Afyonkarahisar’ın  Tanıtımına Katkı Sağlayacak olan Turizm Tanıtım Bürosunca oluşturulan www.visitafyon.org Sitesi Faaliyete geçti.

Afyonkarahisar’ın tanıtım eksikliğini her fırsatta dile getiren Vali Mustafa Tutulmaz, bu kapsamda önemli bir projeyi hayata geçirdi. Afyonkarahisar Valiliği bünyesinde oluşturulan Turizm Tanıtım Bürosunca oluşturulan  www.visitafyon.org sitesinin tanıtımına ilişkin programa Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Vali Yardımcıları Dr. Adem Uslu ve Erhan Günay, İl Müdürleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı üst düzey yöneticileri katıldılar.  



Afyonkarahisar’ı turizm açısından tüm yönleriyle ele alan Tanıtım Bürosu ilimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile STK’lar ve özel sektörü tek çatı altında buluşturdu. Turizm Tanıtım Bürosu sayesinde kurumlar arası koordinasyon sağlanacak ve ortak hareket edilecek. 

www.visitafyon.org tanıtım programında Turizm Tanıtım Bürosu Korordinatörü İbrahim Okumuş tarafından site hakkında slayt sunumu eşliğinde detaylı bilgiler verildi.

Daha sonra söz alan Vali Mustafa Tutulmaz “İlimizle ilgili olarak turizm alanında yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımız, planladıklarımız, gördüğümüz eksiklerin anlatılacağı ve visitafyon.org ismindeki web sitemizin hizmete girmesi nedeniyle sizleri buraya davet ettik. Katılımınızdan dolayı öncelikle hepinize teşekkür ederim. İlimizin tanıtımı konusu en önemli eksiklerden biri olarak tespit edildi. Bunun üzerine tanıtımın ne şekilde yapılması konusunda epey bir kafa yorduk. Bu konuda dernek, vakıf, şirket vb. üzerinden tanıtımın yapılması yönünde değişik öneriler geldi. Ancak bunların belirli bir zaman alacağı düşüncesiyle zaman kaybetmeden hızlı bir şekilde tanıtıma başlamamız gerektiğini düşündük. Buna da Turizm Tanıtım Bürosu şeklinde başlayalım daha sonra ihtiyaç olursa dernek, vakıf, şirket alanlarında ilerleriz diye düşündük. Bu büro sadece tanıtım üzerine değil, aynı zamanda ilimizdeki tüm kültürel ve turistik aktivitelerin koordinesini yapacaktır. En küçük beldeden şehir merkezine kadar kamu kurum ve kuruluşlarının ve özel sektörün yaptığı faaliyetleri bir koordine içerisinde yapmaya çalışmaktadır. Daha yeni başlıyoruz. İnşallah bundan sonra daha da iyi hale getireceğiz.” dedi.

 



ASIL AMAÇ TURİZMİ CANLANDIRMAK 

Açılış programının son konuşmacısı olan Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuşmasında “Öncelikle bu çalışmada emeği geçenlere ben çok teşekkür ediyorum. Afyonkarahisar’ın tanıtılması gerekmektedir. Afyonkarahisar yolların kesiştiği buluşma noktasıdır. Bu anlamda da güzel bir şehrimizdir. Afyonkarahisar Hızlı Trenin, yolların ve her bakımdan kavşak noktası durumundadır. Bizler Afyonkarahisar’daki turizmin canlanması ve gelişmesi için sayısız yatırımlar yapıyoruz. Mesela Akdağ’daki çalışma ve faaliyetler turizm amaçlı yapılmaktadır. Bizim burada tanıtım faaliyetlerinin yanında Afyonkarahisar’a ne kadar katkı sağlayacağız bunun üzerinde de çalışmamız gerekmektedir. Yaptığımız faaliyetlerle Afyonkarahisar’a ne kadar gelir getiririz. Sağlanacak gelirleri nasıl arttırabiliriz bunların da üzerinde düşünmemiz gerekmektedir. Burada asıl amaç turizmi canlandırarak Afyonkarahisar’a ekonomik katkı sağlamaktır. Bunları unutmamalıyız” ifadelerini kullandı. 

AFYONKARAHİSAR’A HER ALANDA YATIRIMLAR YAPILIYOR 

Afyonkarahisar’a her türlü yatırımın yapıldığına dikkati çeken Bakan Veysel Eroğlu: “Afyonkarahisar’a sağladığı desteklerden dolayı Kültür ve Turizm Bakanımıza da teşekkür ediyorum. Kendileri bizi kırmadı şu anda en büyük yatırım Afyonkarahisar’a yapılıyor. Bizim Bakanlığımız ne kadarda orman ve su ile alakalı gibi görünse de dört tane Genel Müdürlüğümüz Afyonkarahisar’da büyük yatırımlar yapmaktadır. Termal anlamında Afyonkarahisar’a her türlü desteği sağlıyoruz. Afyonkarahisar termalde geçmiş yıllara göre çok daha iyi durumdadır. Bizler göreve geldiğimiz günden bu yana Afyonkarahisar’ın çıtasını giderek yükselttik ve şu anda da Türkiye’nin başkenti olduğumuz gibi Avrupa’nın da başkenti olma yolunda hızla ilerliyoruz. Afyonkarahisar’da termal turizmin yanında kongre turizmi, spor turizmi, sağlık turizmi, doğa ve tabiat turizmi ile lezzet turizmini de geliştireceğiz. Bu konuda da Master plan ve uygulama planları hazırladık” diye konuştu.

MERAK UYANDIRARAK TURİST ÇEKMELİYİZ

Spor turizminin de önemli olduğunun altını çizen Eroğlu şöyle devam etti: “Afyonkarahisar’ı sporda bir marka yapacağız dediğimizde herkese hayal geliyordu. Ama bu yıl ilki Eylül ayında Afyonkarahisar’da yapılacak olan Dünya Motokros Şampiyonası MXGP 2018 ve 2019 müsabakaları burada yapılacak. Bu müsabakaları 2 milyar insan seyredecek. Buda spor turizminin gelişmesi için çok önemlidir. Afyonkarahisar’da bir gelenek vardı. Hıdırellez etkinlikleri onları da yaşatmamız gerekmektedir. İtalya bir yerden para kazanma noktasında başarılı işler yapıyor. Buraya gelen 50 Euro öder diye bir tanıtım yapıyor ve insanlar merak edip gidiyor ve bir kapıya 50 Euro ödüyor. Bizlerin de böyle şeyler bulması gerekiyor. Bizde efsane daha fazla. Bu kaleye girenin bahtı açılır, ya da şans getirir gibi hususları öne çıkaralım. Yabancı turistleri çekmek adına merak uyandıracak hususları öne çıkaralım. Bizim şansımız çok fazla. Deniz turizmi için gelen bir kişi ortalama 600 dolar bırakıyor. Bu bölgeye gelen bir turist ise 6 bin dolar bırakıyor. Çok para getiren ve çok gezen turistleri çekmeliyiz. Maksat çöp bırakmaları değil, ekonomik katkı sağlamaktır. Tüm kurumlar tanıtım yapıyor, ama bölük pörçük olunca ortaya bir şey çıkmıyor. Gerekirse bu konuda genelge bile hazırlayabilirim. Artık bu konuda birlikte hareket edelim. Web sitesi konusunda da çalışmalar yapalım ve en iyisini yapalım. Zaman geçmeden harekete geçelim.”

HARCANAN PARALARI KISA SÜREDE FAYDAYA DÖNÜŞTÜRELİM 

Afyonkarahisar’ın kültür turizmi açısında da öne çıkarılması gerektiğini vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu: “Kültür turizmi de çok önemli ama şimdi bunları korumak da önemli. Bin inler var, Bolvadin’deki eserler var, bunların bir listesi elimizde neler var, bunların envanterlerini çıkaralım ve turizm açısından, insanlar açısından merak uyandıracak efsaneler nedir, gerekirse bir efsane uydururuz. Bunun dışında ayrıca bizim Milli Parklarımız var, Kocatepe’miz var o da büyük bir imkân. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak büyük destek veriyoruz. Şehirdeki Zafer Ormanı kuruldu, 26 Ağustos Tabiat Parkı çöplüktü, biz burayı 2 ayda Kültür ve Koruma Kurulundan gerekli işlemleri yaptırdık. Şimdi orada hakikaten yöresel ürünlerin satılacağı mekânlar yapılıyor. Hepsini bir anda bitirmek yerine en azından gerekirse siz bir bir açın, birisini bitirin kalanı zamanı içinde olur biter. Oraya vatandaşlarımız alışsın. Özellikle Haziran ayında buradan yüzbinlerce araç geçiyor, en azından lokanta kısmını, yol kısmını açın, kalan inşaat bir yandan devam eder. Usul budur yani yoksa hepsi yarım kalırsa bir manası yoktur. Ben bütün bürokratlara şu talimatları veriyorum: Siz harcanan parayı en kısa zamanda faydaya dönüştürecek program yapacaksınız. Akdağ gerçekten muhteşem. Akdağ’ı gerçekten tanıtmamız gerekiyor. Hazırlanan sitede Akdağ Tabiat Parkı’nın, İstiklal Tanıtım Merkezimizin yer alması gerekir. Mesela Frig Vadisi elden gidiyordu, kimse korumuyor. Bereket versin orada bir ormanlık alan varmış, orayı hemen Tabiat Parkı ilan ettik. Oradaki tarihi eserlerin tahribatını önlemek konusunda da çalışma yapmamız lazım. Koruması bizden, yatırımlar bizden, master plan da Çevre ve Şehircilik tarafından yapıldı. Bunun dışında diğer turizm noktalarını da ele almamız lazım. Şuhut’ta bin inler var” şeklinde konuştu. 

Afyonkarahisar’ı Tanıtmak İçin Elimizde Kale, Akarçay Gibi Çok Büyük İmkanlar Var

Afyonkarahisar’ı tanıtmak için elimizde yeteri kadar imkanlar olduğunu kaydeden Eroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Orman ve Su İşleri Bakanı olarak ben tüm birimlere talimat verdim. Burada Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü var. Burası için bir tabiat turizmi master planı ve uygulama hedef planı taslak olarak ortaya koydu. Bunu gelin harekete geçirelim. Bir kısmını yaptınız. Akdağ Tabiat Parkı. Burası gizli bir hazine. Biz bunu açtık. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Afyon’u tanıtmak için elimizde Kale, Akarçay vb. çok büyük imkanlar var.  Burayı nasıl tanıtacağız, bunun getirisi ne olacak bunu belirleyelim. Yeni yapılması gerekenleri belirleyelim. Buraya ulaşım çok önemliydi. Ulaştırma Bakanlığı buraya önemli yatırımlar yaptı. Biz de bakanlık olarak buraya 1453 köprü yaptık. Orman teşkilatı da burayı güzelleştiriyor. Biz Afyon’da ilk defa yeşil şehir konseptine uygun olarak bütün mahalleleri ağaçlandırma yapıyoruz. Herkese fidan dağıtıyoruz. Tabii turist gelirken hava durumuna bakıyor. Her yere otomatik meteorolojik gözlem istasyonu kurduk. Turist geleceği zaman anında ilin hava durumuna bakabiliyor. Bunun turizm için çok büyük faydası var.”

AFYONKARAHİSAR’DA HER ŞEY VAR YETER Kİ TANITALIM 

Son olarak tanıtım için yapılacak olan faaliyetlerin öneminde bahseden Eroğlu: “Türkiye’nin farklı noktalarından ve yurtdışından grupları davet etmek çok önemli. Bizzat görürse, alışırsa arkası geliyor. Bizim mesela Akdağ’a bir slogan üretelim oksijeni bol bu doğal tabiat alanında 10 gün kalan gençleşiyor gibi ifadelerle tanıtalım. Bu bölgeyi genişletebiliriz. Gerekirse en iyi hizmeti verecek özel sektör kuruluşuna işletmesini verebiliriz. Afyonkarahisar’ı tanıtmak adına tüm desteği vereceğiz. Afyon lezzet şehri. Gıda konusunda da bir 5 kaşık ve 5 çatal ile sağlıklı gıda çalışması yapalım. Otellerde bu projeyi hayata geçirelim. Afyonkarahisar’ı simgeleyen bir proje olsun. Bu benim daha önce düşündüğün bir projeydi. Yani buraya gelen misafirler 5 yıldızlı oteller gibi acaba 5 yıldızlı bir lokanta var mıdır diye soruyor. Ancak bu konuda yeterli bir mekân yok. Bu konuda bu tür mekânların da tanıtımını yapalım. Yine mağara turizmi de oldukça önem arz ediyor. Taşhan’ı da en kısa sürede hizmete sunacağız. Artık Afyonkarahisar turizm alanında daha iyi noktaya gelmiş olacak. Kongrelerin de burada yapılması için elimizden gelen gayreti gösterelim. Av turizmi de en çok para getiren alanlardan birisi. Afyonkarahisar’da bir terapi ormanı oluşturalım. Afyonkrahisar’da her şey var. Tanıtımımız dört dörtlük olduğunda inşallah güzel sonuçlar elde edilecek. Turizm Tanıtma Büromuz ile www.visitafyon.org  Sitesinin ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Programın sonunda başta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali Mustafa Tutulmaz olmak üzere diğer protokol üyeleri dünya haritasının yer aldığı kürede ilimizi işaret ederek, “Dünya burada buluşuyor” sloganını kullandılar.