Yılın son haftasındayız, Perşembe itibari ile hiç de iyi anmayacağımız bu yıla veda edeceğiz. Geçen yıl da birileri tarafından 2020 yılı eğlencelerle, havai fişeklerle.. karşılanmıştı, hep derdik ki gelen yılın ne getireceğini bilmiyoruz bu kadar kutlamaya gerek yok. Muhtemelen 2021 de aynı şekilde karşılanacak kimi kesimlerce. Gerçi sokağa çıkma kısıtlaması var ama kendi içlerinde kutlamalar olabilir. Yıl sonunda insanın yapması gereken kendini hesaba çekmesidir, vicdani bir muhasebe yapmalıdır. Doğrularını yanlışlarını birer tarafa koyup, nasipse gelecek yılın planlarını yapmalıdır. Dünya hayatının bir imtihan olduğunu düşünerek, hayatını ona göre dizayn etmelidir.  Gaybı yani geleceği Allah bilir, bilgimiz olmayan konularda temkinli olmalıyız, herşeyin hayırlısını dilemeliyiz Allah’tan. 2020 felaketlerle başlamıştı; deprem sel felaketi ve korona virüsü. Korona etkisini halen devam ettiriyor, ülkemizde ve dünya genelinde yüzbinlerce insanın ölümüne neden oldu, şükür ki aşı çalışmaları olumlu sonuç verdi ve insanlar aşılanmaya başlandı. Tünelin ucunda ışık göründü, 2021 yılının daha iyi olacağını umut ediyorum. Bu korona illetinden de yeni yılda kurtulacağız inşallah.



Uğursuzluk zamanda değildir, bazı insanlar bu yıl uğursuz geldi diye yorumlar yaptılar. Hadis-i Şerifte buyuruldu ki: ‘’Bir şeyi uğursuzluğa yorma, hayra yor! Sizden biriniz, hoşuna gitmeyen uğursuzluk zannettiği bir şey görünce, şöyle desin: "Ya Rabbi! İyilikleri veren, kötülükleri defeden ancak sensin. Lâ havle velâ kuvvete illâ bike."

2020 yılı bir zaman dilimiydi ve süresini doldurup gidiyor. Elbette güzel hatıralar bırakmadı, bu yıl içinde, birçok insanımız bazı yakınlarına veda etmek zorunda kaldı, biz de aynı şekilde bazı yakınlarımızı kaybettik, cümlesine Allah rahmet eylesin.. Hastanelerde yatmakta olan, tedavileri süren covid-19 başta olmak üzere diğer hastalıklardan tedavi gören insanlarımız var, hepsine Allah’tan acil şifalar diliyoruz. Esnafımız bu yılda çok sıkıntı çektiler, çekmeye de devam ediyorlar pandemi koşulları nedeniyle. Çok zor bir süreçti bu dilim, inşallah en kısa zamanda sıkıntılar atlatılır.



Hiçbirşey rastlantı değil, kainatta tesadüfe tesadüf etmek imkansızdır. Tevafuk vardır, yani Allah’ın o şekilde uygun görmesi. Özellikle yüzyılın ilk 20 li yılları dünya genelinde sıkıntılı olmuş. 1720 Fransa Marsilya Salgını, 1820 kolera pandemisi, 1920 İspanyol gribi ve 2020 Korona virüsü diğer adıyla covid-19. Önceki salgınlarda da milyonlarca insan bu salgınlardan etkilenmiş ve bir kısmı da hayatını kaybetmiş covid-19 da olduğu gibi.

Şimdi bunu tesadüf diye açıklayabilir miyiz? Hayır açıklayamayız.  Yüce Allah’ın kullarını imtihanıdır. Hastalıklar, musibetler birer imtihandır, Yüce Allah Kur’an’da şöyle buyurur:

"Biz mutlaka sizi biraz korku ile biraz açlık ile yahut mala, cana veya ürünlere gelecek noksanlıkla deneriz. Sen sabredenleri müjdele!" (Bakara, 2/155)

İmtihanlar karşısında sabır gerekir, sabır Hz.Ali’nin dediği gibi sadece boyun eğmek değil aynı zamanda mücadele etmektir. İnsanın başında bir sıkıntı varsa, bu sıkıntıdan kurtulmak için insan gereken bütün tdbirleri almalıdır. Covid-19 bir sıkıntıydı, yapılması gereken ilacını ve aşısını bulmaktı, şükür bulundu da, olumlu gelişmeleri takip ediyoruz. Diğer sıkıntılar için de insanlar gerekli tedbirleri almak durumundadır ellerinden geldiğince. Dua Allah’a fiili ve kavli olarak yapılmak durumundadır. İnsan üzerine düşeni yapmalı tevekkül ile sonucu Allah’a bırakmalıdır.

2021 yılının hayırlı olmasını diliyor, 2020 yılında yaşadığımız sıkıntıları yaşamayacağımız bir yıl olmasını, hayra ve güzelliklere vesile olmasını temenni ediyorum..

Lokman ÖZKUL
İlahiyatçı-Yazar
[email protected]