Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar Sosyal devlet ilkesini benimseyen Milyonlarca yurttaşa bakım parası özürlü aylığı ve bir hayli alanda da aylık Bağlayan hükümet büyük bir adım daha atıyor, tam 600 bin kişiye erken emeklilik müjdesi geldi, evladı özürlü olarak doğan yada sonradan özürlü olan evladına bakan tam 600 bin anne artık erken emekli olacak işte tüm ayrıntıları...



Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hanede bakım hizmeti verdiği özürlü çocuk sayısı 110 bine yaklaşırken, bu kapsamdaki annelere emeklilik ile ilgili da danışmanlık hizmeti veriliyor.



Bakıma muhtaç özürlü çocuğu bulunan, evlatlık edinen anneler için memur, işçi, esnaf ayırımı yapılmıyor. Hiçbir işte çalışmadığı halde isteğe bağlı sigorta yaptıranlar da bu haktan istifade ederek emekli olabiliyor. Prim ödeme gün sayılarına dörtte bir oranında ilave edilirken, 10 sene çalışması olanlar 12.5 sene çalışmış sayılıyor. Yıpranmaya tabi işte çalışan annelere ayrı olarak fiili hizmet müddeti zammı hakkı bulunuyorsa, ilave edilecek ek müddeti ayrı ayrı hesaplanarak ilave ediyor.



Mevzubahis annelerin, prim gün sayısına ilave edilen müddetin tamamı yaş haddinden indiriliyor, müddet sınırlaması uygulanmıyor.



Hükümet, engelli yurttaşların toplumsal hayata katılımının önündeki tüm engelleri bir bir kaldırırken, ailelerine de her alanda destek sağlıyor.



Engelliler Destek Programı dahilinde 40 şehirde 265 projeye kaynak aktarılarak 1.5 milyon kişiye direk erişildi. Kamu ve özel sektörde özürlü çalıştırma zorunluluğu dahilinde 166 bin kişiye de iş kapısı açıldı.