3 ŞUBAT 2002 DEPREMİNDE HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞLARIMIZI RAHMETLE ANIYORUZ!

Gözden kaçırmayın

Jandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit OlduJandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit Oldu

 

 

3 Şubat 2002 tarihinde Sultandağı, Çay, Bolvadin ve Çobanlar ilçelerinde etkili olan art arda iki deprem meydana gelmiştir. İlk deprem, yerel saatle 09:11'de Eber Gölü güneyinde 6.3 büyüklüğünde; ikinci deprem ise saat 11:26'da Çay batısında 6.0 büyüklüğünde meydana gelmiştir. Depremler Konya, Ankara, Eskişehir, Kütahya ve Isparta illerinde hissedilmiş, özellikle Çay, Sultandağı, Bolvadin, Çobanlar, Şuhut, İscehisar ve Afyon şehir merkezinde etkili olmuştur. Depremler, 42 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve çok sayıda binanın hasar görmesine neden olmuştur.

Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da pek çok can ve mal kaybına neden olduğu bilinmektedir.

Bilindiği gibi yurdumuz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunması ve sismik talihsizliği nedeniyle geçmişte birçok yıkıcı depremlerle karşı karşıya kalmış ve gelecekte de coğrafyamızda depremler kaçınılmaz bir gerçektir. Depremler; önlem alınmadığı zaman daha çok can ve mal kayıplarının oluşmasına neden oluyor.

"Deprem öldürmez bina öldürür" gerçeğinden hareketle, bir doğa olayı olan depremin, doğal afete dönüşmesini önlemenin yolu, bilinçli toplum, planlama, risk azaltma, kentsel dönüşüm ve yapı denetim sisteminden geçmektedir. Can ve mal kaybının yaşanmaması için tek çıkar yol, deprem yaşanmadan önce alınacak önlemlerdir.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar, deprem öncesi alınacak önlemlerin deprem riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koymaktadır.

03 Şubat depreminin yıl dönümünde ilimizin ve tüm ülkemizin bir daha böyle afetlerle karşılaşmamasını temenni ederken, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum.

 

Mehmet BULDAN

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü