok yoğurursanız o kadar kolay ve yırtılmadan açılır. Hamur, elinizi ve kava yapışmıyorsa kıvamını almış demektir. Hamuru nemli bir bezle örterek yaklaşık bir saat dinlendirin.

2-Yufka haline getirme işkemi: Dinlenmiş hamuru yumruk büyüklüğünde parçalara bölüp beze yapın. Her bir bezeyi çok ince olmayacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı kare şeklinde veya yuvarlak olarak kapatabilirsiniz. Yuvarlak olmasını istiyorsanız açılmış yufkanın yüzeyine birebir ölçü sıvı yağla karıştırılmış haşhaş sürün. Yufkayı bir ucundan yuvarlayın. Sonra bu boru şeklindeki hamuru bir ucundan içeriye doğru yuvarlayın. Girdap şeklinde beze elde edeceksiniz. Şimdi bu bezeyi oklavayla inceltin.



3-Ve katmer haline getirme işlemi: Kare kelinde katmer ise şöyle yapılır. Açtığınız yufkaya haşhaş sürün. Yufkayı enine üç parçaya bölünmüş düşünürseniz alt veya üst parçayı orta bölümün üzerine kapatın. Bu kısma da haşhaş sürün. Üçüncü kısmı bu kısma kapatarak gene haşhaş sürün. İnce uzun dikdörtgen hâline gelen hamuru üçe bölünmüş kabul ederek sağ veya soldaki kısmı ortaya kapatın. Bu kısma da haşhaş sürüp diğer kısmı üzerine kapatın. Böylece kare şeklinde hamurunuz olacak. Bu hamuru çok ince olmamak şartıyla açın.



4-Pişirme işlemi: Açtığınız hamurları tavada veya sac üzerinde iki tarafını da yağlayarak pişirin.

Afyon katmeri...

Afyon katmerinin en iyi kim yapar diyorsanız, en iyisini, en lezzetlisini elbette Afyonlu annelerimiz, ninelerimiz yapar... Bu tarifler, onların yaptıklarının yanında ne kadar olur bilemiyoruz...

Afiyet olsun.