Üniversite Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Hipoksik İskemik Ensefalopati tedavisinde kullanılan Terapotik Hipotermi (Soğutma Tedavisi) ile ülkemizdeki sayılı merkezler arasında yerini aldı.

Konuya ilişkin bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ferit Kulalı, beynin oksijensiz kalması sonucu gelişen Hipoksik İskemik Ensefalopatinin, yenidoğan bebeklerdeki en ciddi beyin hasarı nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Günümüzde bilinen en etkili ve tek tedavi yöntemi olan soğutma tedavisinde (Terapotik Hipotermi) vücut sıcaklığının 33-34°C arasında tutulduğunu belirten Dr. Kulalı, bu tedavi yöntemi ile oksijensiz kalan bebeklerin ileride karşılaşabilecekleri nörolojik sorunların azaltıldığını kaydetti.

Dr. Kulalı şöyle konuştu: “Türkiye’deki çok az sayıda yenidoğan yoğun bakım ünitesinde uygulanmakta olan bu tedavi yöntemi, Kendisi de Yenidoğan Yoğun Bakım Hocası olan Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un desteği ile üniversitemize kazandırılmıştır. Rektörümüz Prof. Dr. Okumuş’un talimatıyla yeniden yapılanma sürecine giren AFSÜ Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin, modern alet ve donanımları ile dinamizm kazanarak ülkemizin sayılı yenidoğan yoğun bakım üniteleri arasında yerini almasında, alanında son derece tecrübeli olan Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. A. Afşin Kundak’ın da büyük ölçüde katkıları olmuştur.”