Bugün 2021 Yılının Nisan ayına girdik.

Nisan denilince akla ilk gelen 1 Nisan Şaka Günü oluyor. Şaka yapmayı veya şaka yapılmasını sevenlerin büyük sabırsızlıkla beklediği 1 Nisan Günü nihayet geldi.

Bugün içinde sevdiklerine şaka yapmak isteyenler çeşitli şakalar araştırırken diğer yandan ise 1 Nisan Şaka Günü nasıl ortaya çıktı? sorusunu araştırıyor. İşte 1 Nisan Şaka Günü tarihçesi...


Her yıl düzenli olarak yaşanan 1 Nisan Şaka Günü ile ilgili meraklı arayış başladı. Bugün arkadaşlarına, ailesine, akrabalarına, sevgilisine şaka yapmak isteyenler çeşitli şakalar araştırıyor. Bugün sadece şaka yapmakla kalmayıp gün hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler ise 1 Nisan Şaka Günü nasıl ortaya çıktı, 1 Nisan Şaka Günü tarihçesi nedir soruları da ilgi görmeye başladı. İşte 1 Nisan Şaka Günü hakkında merak edilenler...
 

İDDİA 1!..
1 NİSAN ŞAKA GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

 

1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.

Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır.

Fransa (Poisson d'avril - Nisan Balığı) : 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocağa aldırır. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verilir

İngiltere - April Fools' Day - Nisan Aptallar Günü

İskoçya - Gowk veya Cuckoo günü

Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.
 

1 NİSAN ŞAKA GÜNÜ TARİHÇESİ

1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı.


İDDİA 2!..
BAŞKA BİR 1 NİSAN İDDİASI!..

 

1 Nisan; hile günü ya da haçlıların müslümanları katlettiği gün!

Bugün 1 Nisan...

Anlamışsınızdır; özellikle öğrenci yurtlarında en acımasız şakaların yapıldığı ve halk arasında da 'masum şakaların yapıldığı gün' olarak bilinir, 1 Nisan..

Ama gerçekte öyle mi?

1 Nisan, Haçlıların Müslümanları alt etmek için "hile"ye başvurduğu bir gün... desem ne dersiniz?

Esasen dudak uçuklatan bir hikaye bu...

İşte size (bugüne kadar bilmeyenler için) 1 Nisan şakasının tarihçesi:

15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu İspanya'daki Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatır.

Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale korunabilmektedir.

Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı değişik taktikler düşünmektedir. En sonunda 31 Mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde Kur'an bir elinde İncil; "Şu iki kutsal kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım." der, taahhütte bulunur.

Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar, Haçlı ordusunun komutanına güvenerek kaleyi teslim ederler.

Ama bakın neler yaşanır?

Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların katledilmesi için emir verir.

Bunun üzerine, kaleyi Haçlılara teslim eden Müslümanlar şunu söyler:

"Hani iki kutsal kitap adına yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz, ne oldu?"

Haçlı ordusu komutanı da şu mukabelede bulunur: "Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur."

Haçlı kumandanının sözüne itimat eden Müslümanlar, ihanete uğradıklarını öğrendiğinde artık çok geçtir;

...Ve tüm Müslümanlar hemen orada şehit edilir.

Boşuna denmemiş; "Domuzdan post, gâvurdan dost olmaz" diye...

İşte o gün bugündür 1 Nisan Hristiyanlar arasında "Hile Günü" olarak kutlanmaktadır.

Maalesef halkımız arasında da yaygınlaşmış, yüzlerce, binlerce Müslümanın katliam günü olan 1 Nisan'lar, hâlâ bir şaka günü olarak kutlanmaktadır.

Nereden geldiğini bilelim. Bilelim de ona göre kutlayalım...

Aynen Yılbaşı kutlamalarında olduğu gibi...

"Aman efendim aman!

Galiba âhir zaman.

Manzarası yurdumun

Tufan gününden yaman!"