rnrnİl Özel İdaresi, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortak kuruluşu olan Afjet, son dönemde yaptığı yatırımlarla göz dolduruyor. İsale hattı ve şebekesini ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

İl Özel İdaresi, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortak kuruluşu olan Afjet, son dönemde yaptığı yatırımlarla göz dolduruyor. İsale hattı ve şebekesini komple yenileyen Afjet, yürüttüğü genişleme çalışmasıyla 2010 yılında 4 bin 500 olan ısıtılan konut sayısını yılsonuna kadar 15 bine çıkarmayı planlıyor.
Afjet’in son bir yıllık çalışmaları ve 2011 yılı yatırımları hakkında bilgi veren AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, 2010 yılı içinde 15 yılı aşkın süredir kullanımda olan şebeke ve isale hattını yenilediklerini söyledi. 1995–1996 yıllarında yapılan ilk sistemde, günün şartlarına göre kullanılan ısı izolasyonlu çelik boruların, korozyon ve kireçlenme nedeni ile ekonomik ömürlerini doldurduğunu aktaran Genel Müdür Ulutürk, “2010 yılı içinde şirket yönetim kurulumuz büyük bir titizlikle yenileme çalışması başlattı. En ucuz ve son teknoloji olan boru ve izolasyon sistemleri kullanarak gidiş-dönüş yaklaşık 32 km olan isale hattını yeniledik. Isı merkezimizi Gecek’e taşıdık ve 32 km hat içinde şartlandırılmış su dolaştırılarak hattın ömrünün daha da uzamasını sağladık. 15 yıl boyunca tamamen elden çıkmış olan ısı merkezi yenilenerek halkımıza daha uzun yıllar hizmet verecek bir sisteme kavuşmaları sağlandı” dedi.
“ISINAN KONUT SAYISI 15 BİNE ULAŞACAK”
2010 yılı içersinde 520 bin metrekare kapalı alan ısıtma kapasitesi ile 4 bin 500 olan Afjet abone sayısını yapılan yeni yatırımlarla 8 bine (100KE) çıkardıklarını dile getiren Afjet Genel Müdürü Ulutürk,  ısıtılan kapalı alan kapasitesinin ise 775 bin metrekareye ulaştığını söyledi. 2010 yılı içinde Karaman Mahallesi ile Dumlupınar 2. Caddesini jeotermal ısıtma konforuna kavuşturduklarını ifade eden Yusuf Ulutürk, genişleme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ulutürk şunları söyledi; “2011 yılında Uydukent Selçuklu Mahallesi de jeotermal konfora kavuşacak. Bunun yanında Kasımpaşa Mahallesinin bir kısmı ile Tepe konutları ve Devlet Demir Yolları Gar binası jeotermal su ile ısıtılacak. 2011 yılı sonuna gelindiğinde yaklaşık 15 bin konut (100KE) ulaşılacak” dedi.
“JEOTERMALDEN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLECEK”
Afjet AŞ’nin Buluculuk hakkı MTA Genel Müdürlüğüne ait olan AR-117 sahası içinde bulunan bütün kuyu ruhsatlarını kendi bünyesine katarak sahanın tek elden yönetimi için büyük bir adım attığını belirten Genel Müdür Ulutürk, Afjet’in rüyası olan Termal Turizm Tesisleri dağıtım projesinin de bu ay içinde başlayacağı müjdesini verdi. Ulutürk, bu projenin Afyonkarahisar’ın ufkunu açacağını dile getirdi. Yine yıl içinde kuyu yenileme çalışmalarının yapıldığını aktaran Genel Müdür Yusuf Ulutürk, “Yaklaşık 15 yıldır üretim yapan kuyularının çoğu üretim dışı kalmıştı. Bunun için özellikle yeni projelerde kullanılmak üzere üretim dışı kalan bu eski kuyular yenilenirken, sahanın K-GD tarafa doğru geliştirilmesi için Kocatepe Üniversitesi’ne alınan MT aleti ve derin rezistivite çalışmaları ile jeotermal su alınabilecek yeni sahalar tespit edildi. Bu çalışma sonucu açılan AF–24 kuyusundan 685 metre derinlikte rezervuar sıcaklığı 121°C, yaklaşık 100 lt/sn debide akışkan elde edildi” dedi. Söz konusu kuyu ve bu sahada açılacak daha derin kuyular ile elektrik enerjisi üretmeyi planladıklarını anlatan Afjet Genel Müdürü Ulutürk, konuyla ilgili yurtdışından teklifler alındığını ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TESİSİ
Afjet’in 2011 yılı itibariyle Türkiye’nin en büyük jeotermal ısıtma tesisi olduğunu belirten Yusuf Ulutürk, abone sayısı olarak ise İzmir Jeotermal Tesisleri’nden sonra 2. sırada yer aldığını söyledi. Jeotermal suyu etkin ve verimli kullanmak için ülkemizde ilk defa pay ölçer- kalorimetre termostatik vana uygulamasına geçildiğini hatırlatan Ulutürk, “Bu sayede ‘kullandığın kadar öde’ dönemini başlattık. Bu uygulamaya 2011 yılında da devam edeceğiz. Yeni yılda Dervişpaşa, Dumlupınar alt yapısı izoleli PPR borular ile tamamen değiştirilecek. Karahisar ısı merkezi yeniden dizayn edilerek en modern ısı merkezlerinden birisi haline getirilecek. Hedefimiz Ömer-Gecek havzasında bulunan bu jeotermal kaynağı en doğru biçimde kullanarak hem ülke ekonomisine hem de şehrimize değer katmaktır. Bu inanç ve azimle şirketimiz yoluna devam ediyor. Bize bu yolda güç veren başta Sayın Valimiz İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban ve ATSO Yönetim Kurulu’na teşekkür ediyoruz” diye konuştu.