2017 yılı Aralık ayı içerisinde ilimizde gerçekleştirilen 3. Kobi Zirvesinin değerlendirme toplantısı Vali Mustafa Tutulmaz’ın başkanlığında ATSO toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya Vali Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Şengül, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Konak, Tosyöv Afyon Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer katıldılar.

Tosyöv Afyon Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’in başta kiraz ihracatı olmak üzere diğer ihracat konularında bilgi vermesiyle başlayan toplantıda tüm katılımcılar İlimizin ihracatının artırılması yönünde yapılması gereken çalışmalardan bahsettiler.

Toplantıda son konuşmayı yapan Vali Mustafa Tutulmaz, ”Bugün Milletvekilimizle, Belediye Başkanımızla ve sivil toplum kuruluşları olarak iş dünyasını temsil eden değerli başkanlarımızla beraber geçen yıl yapılan KOBİ zirvesinin sonuçlarını sizlerle paylaşmak üzere bir araya geldik. Malumunuz olduğu üzere genelde bizim toplumumuzda bir etkinlik yapılır, etkinlikten sonra bunun sonucu nedir çok fazla tartışılmaz ve bu durum toplumun gündemine getirilmez. Bu da çoğu zaman toplumun bu tür etkinliklere olan ilgisini azaltır. Değerli başkanlarımız geçen yılki etkinlikten sonra bir dizi çalışmalar yaptılar ve bunun sonucu olarak da az önce ayrıntılı olarak bahsedilen sözleşmeler imzalandı. Huzurunuzda hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra bu sözleşmeler hem ilimize, hem de ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır. Ancak burada ben tabii konu ekonomi ile ilgili olduğu için birkaç husustan daha bahsetmek istiyorum. Birincisi ülkemizde ihracata dayalı bir büyümeyi öngören politikalar uygulanmaktadır. Ancak şu anda orta gelir tuzağı denilen bir tuzakta hem ilimiz açısından, hem de ülkemiz açısından baktığımızda bu tuzağa takılıp kaldığımızı görüyoruz. Bunu aşabilmenin bir yolu katma değeri yüksek, yüksek teknoloji veya orta teknolojiye yönelik ürünlerin üretilmesi ve bunların da ihraç edilmesinden geçmektedir. Bu yönüyle üzülerek söylüyoruz ki en azından Afyonkarahisar bazında baktığımızda yüksek teknoloji ve orta teknolojiden çok fazla ürünümüz yok. Ülkenin ihracatının elde edilen kilo ve kilogram başına gelir açısından baktığımızda biz şu anda bunun ancak üçte birini elde edebiliyoruz. Bunu öncelikle il düzeyinde arttırmamız lazım. Tabii bunda mermerin ve diğer doğaltaş sektörünün çok önemli etkisi vardır” dedi.

“Girişimcilik enerjimizi iyi yönde kullanmalıyız”

Afyonkarahisar olarak değişik alanlara da girmemiz gerektiğine dikkat çeken Vali Tutulmaz, ”Aslında bu imkanlar ve fırsatlar var. En önemlisi coğrafi konum olarak buna her açıdan müsaidiz. Türkiye’de bir pergel ile üç buçuk saatlik bir mesafe çizdiğimiz de 35 dolayında vilayete ulaşabiliyoruz. Birkaç tane limana 2-3 saatlik bir zaman sürecinde ulaşabiliyoruz. Konumumuz çok elverişli, bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekir” dedi.

“Yeni girişimleri de başarabilecek bilgiye, tecrübeye ve ruha sahibiz”

Girişimcilik enerjimizi iyi yönde kullanırsak birçok şeyi bugüne kadar başaran Afyonkarahisar girişimcisinin bundan sonraki yeni girişimleri de başarabilecek bilgiye, tecrübeye ve ruha sahip diyerek sözlerine devam eden Vali Tutulmaz, “Afyonkarahisar’ın girişimci ruhu var. Bu ruhu da bizim iyi kullanmamız lazım. En önemlisi de gerek siyaset kurumu olsun, gerek iş dünyası olsun, gerekse de idare mekanizması çok uyumlu bir şekilde burada çalışıyor. Bu aslında ilimizin en büyük zenginliğidir. Hep beraber enerjimizi olumlu alanlarda harcıyoruz. Bunu devam ettirebildiğimiz sürece inşallah diğer iç dinamiklerle beraber ilimizin ihracata yönelik ekonomik girişimlerini daha da fazla artırabileceğimizi düşünüyorum. Sizlerin de vasıtası ile hem ilimiz girişimcilerine, hem de dışarıdan ilimize gelebilecek olan girişimcilere her türlü yardımı burada bulunan gerek iş dünyasının üst temsilcileri, gerek siyaset kurumu, gerekse de idari mekanizmada bizler her zaman yardımcı olmaya hazırız. Yatırımcıların her türlü girişimlerinde herhangi bir sıkıntı yaşadıklarını da her zaman onların destekçisi ve en büyük yardımcısı olacağımızı burada açıkça ifade ediyoruz. Hepimiz toplu olarak bunu ifade ediyoruz yeter ki yatırım yapılsın, yeter ki ilimize ve ülkemize artı değerler katılsın diyorum. Bu potansiyeli ilimiz adına inşallah hep beraber iyi kullanırız” dedi.

Vali Mustafa Tutulmaz toplantının sonunda Sultandağı Kirazının coğrafi işaretinin Akşehir ilçesi tarafından alınması üzerine Sultandağı Kaymakamlığı ile Sultandağı Tarım İlçe Müdürlüğünün konunun düzeltilerek Coğrafi İşaret tescilinin Sultandağı ilçemiz adına olması için yazılı olarak müracaatta bulunduklarını sözlerine ekledi.