Dünyanın umutla beklediği virüsü yenebilecek bir mucize gelişme haberi ise ABD'li bilim insanlarından geldi.



ABD'nin saygın eğitim kurumlarından Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli uzmanlar koronavirüsü tamamen etkisiz hale getiren antikor keşfettiklerini iddia ettiler!

 
ABD'nin saygın tıp yayınlarından Cell dergisinde yayımlanan makalede bilim insanları, salgınına karşı "virüsü tamamen kaybeden" antikor bileşeni keşfedildiğini duyurdu. Normalde bulunan antikordan 10 kat küçük olan bu yeni antikorun Ab8 adlı ilacı oluşturmak için kullanıldığını ifade edildi. İlacın, dünyayı etkisi altına alan ölümcül koronavirüs türü SARS-CoV-2 yani Covid-19'a karşı potansiyel bir koruyucu olacağı tahmin ediliyor.

FARELER DE DENENDİ

Bilim insanları bulunan antikoru fare ve hamster'ların üzerinde denedi. Antikor koronavirüslü fare ve hamster'ları iyileştirdi. Bu yeni antikor küçük boyutu sayesinde dokuların virüsü nötralize etmesine yardım etmekle kalmayıp aynı zamanda ilacın uygulanmasıyla ilgili de çok önemli bir gelişme sağlayabilir. Antikorun küçük olması ilacın da hap ya da enjeksiyon hariç solunarak da alınabilmesine yardımcı olacak.

HÜCRELERE BAĞLANMIYOR

Öte yandan, ilacın insan hücrelerine bağlanmadığı ve bunun da insanlarda negatif yan etkilere neden olmayacağı anlamına geldiği ifade edildi. Pittsburg Üniversitesi Tıp Fakültesi (UPMC) Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı ve araştırmanın ortak yazarı John Mellors, “Ab8’in, Covid-19 için tedavi potansiyeline sahip olmasının yanı sıra Ab8 insanların SARS-CoV-2 enfeksiyonlarına yakalanmalarını önlemek için de kullanılabildiğini duyurdu.

SOLUNUMLA ALINABİLECEK

Mellors, "Daha büyük antikorlar, diğer bulaşıcı hastalıkların tedavilerinde işe yaradı ve bunun da Covid-19 bulaşmamış ve bağışıklığı olmayan insanlara koruma sağlayacağına dair bizlere umut veriyor” açıklamasını yaptı. Enjeksiyona, böylelikle de soğutmaya ihtiyaç duymayacak bu ilaç ağızdan ya da burundan yani solunum yoluyla alınabilecek. Bu sadece Covid-19'u tedavi etmekle kalmayacak aynı zamanda virüse hiç yakalanmamış insanları koruyacak bir şekilde de çalışacak.