Afyonkarahisar’da ele geçirilen 2 bin yıllık Roma dönemine ait tarihi eser, traktörün römorkunda müzeye getirilerek, kayıt altına alındı. Edinilen bilgiye göre, merkeze bağlı Fethibey beldesinde yaşayan A.B. ile oğlu O.B, inşaat çalışması yaparken Roma dönemine ait ‘sunak’ diye tabir edilen tarihi eseri buldu. Tarihi eseri evine getiren A.B., yaklaşık bir yıl boyunca tarihi eseri evinde bekletti. Tarihi eserin satılacağı bilgisini alan Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri şahsın evinde yaptıkları aramada tarihi eseri ele geçirdi. Tarihi eseri evinde bulunduran baba A.B. ile oğlu O.B. tarihi eser kaçakçılığı iddiasıyla KOM ekipleri tarafından gözaltına aldı. Roma dönemine ait ‘sunak’ bir traktörün römorkuna konularak, Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi’ne getirilerek teslim edildi.
Müze yetkilileri, polisler tarafından getirilen tarihi eseri vinç yardımı ile römorktan indirerek kayıt altına aldı.
Tarihi eserle ilgili bilgi veren Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Arkeolog Ahmet İlaslı, mermerden yapılan tarihi eserin yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğunu söyledi. Eserin, Roma dönemine ait olduğunun bilgisini veren İlaslı, “Dört yüzünde de figürler var. Güneş tanrıçası Helios, ay tanrıçası Hekate, Apollon ve sunağı yapan kişilerin kabartmaları var. Üzerinde 2-3 satırlık bir yazı var. Yazı uzmanı olmadığımız için bunu okuyamıyoruz. Yazı okununca kime ve niçin adandığı öğrenilecek. Adak taşıdır” dedi.
Tarihi eserin paha biçilmez olduğunu söyleyen İlaslı, eserin kayıt altına alındıktan sonra ziyarete sunulacağını söyledi. ALİ KEMAL AKAN (İHA)