BİR HADİS: Din kolaydır. Bir kişi takatinin üstünde ibadete kalkışırsa din karşısında âciz kalır. Bunun için aşırıya kaçmayınız, dosdoğru yolu tutunuz ve (salih amellerden alacağınız mükâfattan ötürü) sevininiz... (Buhârî, Îmân, 29)

Gözden kaçırmayın

Düzen Getiren Çamaşır Makinesi DolaplarıDüzen Getiren Çamaşır Makinesi Dolapları

Şaban ayının on beşinci gecesi Berat Gecesi olarak anılır. “Berat” kelimesi, sözlükte; borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan kurtulmak anlamına gelir.

Dinî bir terim olarak ise; günahlardan arınmak, temize çıkmak, ilâhî af ve rahmete nâil olmak demektir. Allah’a kul olmanın manevî zevkine ererek, hata ve kusurlarını itiraf eden, işledikleri günahların farkına vararak tövbe ve istiğfarda bulunan müminlerin ilâhî rahmete kavuşup, günahlarından kurtulacakları ümit edildiği için bu geceye “Berat Gecesi” denmiştir. Sevgili Peygamberimiz bu gece ile ilgili olarak “Allah Tealâ -rahmetiyle- Şaban ayının on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” (Tirmizî, Savm, 39) buyurmuştur.

Mübarek geceler; Allah’a karşı olan görevlerimizin durumunu tespit etmek, hayatımızın çok hızlı seyreden akışı içinde fark etmediğimiz tavır ve hareketlerimizin muhasebesini yapmak için birer fırsattır. Bu gaye ile Berat Gecesi’ni namaz kılarak, Kur’an-ı Kerim okuyarak tövbe, istiğfar ve dua ederek geçirmek sevap kazanmaya ve günahların bağışlanmasına vesile olacaktır. Çünkü bu gece, af ve mağfiret gecesidir.

 

AFYONHABER olarak, kutlu Berat Kandilimizi tebrik eder; ailemiz, ilimiz, ülkemiz, milletimiz, tüm İslam alemi insanlık için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ederiz.