1990 yılından bugüne Türkiye’de yapılan en geniş katılımlı ve prestijli, akademik turizm kongresi olan Ulusal Turizm Kongresi’nin 19.’suna Afyon Kocatepe Üniversitesi ev sahipliği yapıyor.

Farklı üniversitelerden Turizm alanında kıdemli 13 Profesörden oluşan danışma kurulunun öncülüğünde düzenlenen 19. Ulusal Turizm Kongresi’ne Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, akademisyenler, İl müdürleri, turizm sektöründe faaliyet gösteren STK temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

 Turizm Açısından Birçok Değere Sahibiz

 Sağlık Turizmi temasıyla yapılan 19. Ulusal Turizm Kongresi’nin açılışında konuşan ve Afyonkarahisar’ın zengin bir turizm değerine sahip olduğuna değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “19. Turizm Kongresi'ne ilimizin ev sahipliği yapıyor olmasından yaşadığım mutluluğu özellikle ifade etmek isterim. Böyle bir turizm kongresine ev sahipliği yapmak onurunu Afyonkarahisar çoktan hak ediyor. Çünkü turizm alanında ön planda olan değerlerin deniz dışında hepsine fazlasıyla sahip. Hatta ilimiz belki bu kadar değere aynı anda sahip olan çok ender yerleşim yerlerinden birisidir.  Tarih deyince Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri bu topraklarda atılmıştır. Büyük Taarruz burada başlamıştır. İlimiz bizler için ülkemiz, devletimiz, milletimiz için tarih açısından önemli bir merkezdir. Çanakkale ne kadar önemliyse Afyonkarahisar'da bizim tarihimiz için o kadar önemlidir. Yani tarih turizmi açısından vazgeçilmez yerlerden birisidir” dedi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde düzenlenen 19. Ulusal Turizm Kongresi’ne katıldı. Serteser, Kongre’de yaptığı konuşmada Afyonkarahisar’ın sağlık turizminden daha çok pay alması gerektiğini belirtti.

SAĞLIK TURİZMİNE HİZMET EDİLİYOR

Sağlık Turizmi’nin ele alındığı Kongre’de konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, şehrin uyum içinde ilerlediğini belirterek “Yolların kesiştiği, zaferin, lezzetin, mermerin başkenti olan Afyonkarahisar, son 10 yılda yaptığı atılımla termalin de başkenti olmuş ve bunu hak etmiştir. Bu çalışmalarda Valilik, Belediye, Üniversitemiz, Sayın Prof. Dr. Mustafa Solak, sağlık turizmine hizmet etmiştir. Artık iki rektörümüz var. Bundan sonra el ele vererek sağlık turizmine katkı sağlayacaktır. Sayın Valimiz, son yıllarda tanıtıma en önem veren Valilerimiz’den bir tanesi” dedi.

ALTI HARFLİ BİR KELİMEDEN FAZLASI

Termal kaynakların önemine dikkat çeken Serteser, “Afyonkarahisar için termal, 6 harfli bir kelimeden çok daha fazlasını ifade etmektedir. Termal, malumunuz olduğu üzere ilimizde konutların ısınmasında, teknolojik seralarda, elektrik enerjisi üretiminde ve en önemlisi turistik tesislerimizde kullanılmaktadır. Termal, spordaki hareketliliğin de önünü açmış; adeta şehrin gelişiminin lokomotifi olmuştur. Günümüzde Afyonkarahisar’ın sağlık turizminin de merkezi olma yolunda ilerlemektedir. Valiliğimiz, Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız’ın, diğer kurumların da ortak olduğu AFJET, bu konuda önemlidir. Termal kaynaklar tek elden yönetilmektedir. Bu şirketin kurulmasını sağlayan daha önceki yöneticilerine, şimdiki yöneticilerine, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Valimiz’e teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

GENİŞ BİR COĞRAFYADAN YARARLANABİLİRİZ

Sağlık turizmindeki potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Serteser, şöyle konuştu:“Sağlık turizmi, hem birçok rahatsızlığa şifa arayan yerli turistlere, hem de Avrupa’daki, özellikle orta yaş üzeri, dünyanın farklı bölgelerini gezmeye hevesli yabancı turistlere hitap ediyor. Bunun yanı sıra akraba topluluklar olarak nitelendirilen Orta Asya devletlerinin, ortak coğrafyayı paylaştığımız Arap ülkelerinin de son yıllarda sağlık turizmine yöneldiğini görüyoruz. Uzmanlar, termal turizmi de içine alan sağlık turizminin dünyada 3.7 trilyon Dolar’lık bir pazara sahip olduğunu hesaplıyor. Bu büyük pazardan Türkiye ve Afyonkarahisar, daha çok pay almalı. Bunun için otellerimizin çeşitli sağlık ve sigorta kuruluşları ile görüştüğünü biliyoruz.”

HAMM İLE İLGİLİ ÖNEMLİ GELİŞME

Afyonkarahisar’ın kardeş kenti Hamm’ın sağlık turizmine yönelik bir çalışma yapacağını duyuran Serteser, “Bizim Almanya’da bir kardeş şehrimiz var. Geçen sene Ruhr havzasının düzenlemeyi düşündüğü Türkiye-Almanya Fuarı’nı Hamm Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Bizimle ortak çalışmak istediklerini söylediler. Sayın Cumhurbaşkanımız Almanya’da olduğu sırada, hem Sayın Cumhurbaşkanımız’la, hem de sayın TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız ile görüştüklerini söylediler. Gelecek sene Ağustos ayında Hamm’da düzenlenecek Türk-Alman Fuarı’nı Afyon ve Hamm yetkilileri gerçekleştirecek. Otellerimiz, sağlık turizmi konusunda yurtdışı sağlık sigortaları ile ilgili anlaşma yapmaya çalışıyorlar. Ama henüz bunların gerçekleşmediğini görüyoruz. Yıllardır bu konuda uğraşılıyor. Bu konuyu Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Petermann, Alman yetkililerle görüşecek. İnşallah gelecek sene Ağustos ayına kadar bu çalışmaları da yapıp bitirmek istiyoruz. Bu konuda Petermann, Merkel’in partisinden. Bunu üstlenebileceklerini söylediler. Türkiye’de sağlık hizmetleri ucuz ve kaliteli. Bu konuda turist çekebilirsek önemli bir fayda sağlanabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Plaket töreni sonrası AKÜ Rektörü Mustafa Solak başkanlığında Kaplıca Kür Hekimi ve Sorumlu Müdür Dr. Turgay Sehil’in katılımıyla Sağlık Turizmi konulu panel düzenlendi. Toplu hatıra fotoğrafı ile açılış töreni sona erdi.

 Hafta sonuna kadar farklı oturumlarda çeşitli bildirilerin sunulacağı 19. Ulusal Turizm Kongresi, gala yemeği, Kocatepe, eski Afyon, çarşı turu ve Frigya Vadileri gezisi ile sona erecek