5 İLİN TIBBİ ATIĞI AFYON’DArnrnSTERİLİZE İŞLEMİ İLE AFYONKARAHİSAR, YILLIK 60 BİN LİRA GELİR ELDE EDİYORrnrnÇöpleri ekonomiye kazandırmak için harekete Orman ve Su İşleri Bakanlığı, şehirlere ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

5 İLİN TIBBİ ATIĞI AFYON’DA STERİLİZE İŞLEMİ İLE AFYONKARAHİSAR, YILLIK 60 BİN LİRA GELİR ELDE EDİYOR Çöpleri ekonomiye kazandırmak için harekete Orman ve Su İşleri Bakanlığı, şehirlere Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisleri kuruyor. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi anlamında bölgesel bir hüviyet kazanan Afyonkarahisar, bu tesis ile yıllık 60 bin lira gelir elde ediyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’da katı atık probleminin tamamen ortadan kalktığını bildirdi. Afyonkarahisar’da hizmete giren Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Bakan Eroğlu, havasıyla, suyuyla, çevresiyle güzel bir Afyonkarahisar için gayret ettiklerini belirtti. Bakan Eroğlu, 2005 yılında Afyonkarahisar Çevre Hizmetler Birliği’ni kurduklarını ve katı atıkların bertarafı için 2009 yılında Afyonkarahisar Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ni tamamlayarak işletmeye aldıklarını kaydetti. Yaşanabilir çevre ve marka şehir olmanın en temel şartının çevre, ağaçlandırma faaliyetleri ve altyapı yatırımlarını tamamlamaktan geçtiğine dikkat çeken Bakan Eroğlu açıklamasında, “Afyonkarahisar’da 2003 yılından önce maalesef çöpler gelişi güzel ortalığa atılıyordu. Bilindiği gibi geçmişte ne yazık ki çöp patlamalarından vatandaşlarımız hayatını kaybetmişti. İstanbul Hekimbaşı’nda metan gazı sıkışması neticesinde patlayan çöplükte 39 vatandaşımızı kaybetmiştik. Bu üzücü olayların tekrar yaşanmaması için ülke genelinde katı atık bertaraf tesislerini inşa ettik” ifadelerine yer verdi. 2003-2011 yılları arasında Türkiye genelinde katı atık düzenli depolama tesisi sayısını 15’ten 59’a çıkardıklarının bilgisini veren Bakan Eroğlu, bugün yapılan bu tesislerle 50 milyon kişinin katı atığının toplandığını, çöplerimiz modern tesislerde bertaraf edildiğini kaydetti.
BÖLGESEL TIBBİ ATIK STERİLİZASYON TESİSİ KURULDU
Afyonkarahisar’da, Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin 2009 yılında hizmete açıldığını hatırlatan Bakan Veysel Eroğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
“İşletmeye açtığımız Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile birliğe üye 70 belediyenin ve İl Özel İdaresi’ne bağlı Sandıklı, İhsaniye ve Emirdağ ilçelerindeki köylerin vahşi çöp depolama alanları kapatılarak günlük 400 ton evsel katı atığın bertarafı sağlanıyor. Yani Afyonkarahisar’ın nüfus olarak yarısından fazlasının çöpleri bu tesise gönderiliyor. Afyonkarahisar ilçe ve beldelerinde kullanılmak üzere 7 ve 14 ton kapasiteli sıkıştırmalı çöp toplama araçlarından da 30 adedi Afyonkarahisar’a gönderildi. Katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisinde, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi de faaliyet göstermektedir. Bu tesise ilave olarak 1,5 milyon TL harcanarak ikinci bir Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi kurulmuştur. Bölgesel bir tesis konumunda olan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ile Afyonkarahisar, Manisa, Antalya, Burdur, Uşak illeri ile Akşehir ilçesinin tamamının tıbbi atıklarının sterilizasyonu yapılıyor. İşletmeye alınan Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisi ile Birlik, yıllık olarak 50 ile 60 bin TL gelir elde ediyor.”
“BÜTÜN TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK TESİS”
Bütün Türkiye’ye örnek teşkil edecek Metan Gazından Biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’ni de Afyonkarahisar’a kazandırmaktan büyük mutluluk duyduğunu aktaran Bakan Veysel Eroğlu tesisle ilgili şu bilgileri verdi:
“Eskiden etrafa gelişi güzel atılan çöpler toplanmakla da kalmayacak, artık bu çöplerden elektrik enerjisi üreteceğiz. Yaklaşık 5 milyon TL’ye kurulan Metan Gazından Biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, elektrik üretimine başlamıştır. Türkiye’de şu anda 6 ilde bu şekilde elektrik enerjisi üretiliyor ve bunların tamamı büyükşehir. Büyükşehir belediyeleri dışında il olarak ilk defa Afyonkarahisar’a kurulan tesis sayesinde saatte 1,2 MW elektrik üretilmeye başlanmış olup, bin 500 konutun elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanmaktadır. En kısa sürede ikinci gaz motorunun da alınmasıyla kapasite iki katına çıkacak ve saatte 2,4 MW elektrik üretilecektir.” ALİ KEMAL AKAN (İHA)