Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO’nun Haziran ayı Meclis toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ekonomide, iyi niyetle açıklanan destek paketlerinin yanı sıra kalıcı planlamalara ve çözümlere ihtiyaç olduğunu belirten Serteser, “Önümüzde 4 yıl seçimsiz bir süreç var. Bu süreçte alınacak önlemler ve yapılacak reformlarla ekonomideki kayıpların geride bırakılacağına inanıyoruz” dedi

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada sözlerine Meclis Üyesi Fatih Mühsürler’in işyerinde meydana gelen yangın dolayısıyla Fatih Mühsürler’e “geçmiş olsun” dileklerini ileterek başladı.



AFYON YUMURTA’YI TEBRİK ETTİ

ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Sait Evrenkaya ile Meclis Üyesi Yusuf Ulutürk’ü de tebrik eden Serteser, ‘Yönetim Kurulu Üyemiz Hacı Sait Evrenkaya’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Afyon Yumurta Anonim Şirketi, Türkiye İhracatçı Meclisleri tarafından açıklanan “İlk 1000 İhracatçı Firma” listesinde bu yıl da yer almış ve 543’üncü olmuştur. Yönetim Kurulu Üyemiz Hacı Sait Evrenkaya Bey’i, Evrenkaya’nın nezdinde şirket yöneticilerini, ortaklarını ve çalışanlarını tebrik ediyorum.” dedi.



“YUMURTACILIK SEKTÖRÜ YÜZDE 61 DÜZEYİNDE İHRACATTA DÜŞÜŞ YAŞADI”

Yumurtacılık sektörünün sıkıntılı günler geçirdiğini belirten Serteser, “Bu sektörde yüzde 61 düzeyinde ihracat düşüşü yaşandı. Bunun tek sebebi, Irak’ın yumurta ithal etmeme yönünde aldığı karardı. İlgili Meslek Komitemiz, Komite Başkanı ve Meclis Üyemiz Mehmet Kumartaşlı tarafından toplandı. Hacı Sait Evrenkaya ve diğer yumurtacı üyelerimizle istişare ettiler. Neticede belli sorunlar için belli çözüm önerilerini oluşturdular. Biz de bunu Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan başlayarak ilgili mercilere ilettik ve basın açıklaması yaptık. İnşallah dileklerimiz ve isteklerimiz kısa sürede yerine getirilir ve bizim için çok önemli olan bu sektörde daha iyi günler yaşarız. Bu sektörün geçen yılki ihracatı 79 milyon dolardı. Bu, ihracatımızı önemli ölçüde etkileyecek bir rakam. İnşallah hem bizim, hem ilgili kurumların çalışması ile sıkıntıların aşılacağına inanıyoruz. Bu konudaki lobi faaliyetlerimizi yaptık, yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.



“ULUTÜRK VALİ TUTULMAZ’IN ONAYI İLE BAŞKAN OLDU”

AFJET Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk’ün, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ın onayıyla AFJET Afyonspor’un Başkanı olduğunu ifade eden Serteser,  “Yusuf Bey’i tebrik ediyorum. Afyonsporumuz’un 1. Lig’den 2. Lig’e düşmesi ile duyduğumuz üzüntüyü inşallah bertaraf ederiz.” diye konuştu.



“ODA AİDATLARINDA SON GÜN 1 TEMMUZ”

Üyelere oda aidatları konusunda da hatırlatmada bulunan Serteser, “5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 24 ve 25’inci maddelerine göre yıllık aidat ve munzam aidat, Haziran ve Ekim ayları içinde iki eşit taksitte ödenmektedir. Süresi içinde ödenmeyen aidat ve munzam aidatlara aylık gecikme zammı uygulanmaktadır. Üyelerimizin yıllık aidat ve munzam aidatlarını belirtilen tarihe kadar Odamız veznesine, hesap numaraları verilen banka şubelerine veya internet sitemizden kredi kartı ile ödemelerini rica ediyoruz. Burada not düşelim: Mevzuata göre son ödeme tarihi 30 Haziran, ancak bu tarih haftasonuna geldiği için 1 Temmuz’da da ödeme yapılabilecektir.” dedi.



“ÇİNLİ İŞ İNSANLARI İLE İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ YAPILDI”

Çin’den gelen iş insanlarını ATSO’da misafir ettiklerini dile getiren Serteser, “18 Haziran’da Çin’den gelen iş insanlarını, Odamız’damisafir ettik. Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua ve beraberindeki alım heyeti ile önce Meclis Salonumuz’da tıbb ve aromatik bitkiler konusunda geniş katılımlı toplantı yaptık; ardından İkili İş Görüşmeleri gerçekleştirildi. Ki bize göre organizasyonun en önemli kısmı, İkili İş Görüşmesi idi. Çünkü Türk ve Çinli iş insanları, doğrudan bağlantı kurma, alım ve satış imkanı buldu. Türkiye’nin birçok yerinden buraya iş insanları geldi. Meselâ Tekfen Holding, bu görüşmelere 3 yetkilisi ile katıldı. İkili İş Görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi, Sayın Milletvekilimiz Prof. Dr. Veysel Eroğlu da toplantı salonunu ziyaret etti ve gördüğü tablodan oldukça memnun kaldı. Toplantı sonrasında, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua’ya Afyonkarahisar’ın termal zenginliklerinden, tarihi ve kültürel özelliklerinden, turistlerin ilgisini çekebilecek mekanlarından bahsettim. Afyonkarahisar; Çin’e mermer, kiraz, tıbbı ve aromatik bitkiler ihraç etmenin yanı sıra Çinli turistlerin uğrak yeri olması mümkün bir ildir. Bu potansiyeli harekete geçirmek için önümüzdeki dönem birlikte çalışma isteğimizi kendilerine ilettik. Onlar da kabul ettiler. İnşallah bu konuda da ileride çalışmalar yapacağız.” dedi.



“4 YIL SEÇİM YOK, EKONOMİK KAYIPLARIN GERİDE BIRAKILACAĞINA İNANIYORUZ”

Ekonomi alanındaki gelişmeleride değerlendiren Serteser, “Ekonominin durumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli Seçimleri’nden bu yana ısrarla dile getirdiği yapısal reformları zorunlu kılıyor. Ekonomimizin, iyi niyetle açıklanan destek paketlerinin yanı sıra kalıcı planlamalara ve çözümlere ihtiyacı olduğu aşikâr. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nin ardından 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini de geride bıraktık. Önümüzde 4 yıl seçimsiz bir süreç var. Bu süreçte alınacak önlemler ve yapılacak reformlarla ekonomideki kayıpların geride bırakılacağına inanıyoruz. Bu arada 23 Haziran’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Sayın Ekrem İmamoğlu’nu da tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz. Ekonomide gerekli tedbirlerin alınacağına samimiyetle inanıyoruz. Nitekim, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti Grup Toplantısı’nda Japonya’daki G20 Zirvesi ve Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaretinin ardından bazı müjdeler verebileceğini söylemesi, iş dünyasının umudunu artırmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın G20 Zirvesi’nde ABD Devlet Başkanı Trump’la yapacağı görüşmenin de ekonomimiz için yararlı sonuçlar getirmesini diliyoruz.” ifadelerini kullandı.



“KDV VE ÖTV İNDİRİMİ UZATILMALI”

Serteser konuşmasına şöyle devam etti:

“Sözün burasında bir talebi gündeme getirmek gerekiyor; Malumunuz olduğu üzere 2018’in son çeyreğinde KDV ve ÖTV indirimleri başlamıştı. Bu indirimler, yılbaşında 30 Haziran’a kadar uzatılmıştı. Beyaz eşyada sıfır ÖTV ile mobilyada yüzde 8 ve ticari araçlarda yüzde 1 KDV uygulaması süresinin 31 Aralık 2019'a kadar 6 ay daha uzatılması, ekonomimize katkı sağlayacaktır. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Kısa Çalışma Ödeneği, 3 aydan 6 aya çıkarıldı. Ekonomik nedenlerle üretimine ara veren işletmelerde işçilere kısa çalışma ödeneği uygulamasında süre üç ay uzatıldı. İŞKUR, İşsizlik Fonu’ndan 3 ay yerine 6 aya kadar işçi ücretlerinin yüzde 60’ı oranında kısa çalışma ödeneği verecek.Bu düzenlemenin yapılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.”





Kocatepe Gazetesi