Afyonkarahisar, Türkiye'de en çok kaplıcanın bulunduğu illerimizden birisidir.

İlde, 3 önemli termal bölge bulunmaktadır, bunlar Gazlıgöl-Yaylabağı termal bölgesi, Bolvadin Heybeli termal bölgesi ve Sandıklı Hüdai termal bölgelerdir. Ömer-Gecek termal bölgesini de bunlara ekleyebiliriz.

Afyonkarahisar ilimiz, jeotermal kaynaklar bakımından çok zengin ve çok eski çağlardan beri kullanılan kaplıcalara sahiptir. Kral Midas2ın memleketi Gazlıgöl'dür. Midas, Gazlıgöl'de kendine özel hamam yaptırmış,

Eskiden sadece hamamlarla sınırlı olan termal tesisler, son yıllarda yerini birçok modern üniteden oluşan kaliteli ve çok yönlü tesislere bıraktı.

Afyonkarahisar'da Oruçoğlu Termal Otelle başlayan bu süreç, İkbal Termal Otelle devam etti. Sonrasında bir çok çok yıldızlı termal otel açıldı Afyon'a...

Günümüzde teşhis ve tedavi merkezleri gibi bölümleri de içeren termal tesisler, genel ve özel yüzme havuzları, tedavi havuzu, masaj üniteleri, çamur tankları, buhar banyoları, sauna ve Türk hamamları gibi bölümlerden oluşuyor, bu bölümlerin bir çoğu Afyonkarahisardaki ultra lüks otellerimizde mevcuttur.