14 YIL SONRA GELEN YAŞAM UMUDU
16 yaşındayken siroz hastalığına yakalanan ve karaciğeri iflas edince organ bekleme listesine giren Güllü Gök, 31 yaşındayken bulunan karaciğer ile yeniden hayata tutundu.
Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesine bağlı Örenköy köyünde yaşayan Teslime ve Mehmet Gök çiftinin çocukları Güllü Gök, 16 yaşındayken karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. İlk muayenede dalağının büyüdüğü teşhisi konulan Gök, 4 aylık tedavinin ardından ağrılar geçmeyince yeniden hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde Güllü Gök’ün karaciğerinde büyüme ve leke olduğu ortaya çıktı. Yapılan tetkikler sonucu siroza yakalandığı belirlenen Gök, karaciğeri iflas edince organ bekleme listesine alındı. 14 yıldır karaciğer bekleyen Güllü Gök, Medikal Park Antalya Hastanesi’ne başvurduktan sonra geçtiğimiz günlerde Antalya’da beyin ölümü gerçekleşen Havva Yeşil’in (66) karaciğeriyle yeniden yaşama tutundu.
İlk hastalığı dönemde yapılan tetkikler sonucu doktorların kendisine karaciğer yetmezliği olduğunu söylediğini anlatan Güllü Gök, “Ankara’ya gitmen gerekiyor dediler. O zaman da babam yoktu, ağabeyim askerdeydi, erkek kardeşim küçüktü, ablalarım gelin olmuştu. Kimsemiz yoktu” dedi.
Sigortası olmadığı için 4 yıl boyunca tedavi göremediğini belirten Gök, babasının Bağ-Kur sigortası olduğunu öğrenince yeşil kart aldığını ve kartı aldıktan sonra Ankara’ya gittiğini söyledi. Gök, “Ama o zaman da karaciğer sirozu olduğumu öğrendim. Bir ay tetkik altına aldılar, karaciğer yetmezliği ve siroz teşhisi konuldu. Dalağın da alınacak dediler. Ama yeşil kartı yılda bir defa kullanabildiğimiz için 6 ay kullanamadım. Kendim de gidip yaptıramadım” diye konuştu.
2002 yılında yeniden tedavi için Ankara’ya geldiğinde doktorların artık karaciğerinin kullanılamaz olduğunu, dalağının da büyüdüğünü söylediğini ifade eden Gök, şöyle konuştu:
“Doktorlar kurtulmaz, yaşatırız ama nereye kadar bilemeyiz dediler. 3-4 yıl tedavi gördüm. Ardından Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvurdum. 7 yıl listede karaciğer bekledim, olmadı. Bir yıl önce Medikal Park Antalya Hastanesi’ne başvurdum. Yılsonu gelmeden karaciğere kavuştum. Eniştemin önerisi ile bu hastaneye geldim. Daha bir yıl olmadı başvuralı, Allah herkesten razı olsun” dedi.
Hastalığından dolayı ilkokulu bitirdikten sonra eğitimine devam edemediğini ifade eden Gök, “Okumayı çok isterdim. Hemşire olmak isterdim ama olmadı. Şimdi dünyaya yeniden gelmiş gibiyim, çok seviniyorum” şeklinde konuştu.
Güllü’nün ablası Sultan Kök (47) de çok mutlu olduğunu belirterek, “Dünyalar bizim oldu, Rabbim ona yeniden hayatını bağışladı. Çok mutlu olduk hepimiz, ölümü beklerken Allah’ım bir mucize verdi bize” dedi.
Çare bulamamanın daha üzücü olduğunu belirten Kök, şöyle konuştu:
“O nasıl sıkıntı çektiyse, biz de beraberinde çektik. Onun kadar ağrı sızı çekmedik ama çok üzüldük. Çare bulamadık, çare bulamamak daha kötü. Kendisine belli etmiyorduk, iyi olacaksın diyorduk, ama gizli gizli biz de üzülüyorduk. Her şeyin hayırlısını diliyorum.”