Toplumsal ihtiyaçları karşılayan sürdürülebilir uygulamaları hayata geçirmeye devam eden AFSÜ, “Nesiller Arası Eğitim, Bakım, İletişim” (NEBİ) başlıklı yeni bir çalışma için kolları sıvadı.
 

Proje ile ilgili Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş başkanlığında düzenlenen ön değerlendirme toplantısına Afyonkarahisar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü, Afyonkarahisar İl Millî Eğitim Müdürü Metin Yalçın, AKÜ Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Nezahat Hamiden Karaca ile akademik ve idari personel katıldı.

AFSÜ Tıp Fakültesi Yeşil Salonda düzenlenen toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, NEBİ projesi ile Zafer Sağlık Külliyesinde kurulacak “Kreş ve Gündüz Bakımevi” ve “Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi” sayesinde hem okul öncesi çağındaki çocukların eğitimi hem de yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmek adına ortak gelişimsel çalışmalar yürütüleceğini kaydetti.

Projenin maliyeti ve sürdürülebilirliğiyle ilgili ciddi bir ön hazırlık yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Okumuş, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün, Millî Eğitim Müdürlüğünün ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin ilgili akademik birimlerinin desteği bizim için çok önemli. Bugünkü toplantımızın amacı da NEBİ’nin uygulanmasıyla ilgili hem akademik ve idari birimlerimizin katkısına hem de ilgili kamu kurumlarının yaklaşımına ilişkin bir ön değerlendirme yapmaktır” dedi.

Toplantıda söz alan katılımcılar, NEBİ projesinin hayata geçirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin görüşlerini dile getirdi. Afyonkarahisar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü ve Afyonkarahisar İl Millî Eğitim Müdürü Metin Yalçın da böyle bir projenin gündeme getirilmesinden duydukları memnuniyeti ifade ederek NEBİ’ye kurumsal anlamda destek vermeye hazır olduklarını söylediler.

ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR İÇİN HAREKETE GEÇMELİYİZ

Modern şehir hayatının ve çalışma koşullarının, ebeveynlerin çocuklarıyla ve yaşlı aile bireyleriyle ilişkisini köklü bir değişime uğrattığına dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş, çocukların ve yaşlıların birbirinden uzaklaşmasının olumsuz sonuçlarını gidermek üzere ilgili kurumların harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Ebeveynlerin, pandemi kısıtlamaları sebebiyle okulların uzaktan eğitime geçmesi ya da kapanması sebebiyle öz bakım becerileri sınırlı olan küçük yaş grubundaki çocuklarıyla ilgili ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Okumuş, aynı sorunun evde kalan bakıma muhtaç yaşlılar için de söz konusu olduğunu dile getirdi.

Koruyucu hekimlik uygulamalarıyla yaşlıların yaşam kalitelerini yükseltmeyi hedefleyen geriatrinin, bu yaş grubunun hastalıklarının tanı, tedavi ve takibi ile sosyal ve fonksiyonel yaşamları ile ilgilenen sağlık bilimleri alanında bir bilim dalı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Okumuş, AFSÜ olarak bu konudaki toplumsal ihtiyacı gidermek adına NEBİ projesini geliştirdiklerini söyledi.

AFSÜ’NÜN İKİ MERKEZİ ORTAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTECEK

Prof. Dr. Okumuş, şöyle konuştu: “Projemiz ile Afyonkarahisar ve yakın çevresinde bakım ve rehabilitasyon ihtiyacı bulunan, şartlarının uygunluğu tespit edilmiş aile büyüklerimizin psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarının karşılanabileceği ve bunun yanında sağlık bakım hizmetlerinin de yürütülebileceği bir yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi planlıyoruz. Bu merkez, eş zamanlı olarak kuracağımız AFSÜ Kreş ve Gündüz Bakımevimiz ile ortak çalışmalar yürütecek.

AFSÜ Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde, sağlık ve bakım ihtiyaçları karşılanacak olan yaşlılarımızın AFSÜ Kreş ve Gündüz Bakımevinde eğitim gören çocuklarımız ile aralarında bilimsel yöntemlerle güçlü bir bağ kurmayı hedefliyoruz. Böylece nesiller arası iletişimi güçlendirerek, hem küçük çocuklarımızın eğitimini zenginleştirmeyi hem de yaşlılarımızın kendilerini toplumdan dışlanmış ya da yalnızlığa mahkûm gibi hissetmemeleri sağlamayı; başka bir deyişle aile kültürümüzü modern hayatın olumsuz etkilerinden bir nebze de olsa kurtarmayı arzu ediyoruz.

Çocukların ve yaşlılar için profesyonel eğitmenler ve destek uzmanları gözetiminde yemek hazırlama, kitap okuma/dinleme, resim veya boyama yapma, çiçek dikimi, bitki bakımı, müzik dinleme, yürüyüş gibi ortak aktiviteler gerçekleştirilecek NEBİ projesi ile yaşlılarımızın farklı düzeylerde tecrübe aktarımının, çocuklarımızın gelişimi ve yaşlılarımızın rehabilitasyonunun yanı sıra AFSÜ’nün önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri için de önemli bir yarar sağlayacağına inanıyoruz.

Çünkü üniversitemiz öğrencilerini de bu proje kapsamında yaşlılarla ve çocuklarla etkileşim kurmaları için rol almaya teşvik edeceğiz. Çocukların, yaşlılarımızın ve öğrencilerimizin oyun alanlarının, kütüphanelerinin, yürüyüş parkurlarının, sportif, sanatsal ve kültürel etkinliklerinin ortak alanlarda gerçekleştirilmesi için merkezlerimizin entegre bir şekilde inşa edilmesini öngörüyoruz.

BÜTÜNLEŞİK BİR TESİS OLUŞTURMAYI İSTİYORUZ

Proje için Zafer Sağlık Külliyesi arazisindeki belirli bir alanda, temel olarak üç yapı bloğu tasarlıyoruz. Birincisi AFSÜ Kreş ve Gündüz Bakımevi, ikincisi yataklı yaşlılara hizmeti verecek olan geriatri merkezi ve üçüncüsü de gündüz yaşlı bakımevimiz olacak. Yani hem okul öncesi çağındaki çocuklara eğitim verilen hem de tıbbi bakıma ihtiyaç duyan ya da tıbbi bakıma ihtiyacı olmasa da sosyal hayata katılmak isteyen yaşlılara hizmet veren bütünleşik bir tesis oluşturmayı istiyoruz.

Kuşkusuz NEBİ, sadece AFSÜ’nün imkânlarıyla gerçekleştirebilecek bir proje değildir. Mutlaka ilgili paydaşlardan destek almamız; projenin maliyeti ve sürdürülebilirliğiyle ilgili sağlam bir fizibilite yapmamız gerekiyor. Bu anlamda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün, Millî Eğitim Müdürlüğünün ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin ilgili akademik birimlerinin desteği bizim için çok önemli. Bugünkü toplantımızın amacı da NEBİ’nin uygulanmasıyla ilgili hem akademik ve idari birimlerimizin katkısına hem de ilgili kamu kurumlarının yaklaşımına ilişkin bir ön değerlendirme yapmaktır. İnşallah projemiz Afyonkarahisar için hayırlara vesile olur.”

Toplantı, katılımcıların NEBİ projesine ilişkin görüş ve önerilerini paylaşmasının ardından sona erdi.