Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, 2020 yılını değerlendirdi. Yeni yıldaki beklentileri ve planlan çalışmalarını anlatan Başkan Zeybek, “2021 yılı, yatırım yılı olacak, bizi izlemeye devam edin” dedi.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bir otel daha açıldıAfyon'da bir otel daha açıldı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, 2020 yılını değerlendirdi. Yeni yıldaki beklentileri ve planlan çalışmalarını anlatan Başkan Zeybek, “2021 yılı, yatırım yılı olacak, bizi izlemeye devam edin” dedi.

Yatırım ve projelerde gelinen son gelişmeleri gazetemiz Şehir Postasına değerlendiren Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, COVİD- 19 salgınına rağmen, hizmet etmekten geri kalmadıklarını ifade etti. Başkanımız, şehrimizi hak ettiği yere getirmek ve hizmet kalitesini arttırmak için gece gündüz çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

AFRAY’DA SON DURUM NE?

“2019 yılında göreve geldiğimiz andan itibaren ekip çalışması yaparak tek gayemiz güzel Afyonumuzu hak ettiği yere getirmek, hizmet kalitesini artırmaktı. Ancak dünyayı kasıp kavuran, ülkemizde de ciddi etkileri olan ekonomik kriz nedeniyle İller Bankasından gelen kısıtlı ödeneğimiz ile yatırımlarımızı yapmaya gayret sarf ettik. Bunda da çok da başarılı olduk. 2020 yılındaki beklentilerimiz çok büyüktü. Maalesef Allah’ın takdiri ile dünyayı tehdit eden COVİD- 19 hadisesi ciddi bir salgına dönüştü. İlimiz başlangıçta en az hasarla atlatan illerin başında gelirken sonraları ciddi bir salgınla karşı karşıya kaldık ama hizmet etmekten geri kalmadık.

PROJEYİ YENİDEN REVİZE ETTİK

Seçimler sırasında broşürümüzde AFRAY vardı. Ulaştırma Bakanımızın oluru, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü ve DDY 7. Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız istişareler neticesinde AFRAY projemiz start aldı. Proje ihalesi yapıldı, ihaleyi alan firma 120 gün içinde projeyi teslim etti. 120 gün sonunda projeyi yapan firma bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumda AKÜ İnşaat Emlak Daire Başkanı, Devlet Demiryolları 7. Bölge Müdürümüz ve ekip arkadaşları Karayolları Şube Şefimizle birlikte projeyi inceledik. Kendilerine şayet bu proje uygulanırsa şahsım olarak ben bile bu güzergahı kullanmam dedim. Güzergah değişikliği yapılması gerektiğini ifade ettim. Çünkü güzergah, üniversitenin arkasından geçiyordu ki, hiçbir öğrencimiz, AFRAY’daki istasyondan inerek yürüme gibi bir lükse sahip değildi, bu güzergahı kullanmazdı. Proje değişikliğine gidildi ve proje yurtlar bölgesinden üniversitenin ön tarafına çekildi. Üniversitenin bitimine kadar iki tane istasyon yapmayı planlıyoruz. Birisi rektörlüğün önüne, diğeri de üniversitenin bitim noktasının bulunduğu bölgede olacak.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURDUK

Sağ olsun, 7. Bölge Müdürümüz hızlı tren istasyonuyla da şehri entegre etme açısından bir proje geliştirmiş. Hızlı trenle Afyon’a gelen öğrenciler ve misafirlerimiz AFRAY Banliyo Hattımızla birlikte çok rahatlıkla şehrimize ulaşabilecekler. Bu proje çok hüsnükabul gördü. Ulaştırma Bakanımıza da izah ettiğimizde kendisi de memnun kaldı. Bir taşla iki kuş birden vurmuş olduk. Hızlı tren istasyonundan kalkan banliyo hattımız, önce üniversitenin bitim noktasına sonra rektörlüğün karşısındaki üniversitenin ana girişine, oradan da yurtlar bölgesine geçecek. Şahitler Kayası’nın bulunduğu alandan Yeşilyurt ve Karşıyaka Mahallesine oradan da ana istasyona, yani Ali Çetinkaya Gar İstasyonuna gelecek. Bu güzergahı Park Afyon’a kadar uzattık. Güzel bir proje oldu. Ulaştırma Bakanımızın talimatıyla en kısa sürede DDY yetkilileri çalışmalarına başlayacak” dedi.

“GARNİZON MİLLET BAHÇESİNE EN GEÇ HAZİRAN’DA BAŞLAYACAĞIZ”

Yine seçimlerde söz verdiğimiz bir projemiz vardı. Garnizon Millet Bahçesi… Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’ı Milletvekillerimizle birlikte makamında ziyaret ettik. Anayol güzergahı üzerindeki 80 bin metrekarelik arazinin tahsis yazıları geldi. En geç Haziran ayı ile birlikte Belediye imkanlarımızla Millet Bahçesi’ni oluşturmayı hedefliyoruz. O bölgedeki insanlarımız için nefis, hoşça vakit geçirebilecekleri bir alan yapacağız.

ÇEVRE TEMİZLİĞİNE DEV YATIRIM YAPTIK

Çevre Temizlik hizmetleri ihale ile yapılıyordu. 2020 yılında fiyat bir hayli yüksekti. Kendi imkanlarımızla yapmaya karar verdik. Temizlik araçlarımız kendi malımız olsun istedik. 32 aracı Belediyemize kazandırdık. İki yılda araçlarımızı amorti etmeyi hedefliyorduk ancak taşıtlardaki afakî yükseliş bu süreyi kısalttı.

BAĞ-KUR BİNASININ SATIN ALDIK, MEKANİK OTOPARK YAPACAĞIZ

Yine seçim öncesi şehrimize mekanik otoparklar kazandıracağımızı ifade etmiştik. Bu amaçla Bağ-Kur binamızı satın alarak belediyemize kazandırdık. İnşallah orayı yap, işlet, devret modeliyle mekanik otopark yapıp şehir merkezindeki trafik yoğunluğunu bir nebze de olsa rahatlatmayı düşünüyoruz.

2. ÜST GEÇİT PROJEMİZİN İHALESİ OCAK AYINDA

Yürüyen merdivenli üst geçit projelerimiz vardı. Kış memleketi olmamız nedeniyle yürüyen merdivenin bakımı ve kullanımı zor olduğu için hem engelli kardeşlerimiz açısından, hemde yaşlı vatandaşlarımızı da düşünerek üst geçitlerin hem sağına, hem soluna asansör koyalım istedik. Böylelikle kullanımı rahat hale getirerek asansöre dönüştürdük. Birinci üst geçidimiz bitti. Ocak ayı içerisinde ikinci üst geçidimizin ihalesini yapacağız.

2013 YILINDA RİSKLİ ALAN İLAN EDİLMİŞ

Kentsel Dönüşüm Projelerimiz vardı. Çevre Şehircilik Bakanımız Afyon’a geldiğinde dönüşüm uygulamalarından bahsetti. 2013 Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Mısri Mahallesi ve İmaret Camii etrafı riskli alan ilan edilmiş. Türkiye genelinde 15 milyon konutun içinde olduğu riskli alanlar var. Ülke ve il olarak da biz de deprem kuşağında yaşayan bir iliz. Hele hele Afyon 1. Derece deprem kuşağında bulunuyor, depremin ne zaman, nerede hangi saatte olacağını hiçbirimiz kestiremiyoruz.

“HİÇBİR VATANDAŞIMIZIN MAĞDUR OLMASINA MÜSADE ETMEYECEĞİZ”

İlk etapta Mısri Mahallesi iki bölgeye bölündü. Çevre Şehircilik Bakanımızın talimatlarıyla 1. Bölgede ihale aşamasına gelindi. Burada en az 300-350 konut yapılacak. 25 Şubat’ta ihalesi gerçekleştirilecekti. Kafalarda soru işareti kalmasın diye Mısri ve İmaret Camii etrafındaki vatandaşlarımızı da haberdar ederek TOKİ yetkilileri, projeye alan GEDAŞ firması, Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğündeki yetkililer ve milletvekillerimizle birlikte bilgilendirme toplantısı yaptık. Toplantıdan istediğimiz verimi alamadık, yanlış anlaşılmalar oldu. Değerlendirmelerde belki hata olmuş olabilir. “Yanlış Hesap Bağdat’tan Döner” diye bir atasözümüz var. Milletvekillerimizle birlikte önümüzdeki haftalarda Çevre Şehircilik Bakanımızdan randevu alarak buradaki sıkıntıları bire bir bakanımıza aktararak hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade etmeyeceğimizi belirtileceğiz. Sayın Bakanımızda açıklamalarında ve uygulamalarda vatandaşımızı mağdur etmeyeceğini ifade etmektedirler.

SPOR LİSESİNİN ŞARTNAMESİ HAZIR, İHALEYİ BEKLİYOR

Yine Gençlik ve Spor Bakanımızla yaptığımız görüşmede Afyon’daki sıkıntıları aktarmıştık. Bu görüşmede Sayın Bakanımız Spor Kompleksinin çok daha aktif kullanılması acısından Spor Lisesi’nin kompleks içerisinde olması gerektiğini söyledi. Şartname hazırlandı, ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak.

İSTİHDAMA BÜYÜK ÖNEM VERDİK

İstihdam hususunda vatandaşlarımız işsiz kalmasın ve iaşesini temin edebilmesine adına tekstil firmasına Kapalı Pazar yerinin bir bölümünü tahsis ettik. Üst katları atıl durumdaydı. Yatırımcı firma 4 bin 500 metre kapalı olan bir yer istedi. 400 ile 500 kişiyi istihdam edebileceklerini ifade etiler. Bizde toplamda 10 bin metreye yakın olan bir alanı kendilerine tahsis ettik. Tekstil fabrikası pandemiden dolayı tam kapasite üretime giremedi. İnşallah pandemi dönemini atlattığımız zaman 800 ile 900 kişi istihdama kavuşacak. Bu fabrikamızda Afyonkarahisar’ımız için ayrı bir kazanımımız oldu.

“TARİHE MAL OLMUŞ BİR CAMİYİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIK”

Bildiğiniz üzere Paşa Camiimiz vardı. 1933 yılında bu cami yıktırılmış ve meydan olarak kullanıma açılmış. Vakıf eseri olduğu için tekrar bunu Afyonkarahisar’ımıza kazandıralım istedik. Bizden önceki başkanımız, Afyon’lu bir hayırsever ile yapımına başlamışlar. Biz göreve geldiğimizde sadece 4 duvarı bitmiş, ağaç direkleri dikilmiş ve üzeri açıktı. Oraya ciddi bir gayret sarf ederek ve ilimizdeki hayırseverleri harekete geçirdik ve belediyemiz buraya çok ciddi bir yatırım yaptı. Tarihe mal olmuş bir camiyi gün yüzüne çıkardık.

“YÜNTAŞ EKMEK BÜFELERİNİ YENİLEDİK”

Şehrimizde hoş bir görüntü arz etmeyen Yüntaş Ekmek büfelerimiz … Halkımızdan bu anlamda çok ciddi tepki alıyorduk. Afyonkarahisar’ımıza yakışır olması için büfelerimizi yeniledik. Büfelerimizi İmaret Camii önüne ve Yeşil Camii bahçesine bıraktık. İhtiyaç sahibi hemşerilerimize hayır sahiplerinin katkılarıyla ücretsiz ekmek dağıtımı yapıyorduk ki pandemi dolayısıyla ekmek dağıtımımızı askıya aldık.

“PARK ALANI OLMAYAN MAHALLELERE CEP PARK YAPIYORUZ”

Seçim vaatlerimizden olan ‘Cep Parkları’ yapmaya başladık. Park alanı olmayan yerlerde minikte olsa o mahallede çocuklarımızın kullanabileceği mini spor aletleri ve kaydırakların olduğu minik Cep Parklar yapıyoruz. Cep Parkları Hamidiye ve Taşpınar Mahallelerimizde gerçekleştirdik.

“CİRİT KAYALIĞI MİLLET BAHÇESİ’NİN İHALESİ 15 ŞUBAT’TA”

Cirit Kayalığının bulunduğu alana kazandıracağımız Millet Bahçesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız TOKİ kanalı ile yapılacak. Projeleri çizildi, 15 Şubatta ihalesi yapılarak müteahhide teslim edilecek.

“HOBİ BAHÇELERİ İÇİN MERKEZDE İKAMET ŞARTI OLACAK”

Hobi Bahçeleriyle ilgili yer sıkıntımız vardı. Ama Devlet Parkında bir alan oluşturduk. 229 tane Hobi bahçesi tamamlanma aşamasına geldi. Bir iki ay içerisinde tamamen şeffaf bir şekilde şartlara uygun olarak vatandaşlarımıza kura usulü ile özellikle Afyonkarahisar merkezde ikamet etme şartı ile hak sahiplerine teslim edeceğiz.

”BELEDİYEYİ ORTAK AKILLA YÖNETİYORUZ”

Seçim döneminde belediyeyi ortak akılla yöneteceğiz ve istişareye önem vereceğiz demiştik. Sivil Toplum örgütleri ile sık sık bir araya gelerek istişare ediyorduk. Fakat COVİD-19 salgını artana kadar. Salgın arttığında ara verdik. Muhtarlarımızla her ay bir araya geliyorduk. Muhtarlarımız, mahallelerde belediyemizin yürüyen ayağı, gören gözü ve tutan eli mesafesindeler. Mahallelerindeki problemleri en iyi onlar biliyor. Problemleri yerinde görüp, dinleyip ve yerinde çözme sözü vermiştik. Her Cuma’yı bir mahallemizde kılmak şartıyla birim müdürlerimizle sorunları yerinde görerek aynı hafta içerisinde çözüme kavuşturuyoruz. Bunda da ciddi bir başarı elde ettik.

“TARİHİ MEKÂNLARIMIZI TURİZME KAZANDIRACAĞIZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, ilimize geldiğinde turizm kuşağı ilan edilen konaklarımızı gördü. Bakanımız bu bölgede sokak sağlıklaştırması olmayan konakları sordu Bizde kendisine 250 konak kaldığını söyledik. Bakanımız bize kredi göndereceğini ve kalan kısmının da belediye tarafından yapılması talimatı verdi. Bir kısmı hibe ve bir miktarı da kredi olması şartıyla ödeneğimiz geldi ve ihalemizi yaptık. İhaleyi alan firma çalışmalara başladı. Sokak sağlıklaştırmamızı bitirdikten sonra o bölgeyi ciddi bir şekilde turizme kazandırmış olacağız.

2. VAKIF İŞHANI MİLLET KÜTÜPHANESİ

Seçim vaatlerimiz arasında olmamasına rağmen Zafer Meydanı’mızın yanında bulunan 2. Vakıf İşhanımızın bulunduğu alana Millet Kütüphanesi yapacağız. Sosyal dokuya uygun ve meydanla bütünleşmesi için projemizi halkımızın kullanımına açmak istiyoruz.

“İZMİR İSTASYONU GASTRONOMİ MERKEZİ OLACAK”

TCDD’ye ait ve halk arasında İzmir İstasyonu olarak bilinen yerin tahsisini, ilgililerle görüştük. Burası atıl bir vaziyette. Bu tarihi dokuyu bozmadan önündeki geniş alanı Gastronomi şehri olduğumuz için belediye sosyal tesisleri haline getirmeyi hedefliyoruz.

“ATA SPORUNU YAŞATACAĞIZ”

Ata sporu okçuluğun yeni nesillere sevdirilmesi ve öğretilmesi amacıyla kolları sıvadık. Unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizi yeniden hatırlatarak, değerlerimize sahip çıkıyoruz. Bu amaçla, mülkiyeti Devlet Demiryollarına ait, Afyon Şehir İstasyonu sahası içinde yer alan taşınmazı Cumhurbaşkanımızın imzası ile belediyemize tahsisini aldık. Ata sporu olan okçuluğu bu binada yaşatacağız.

“MOTOKROS ŞAMPİYONASI FESTİVAL HAVASINDA OLACAK”

2 yıldır devam eden Dünya Motokros Şampiyonamızı pandemiden dolayı 2020 yılında yapamadık. İnşallah daha fazlasını üzerine katarak festival şeklinde yapacağız. 5 gün sürecek olan Motokros Şampiyonasını bu yıl gerçekleştireceğiz.

DEVLET HASTANESİNE KREŞ

Devlet Hastanemizin bulunduğu bölgeye kreş yapacağız. 500’e yakın çocuğumuzun kalabileceği nefis bir proje hazırladık. İhale aşamasına geldi. İnşallah en kısa sürede yaparak hayata geçireceğiz. Şehrimizin güzelleşmesi acısından yapacağımız çok güzel yatırımlar var. İnşallah bu yatırımları başladığımız tarihte halkımıza açıklayacağız. 2021 yılı bizim yatırım yılımız olacak.

“TRAFİKTE CİDDİ HAYALLERİMİZ VAR”

2021 yılı içinde turizm alanında ciddi yatırımlarımız olacak. Kavşaklarda olsun, üst geçitlerde olsun ve trafik alanında çok ciddi hayallerimiz var. Afyonkarahisar'a hizmet ve yatırım üretirken destekleriyle bizlere güç veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Afyonkarahisar Valimiz Gökmen Çiçek’e, Afyonkarahisar Milletvekillerimiz Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ve Mehmet Taytak’a, İl Başkanımız Hüseyin Ceylan Uluçay’a, Belediye Meclis Üyelerimize, il yöneticilerimize, Belediyemizin yönetici ve çalışanlarına, yatırım ve hizmetlerimizin halkımıza duyurulmasında köprü vazifesi gören medya kuruluşlarımız ile çalışanlarına teşekkür ediyorum.

“ÇALIŞMALARIMIZA DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ”

2021 takvim yılının Afyonkarahisar'a, ülkemize, milletimiz ve İslam Âlemi'ne hayırlar getirmesini, dünyada huzurun, barışın akan gözyaşının son bulmasını, tüm insanlığı ve değerli ülkemizi kasıp kavuran COVİD-19 salgınından en kısa sürede kurtarmasını, sağlık ve huzurlu günlere eriştirmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Hemşehilerimize ve Afyonkarahisar'da yaşayan herkese yeni takvim yılında barış, kardeşlik, huzur, sağlık dileklerimle selam ve saygılarımı sunuyorum."