AÇIK’ TABELASI OLAN TÜRBE KAPALI Afyonkarahisar’da bulunan Asiye Sultan (Kadınana) Türbesi’nin ‘Hizmete Açılmıştır’ tabelası olmasına rağmen kapalı tutulması vatandaşların tepkisine neden oluyor.
13-14. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen ve 1940 yılından tadilatı yapılan Asiye Sultan (Kadınana) Türbesi’nin sürekli kapalı tutulması tepkilere neden oluyor. Türbenin sürekli ziyaretçilerinin olduğunu söyleyen vatandaşlar, yetkililerden bu duruma çözüm bulmasını istiyor. Türbe önünde seyyar satıcılık yapan Ramazan Karagöz, türbenin ziyaretçilerinin eksik olmadığını belirterek, ziyaretçilerin temizlik için açıldığı zamanlara denk gelirse girebildiklerini, onun dışında giremeyerek kapıdan döndüklerini söyledi. Türbenin hangi gerekçe ile kapalı tutulduğunu bilmediklerini kaydeden Karagöz, “Türbenin temizliğini bazen belediye görevlileri, bazen de hayır olarak türbenin yanında bulunan alışveriş merkezi çalışanları yapıyor” dedi.
Bazı vatandaşlar türbenin kapalı tutulmasının gerekçesinin alkol, uçucu madde bağımlılarının meskeni haline gelmesi olduğunu iddia ederken, türbenin önünde bulunan ve Kadınana Çeşmesi olarak adlandırılan çeşmenin bakımının yapılmayarak içler acısı haline de üzüldüklerini söylediler.
Konuyla ilgili bilgi veren Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, türbeyle ilgili tadilat ya da başka bir gerekçeden dolayı kapatma işlemi uygulamadıklarını ve neden kapalı durumda olduğundan haberlerinin olmadığını söyledi. KADINANA KİMDİR?
Afyonkarahisar’da Kadınana adında üç kız kardeşin iki türbesi bulunuyor. Selçuklu hükümdarlarından III. Alaaddin Keykubat’ın kızları olan Kadınana Asiye Sultan ile kardeşleri Melek Peyker ve Naime Gevher Hanım, Anadolu Valisi Emir Çobanoğlu Demirtaş (Timurtaş) Bey’in zulmünden kaçarak Afyon’a geldiklerinde şehrin imarında birçok iş yaptıklarından dolayı Kadınana olarak anılıyor. GÖKTEN CEYLAN (İHA)