rnrnAFET ACİL YARDIM PLANI TOPLANTISIrnAfyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kaymakamları ve daire müdürlerini uyardı. Vali Balkanlıoğlu, deprem sonrası yapılacakların iyi bilinmesi gerektiğini belirterek, planların tozlu raflardan ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

AFET ACİL YARDIM PLANI TOPLANTISI
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kaymakamları ve daire müdürlerini uyardı. Vali Balkanlıoğlu, deprem sonrası yapılacakların iyi bilinmesi gerektiğini belirterek, planların tozlu raflardan indirilmesini istedi.
Afyonkarahisar’da Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında ‘Afet Acil Yardım Planı Toplantısı’ yapıldı. İl Afet Acil Durum Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda konuşan Vali Balkanlıoğlu, Türkiye’nin tarih boyunca birçok felaketle yüzleşmek zorunda kaldığını söyledi. Bilim adamlarının tespitlerine göre Türkiye’nin birçok yerinden fay hatlarının geçtiği, bu fay hatlarının bir bölümünün de Afyonkarahisar’da buluştuğunu aktaran Balkanlıoğlu, dönem dönem depremlerin Afyonkarahisar’ı da yokladığını ifade etti. İzmit ve Sakarya’da etkili olan deprem vuku buluncaya kadar, depreme ilişkin emirlerin biraz yüzeysel kaldığını anımsatan Vali Balkanlıoğlu, ancak İzmit, Sakarya ve Kocaeli bölgesini etkileyen depremin Türkiye’de bir kırılma noktası oluşturduğunu belirtti. Depreme ilişkin yapı mevzuatının değiştiğini dile getiren Vali Balkanlıoğlu, bunun da çok sıkı uygulanmaya başlandığını aktardı. Ticari amaçlı yapılan yapıların da eskiye oranla çok güzel yapıldığını anlatan Vali Balkanlıoğlu, “Ticari amaçlı binalarda demir çok güzel kullanılıyor, hazır beton kullanılıyor, malzemeden çalmaya kimsenin mecali veya isteği yok. Ticari amaçlı yapılar yapanlar bile ‘Fazla olsun eksik olmasın’ havasında. Bu da güzel bir şey” dedi.
PLANLAR TOZLU RAFLARDA KALMASIN
Son yaşanan Van depreminin ardından eksiklerin çok olduğunun bir kez daha görüldüğünü anlatan Vali Balkanlıoğlu, deprem öncesi, deprem esnasında, deprem sonrasında neler yapılacak bunların çok güzel planlayıp hazırlandığını kaydetti. Ancak bunlar her birisinin kağıt üzerinde bazılarının ise tozlu raflarda durduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu, şunları söyledi:
“Bu plana bakıldığında baş görevli vali mesela. Ben bu planda haberdar değilim. Deprem olsa ben ne yapacağım. Emniyeti, jandarması, ilk yardım servisleri, cenaze defnetmelere kadar bir sürü şeyler var. Yardımlar nereden gelir, Türkiye’nin her yerinden, bu yardımlar nerelerde kullanılır, kimler görevlidir, nasıl dağıtılır? Bir deprem olduğu zaman yardım diye hurda malzemeler gönderiyorlar, onun pisliği yığılıp kalıyor. İşe yaramayan malzemeler; onları nereye koyarsın, o bile önemli. Bir de yıkılan binalar yolları kapatıyor, nasıl ulaşım sağlanır, alternatif yollar ne olmalı? Bunlar kağıt üzerinde yazılı.”
Deprem olduğu esnada herkesin depremzede konumunda olacağını dile getiren Vali Balkanlıoğlu, “Karnın acıkıyor, yemek lazım, üşüyorsun giyinecek bir şeyin yok. Bazen deprem korkusuna kendini dışarı fırlatıyorsun. Üst baş yok, kar var. Bir deprem olsa, insanlar dışarı fırlasa her yer kar. Onlara giysi lazım. Bir gün iki gün değil. Bunların hepsi planlanması lazım. Ağır bir iş. Dolayısıyla bizler de bu konuda görevliyiz” diye konuştu.
VAN VALİSİNDEN UYARI
Geçtiğimiz günlerde Van Valisi Münir Karaloğlu’nun kendisini aradığını ve ‘Afyon için bilim adamları uyarıda bulunuyor, sizin var mı tedbiriniz?’ diye sorduğunu anlatan Vali Balkanlıoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Biz de hemen arkadaşları toplayalım istedik. Bir eksiğimiz var mı diye. Gece deprem olsa ne tedbirimiz var. Eldeki planlar tozlu raflarda kalmasın. Bunlara bir bakın. Bu insanları en az hasarla nasıl kurtarırız. Bu konuda çalışmalara bir göz atın istedik. Bir de işin kötüsü, birinci derecede önemli insanlar, oluşacak depremde kendileri de depremzede durumuna düşebilir. O esnada kimse ne yapılacak düşünemez. Van’da deprem oldu ama Van Valisi yine görevinin başında. Deprem, uzun süreli bir şey. Önce herkes üzülüyor, yardımlar yağıyor ama o devam ediyor. Aynı kış Van’da da var. Bu ihtiyaçlar devam ediyor. İbadetin bile makbul olanı; az ama devamlı olanıdır. Bu işin devamını nasıl oluşturabiliriz, bütün bunları masaya yatırmamız icap ediyor.”
Vali Balkanlıoğlu’nun konuşmasının ardından İl Afet Acil Durum Müdürü (AFAD) Mehmet Buldan da depremle ilgili bir bilgilendirme yaptı.
Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Salih Akbaş, ilçe kaymakamları ve daire müdürleri katıldı. .