Geçen sezon TBL play-off şampiyonu olarak tamamlayan Afyon Belediyespor cephesinde tarihinde ilk kez BSL'ye yükselmenin heyecanı var. 2013 yılında kurularak yola ilk Bölgesel Lig'de başlayan takım, her ligde gösterdiği başarıyla 5 sezon gibi kısa sürede BSL'ye çıkmayı başardı. Biz de bu önemli başarıları ve yeni sezon heyeanını konuşmak üzere yeni göreve başlayan Başkan Tamer Dişbudak'la bir araya geldik.



Afyon Belediyespor'da zaten yönetimin içindeki isimlerdendiniz. Ancak BSL'ye ilk kez çıktığınız sezon başkanlığa getirilmeniz üstünüzde ekstra bir baskı yarattı mı?



Bildiğiniz üzere eski Başkanımız Hüseyin Çetinbaş işlerinin yoğunluğu sebebiyle görevini bırakma kararı almıştı. Ardından arkadaşlarımız beni seçti. Ekibimiz de yönetimimiz de aynı ve yine hep birlikte çalışıyoruz. Hatta bir sene sonra başkanlık görevimi bırakıp yönetimden başka arkadaşlarımızın da bu şekilde sırayla başkan olması şeklinde aramızda bir karar aldık. Bu sebeple hangimiz başkan olursak olalım yükü beraber paylaştığımız için ekstra bir almış gibi hissetmiyorum. 



2013'te Bölgesel Lig'de başlayan yolculuğunuz 5 sezon gibi kısa sürede BSL'ye kadar ulaştı. Şüphesiz bu kadar kısa sürede arka arkaya yapılan doğru işlerde basketbol sevgisinin payı büyük olsa gerek.



Bizim yönetimimizdeki herkes basketbolu seviyor. Basketbolla alakası olmayan arkadaşlarımız bile sevmeye başladı. Belediye Başkanı ve Valimizin bizlere verdiği destekler sayesinde bu başarıyı elde edebildik. Şehir de basketbolu çok sevdi. Her maçımızı nerdeyse tamamen dolu bir salonda oynadık. TBL'de oynayan bir takım olarak böyle dolu bir salonumuzun olması bizler için önemli başarı oldu. Çünkü TBL'de ücretsiz değil biletli karşılaşmalarda salonlarını bu kadar doldurabilen takım yok denecek kadar az.



Afyon'da basketbol oluşumu nasıl başladı? Bu kadar kısa sürede hedefinize ulaşmanızda en önemli etken ne oldu?



Belediye Başkanımızın isteğiyle ilk önce amatör olarak sosyal sorumluluk projesi altında bu takım kuruldu. Sonrasında bu takım bir başarı göstererek TB2L'ye çıktı. TB2L'nin ardından TBL'ye çıkmasıyla şehrinde ilgi ve alakası artmaya başladı. Ben de TBL'ye çıkılan dönemde yönetime dahil oldum. Biraz geç başladığımız için transferlere bir ayda tamamlamaya çalıştık. Ardından bu sefer orada düşmeme mücadelesi vermeye başladık. Bu durumda insanlar için bir hedef oldu. O sezondan sonra biz de bu stresi bir daha yaşamamak için buraya daha çok önem vermeye başladık. Bundan sonraki her sezon bize hep birşeyler kattı. Artılarımızı eksilerimizi gördük ve daha dikkat etmeye başladık. Şimdi ilk kez BSL'de oynayacağız. Bu aşamada da eksiklerimiz olacaktır. Onları da bularak profesyonel anlamda gitmeye çalışıyoruz. 



Basketbolla ilgili bu sezon önemli yatırımlara da imza attığını görüyoruz. A takımın yanında ciddi bir altyapı çalışmasına başladınız.





Bu sene basketbol üzerine kendi takımımızın spor okulunu kurduk. Şuanda 50 civarı kayıtlı öğrencimiz var. İlk senede bu sayıyı yakalamak bizler için güzel bir başarı oldu. 11 yaşından 16 yaşına kadar kapsayacak şekilde okullar açtık.



Bunu sosyal sorumluluk projesi gibi de düşünmek lazım. Biz buradan kulüp adına bir gelir elde ediyoruz ama bu elde ettiğimiz gelirin karşısında da bunu insanlara bir şekilde vermemiz lazım. Buradan oyuncuların yetişmesi bizi çok mutlu eder. Yani BSL'de altyapıdan kendi yetiştirdiğimiz bir oyuncunun olması bizi gerçekten çok mutlu eder. Neden Afyon'dan bir kaç tane daha Mustafa Abi yetişmesinki.

 





Aynı zamanda BGL'de de boy göstereceksiniz. Buradaki çalışmalarınız hakkında da bilgi alabilir miyiz?



BGL için yaptığımız seçmelere ise benim de beklemeyeceğim bir ilgi oldu. Yaklaşık olarak 300 kişi geldi. Bu sayıyı yakalamamızın yanında başka şehirden de insanların gelmesi bizi çok mutlu etti. BGL staff ve okulların kadrolarını oluşturduk. . BGL oyuncularımıza Doğa Koleji'nden eğitim bursu veriyoruz. Servis desteğini kendimiz sağlıyoruz. Konaklama konusunda Belediye Başkanı'mızdan destek aldık. Şu an hala inşaatı sürüyor ancak tahminen bir ay içinde sporcu otelini açacağız. Dışarıdan gelen sporcularımız da burada kalacaklar. Bunun yanında Sayın Belediye Başkanımızın sayesinde yapılmış olan Mustafa Abi Spor Kompleksimiz var. Bizim kulübümüzün ofisi de o salonda bulunuyor. 



BSL'de maçlarınız bildiğiniz gibi yeni salonunuz olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu Spor Salonu'nda oynayacaksınız. Ancak şu anda bazı eksikleri mevcut. Bu eksikleri öngörülen tarih içinde tamamlanabilecek mi?



Prof. Dr. Veysel Eroğlu Spor Salonu ise normalde geçen sene Ağustos ayında tamamlanacaktı. Yapımının uzaması bizleri biraz yordu. Şimdi ise eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Ben mesela basın tribünü yapımıyla ilgileniyorum. Hepimiz mesleki alanlarımızla ilgili eksiklere yönelerek hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışıyoruz. Ledlerin yerlerini değişecek. Rakip takım için bench arkası olacak. Bir de saha içi oturma düzeni yapacağız. Bunların hepsini öngörülen tarihe yetiştireceğiz. 



Yeni sezonda bizleri nasıl bir Afyon Belediyespor bekliyor?



Heyecanımız çok yüksek. Bu ligde çok yeni olduğumuz için biz de neler olacağını şu an bilemiyoruz, yaşayarak öğreneceğiz.  Zor bir lig bizleri bekliyor. Kısıtlı bir bütçemiz var. Ona göre hareket ediyoruz. Çünkü oyuncu ödemelerinde oldukça hassasız. Hiçbir oyuncuya eksik ödeme yapmak istemiyoruz. Bu yüzden bütçemize göre hareket ettik. Ama şu an kurduğumuz kadro ile ligi düşme tehlikesi yaşamadan tamamlayacağımıza inanıyorum. Güzel bir sezon geçirmeyi umuyorum.



TBL'ye BSL'ye yükselişte sarsılmamak için kemik kadroyu korumak şüphesiz başarılı olmanın kilit noktalarından biri oluyor.



Evet, Sakarya'da da şu an gördüğümüz için öyle olduğunu söyleyebilirim. Onlar da bu sezon Avrupa'da ülkemizi temsil edecekler. Umarım gelecek sezon biz de Eurocup'a katılabiiriz. Şu anki öncelikli hedefimiz bu.

 

Taraftarlarınız için gerçekten TBL'nin en iyi taraftarlarından biri diyebiliriz. Çok kısa sürede benimseyerek hiçbir maçta sizi yalnız bırakmayan taraftarlarınız hakkında neler söylemek istersiniz?



Taraftarlarımızdan öncelikle bizleri BSL'de de yalnız bırakmamalarını istiyoruz. Bizim taraftarımızın büyük çoğunluğu aile ve çocuklar. O yüzden maçlarımızda hiçbir şekilde küfür olmuyor Dolayısıyla böyle cezaları da almıyoruz. Bir takım taraftarın yapması gereken şeyleri daha sistematik yapıldığı zaman bu taraftar daha da müthiş bir taraftar olacak. Yani takımı daha fazla ateşleyen bir taraftar olacak ve bu destek bizim için sahada çok değerli olacak. Mesela biz Bahçeşehir'le oynadığımız TBL play-off final serisinde taraftarımızın sayesinde de maç kazandık.



Anadolu'da basketbolun yayılması lazım. Biz hangi takımla oynarsak oynayalım burada hep dolu bir salon bizi karşılıyor. Deplasmana gittiğimiz de ise oradaki Afyonluların bizleri desteklemeye geldiklerini görüyoruz. Yani bizim heryerde bir taraftarımız olmuş oluyor. Bu yüzden Anadolu'nun basketbolda daha çok önemi var. Çünkü basketbol Anadolu'da ne kadar yaygın olursa sevilebilirliği de o kadar artacaktır.