Türk Kurtuluş Mücadelesinin en önemli safhalarından birini oluşturan ve Kurtuluş Savaşı’nın bir anlamda sonuçlanmasında etkili olan Büyük Taarruz ya da Başkumandanlık Meydan Muharebesi için, zafere giden yoldaki son adım dersek yanlış olmaz.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'ın Yavrusu Mehmet Akif için Destek ZamanıAfyonkarahisar'ın Yavrusu Mehmet Akif için Destek Zamanı

Türk Kurtuluş Mücadelesinin en önemli safhalarından birini oluşturan ve Kurtuluş Savaşı’nın bir anlamda sonuçlanmasında etkili olan Büyük Taarruz ya da Başkumandanlık Meydan Muharebesi için, zafere giden yoldaki son adım dersek yanlış olmaz.

Türk Kurtuluş Mücadelesinin en önemli safhalarından birini oluşturan ve Kurtuluş Savaşı’nın bir anlamda sonuçlanmasında etkili olan Büyük Taarruz ya da Başkumandanlık Meydan Muharebesi için, zafere giden yoldaki son adım dersek yanlış olmaz. 26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan ve 9 Eylül tarihinde Türk ordusunun İzmir’e girişiyle biten bu taarruz, Yunan ordularının 18 Eylül tarihinde Anadolu’yu tamamen terk etmesiyle sonuçlandı. Afyonkarahisar’da kazanılan zafer, tam bağımsız Türk devletinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna büyük güç verdi.

 Böylesine önemli bir mücadeleye tanıklık eden Afyonkarahisar, bu büyük zaferi her yıl Büyük Taarruz Zafer Haftası programı adı altında bir haftalık bir sürede dolu dolu etkinliklerle kutlayarak tarihi ve yaşanan bu mücadeleyi zihinlerde diri tutmaya çalışıyor. 26 Ağustos gecesi başlayan etkinlikler 30 Ağustos Zafer Bayramı gününde Kütahya’da son buluyor.

 Büyük Taarruz Zaferi Türk topçusunun 26 Ağustos sabahı saat 05.00’te ateş açması ile başladı. Bu sebeple Zafer Haftası etkinlikleri de 26 Ağustos günü başlıyor. Mustafa Kemal Paşa ordusuyla birlikte Kocatepe’ye yürüyerek oradan taarruz emrini veriyor. Biz de yaptığımız etkinliklerle 98 yıl önce oluşan bu mücadele ruhunu yeniden yaşayabilmek ve bu toprakların nasıl kazanıldığını anlayabilmek için önce Şuhut ilçesinde bulunan Atatürk’ün karargâhı olan Atatürk Evi ziyaretiyle programa başlıyoruz ve temsili atlı birlikleri İzmir’e doğru uğurluyoruz. Sonrasında Kocatepe’ye çıkmak için Çakırözü Köyü’ne geçiliyor ve burada Milli Mücadele’yi anlatan video gösterimi sunuluyor. Meşaleler eşliğinde Zafer Yürüyüşü başlıyor ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar Kocatepe’ye yürüyor.

 Sabah olduğunda program kesintisiz devam ediyor. Burada Başkomutanlık Mustafa Kemal Anıtı’na çelenkler sunuluyor ve harekâtın nasıl geçtiği safha safha anlatılıyor. Sonrasında bizlere bu toprakları vatan kılan şehitliklerimiz ziyaret ediliyor. Milli Mücadele şehri Afyonkarahisar’ın her bir noktasında şehitlikler bulunuyor. Büyük Taarruz Şehitliği, Yüzbaşı Agâh Şehitliği, Anıtkaya Şehitliği, Giresunlular Şehitliği bunlardan bazıları. Tüm bu şehitliklerimizde anma programı düzenleniyor ve şehitlerimize dualar ediliyor.

27 Ağustos tarihi bizler için önemli bir gün. Afyonkarahisar bu tarihte işgalden kurtarılıyor. Bu sebeple kurtuluş günü etkinlikleri düzenleniyor. Zafer Meydanı’nda halk oyunları, mehter takımı gösterileri, şiirler eşliğinde zafer coşkusu yaşanıyor. Her yıl coşkumuza Türk Yıldızları da eşlik ediyor. Gökyüzünde yaptıkları izleyenleri büyüleyen gösterilerle zafer coşkusunu zirveye taşıyorlar. 30 Ağustos Zafer Bayramı Kütahya ile ortaklaşa yapılan törenle kutlanıyor. Burada Kocatepe Parkı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından Valimiz tebrikleri kabul ediyor ve sonrasında Kütahya’da yapılan törenlere katılıyoruz. İki il bu anlamlı zaferi birlikte kutluyor. Bizlere böylesine güzel bir vatanı canıyla, kanıyla, büyük fedakârlıklarla miras bırakan ecdadımız için ne yapsak az diye düşünüyorum. Aldığımız her nefeste, huzurla yaşadığımız her günde onların bu fedakârlıkları, bu mücadeleleri var. Bir kez daha ruhları şad olsun, mekânları cennet olsun. Bu vesileye başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum.  

İbrahim KAYAR
Afyonkarahisar Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdür V.
Karahisari Sahib Dijital Dergi'den...