2 megawatt elektrik üretecek jeotermal enerji santrali kurmak için çalışma başlattıklarını açıklayan Afyon Jeotermal A.Ş.(AFJET) Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, AFJET'in elektrik enerjisinden yıllık yaklaşık ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

2 megawatt elektrik üretecek jeotermal enerji santrali kurmak için çalışma başlattıklarını açıklayan Afyon Jeotermal A.Ş.(AFJET) Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, AFJET’in elektrik enerjisinden yıllık yaklaşık 2 milyon 500 bin TL gelir elde edileceğini söyledi.
Afyonkarahisar’ın jeotermal su enerjisiyle ısıtılması amacıyla Özel İdare, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası ile çeşitli dernek ve kuruluşların ortaklığıyla 18 yıl önce kurulan AFJET, termal turizme su temini ve ısıtmanın ardından termal sera ve elektrik üretimi de yapacak. İl merkezinde 15 bine yakın abonesiyle evleri ısıtan AFJET, gelecek yıl jeotermal sahalarda kurulacak seralara da ısıtma hizmeti verecek. Abone sayısı itibariyle Afyonkarahisar’ın yaklaşık 4’te 1’ini ısıtan AFJET, mevcut abonelerin yanı sıra, 250 dönüm alanda kurulacak teknolojik seraları da ısıtacak.
AFJET Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, hedeflerinin jeotermal enerjiyi ısıtma dışındaki alanlarda da kullanmak olduğunu söyledi. Şu an 6 bin civarında olan termal tesislerin yatak kapasitesinin 10 bine ulaşmasının hedeflendiğini kaydeden Ulutürk, “15 bin abone ve 250 dönüm sera ısıtmasının yanı sıra, bu 10 bin yataklık termal tesislerin hem ısıtmasını hem de termal su teminini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
TERMAL SUYUN HER SICAKLIĞI DEĞERLENDİRİLECEK
Jeotermale farklı bir bakış açısı getirmeyi istediklerini vurgulayan Yusuf Ulutürk, 120-130 derece sıcaklıkta çıkan suyun termal banyolarda ancak 40-45 derecede kullanılabildiğini söyledi. Suyu termal havuz ve hamamlara vermeden önce elektrik enerjisi üretimi, seracılık ve ısıtmada kullanacak entegre bir sistem hedeflediklerini kaydeden Ulutürk, şöyle konuştu:
“Termal suyu her ısıda farklı bir amaçla kullanmayı planlıyoruz. 120 derecede çıkan termal suyla önce elektrik enerjisi üreteceğiz. Sonra termal seralar ve konut ya da otel gibi tesisler ısıtılacak. Sonra su 45 dereceye düşürerek termal tedavi hizmetlerinde kullanacak. Termal su tesislere giderken sadece borularda dolaşarak elektrik enerjisi ve seracılıkta kullanılabilecek. Her ısıda ülkemize katma değer sağlayacak. Bu şekilde entegre bir kullanımla jeotermal enerjiyi en verimli ve etkin kullanan şirket olarak tüm termal kuruluşlara örnek olmayı planlıyoruz.”
ELEKTRİKTEN YILLIK 2 MİLYON 500 BİN TL
Türkiye’de şu an jeotermal alanlarda 110 megawatt gücünde elektrik üretimi yapıldığını hatırlatan Ulutürk, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yapılan çalışmalarla bu yıl üretimin 200 megawatt’a kadar yükselmesini beklediklerini vurguladı. Jeotermalden elektrik üretiminin su sıcaklığının çok yüksek olduğu yerlerde yapıldığını belirten Ulutürk, şöyle devam etti:
“Sahamızda 120-125 derece civarında su sıcaklığı var. 2 kuyumuzdan yaklaşık 2 megawatt civarında elektrik üretimi planlıyoruz. Bu üretim AFJET’e bugünün değeriyle yıllık yaklaşık 2 milyon 500 bin TL’lik bir gelir sağlayacak. İleride üretimi 4 megawatt gücüne artırmak için de altyapı çalışmalarımız var.”
YILLIK 200 BİN TON KÖMÜR YAKILMAYACAK
Jeotermal enerjinin entegre kullanılması halinde yıllık 123 milyon TL değerinde 200 bin ton kömür ya da aynı enerjiye eşdeğer 103 milyon TL’lik 15 milyon metreküp doğalgazın yakılmasının önleneceğini açıklayan Ulutürk, bunun hem çevre kirliliğini engelleyeceğini, hem de ekonomiye katkı sağlayacağını belirtti.