SİZLER BU ÜLKENİN GELECEĞİNİ DOĞRUDAN ETKİLEYECEK KİŞİLERSİNİZ

Hukuk öğrencilerini önemsediğini belirten ve sebeplerini açıklayan Vali Mustafa Tutulmaz: “Çok fazla yaptığım bir iş değil ama hukuk öğrencilerini, iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerini biraz daha fazla önemsiyorum. Sebebi; sizler doğrudan aldığınız ya da alacağınız kararlar ile yaptığınız ya da yapmadığınız işler ile bu ülkenin geleceğini doğrudan etkileyen kişilersiniz. Mühendisler, diğer meslek grupları da muhakkak aldıkları kararlar ile etkiliyorlar ama görünürde değil. Görünürde olan kamu yönetiminde, kamu adına söz söyleyen kişilerin verdikleri kararlar ya da uyguladıkları politikalar. İşte bunları uygulayacak olanlar sizlersiniz. Bu sebeple sizleri önemsiyorum. Geleceğimiz sizlersiniz. 30 sene önce bize de aynı şeyi söylemişlerdi, öyle de oldu. Bakıyorum şimdi kamu yönetiminde hep benim arkadaşlarım var. Şu an Anayasa Mahkemesi başkanı benim sınıf arkadaşımdır. 2 yıl önceki Sayıştay Başkanı benim sınıf arkadaşımdır. İçişleri Bakanı benim dönem arkadaşımdır. Şu anda görev yapan 10 vali benim dönem arkadaşım. Aynı dönem aynı sınıflarda okuduğumuz kişiler. Müsteşarlardan da aynı şekilde arkadaşlarım var. Bir gün sizde geriye baktığınızda bu cümleleri kuracaksınız” dedi.

 

İNSANIN TORPİLİ KENDİSİDİR 

İyi çalışıp, hedef koyunca başarı kendiliğinde gelecektir diyerek öğrencilere hayatından örnekler veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Ben köyden çıktım, okuya okuya bu mertebeye kadar geldim. Ankara’ya gittiğimde bir tane bile arkadaşım yoktu. Bazen şunu derler torpilsiz hayat biraz zor diye. Hiç de öyle değil. İnsanın torpili kendisidir. Eğer siz iyi gayret edip, çalışıp, hedef koyup, o hedeflere odaklanırsanız göreceksiniz başarı da beraberinde gelecektir. Ben Antalya’nın bir ilçesinden 11 yaşında yatılı olarak çıktım. Burdur’da liseyi, ortaokulu okudum. O dönemde gözde olan bölümler arasında siyasal vardı. En yüksek puanlarla öğrenci alıyordu. Şimdi puanlara bakmayın, bazen benim çocuklarımda söylüyor “baba senin okulun düşük puanlı” diye. Ancak o dönem öyle değildi. Gerçekten siyasal Türkiye’de en yüksek puanla girilen sosyal bilimler okuluydu. Zaman değiştikçe siyasal biraz daha geride kaldı. Zamana da biraz uyum sağlayamadı diyebiliriz” şeklinde konuştu.

 

YILLAR ÖNCE BU MAKAMIN HAYALİNİ KURMUŞTUM

Yıllar önce bu makamın hayalini kurduğunu da anlatan Vali Mustafa Tutulmaz: “Siyasalda okuduğum dönemde zaman zaman Antalya’ya giderdim. O dönemde ilçeye her vakit araba olmaz bazen beklemem gerekirdi. Bende o boşlukta Antalya Valiliğinin karşındaki parka gider oturur, valilik binasına bakardım ve Allah bir gün bana bu valilik binasında çalışmayı nasip eder mi acaba? diye düşünürdüm. Demek ki duamın kabul olduğu bir zamandı. Ben kaymakamlığı derece ile kazandım. Dereceyle kazanan kişilere istedikleri yerde staj yapma hakkı verildiği için Antalya’da o valilik kapısından girerek kaymakam adaylığı görevimi yaptım. Hedefinizi iyi koyun. O hedef bazen dua niyetine geçiyor. Ben bunu yaşadım. Sizde hedefinizi iyi koyup o hedefe odaklanın. Tabi sadece hedef koymakla da olmuyor. İyi çalışmak gerek” tavsiyesinde bulundu.

 

HER BULUNDUĞUM GÖREVDEN BÜYÜK BİR KAZANIMLA ÇIKTIM

Her görevden bir kazanımla ayrılığına dikkati çeken Vali Mustafa Tutulmaz şöyle devam etti: “Allah’a şükür olsun bana her makamda çalışma imkânını verdi. Bunların bir kısmı kendi isteğimdi, bir kısmı da görevlendirme şeklinde oldu. Her bulunduğum görevden büyük bir kazanımla çıktım. En sevmediğim ve bu görevde nerden çıktı? dediğim, yerine göre uykusuz kaldığım görevden sonra oradan ayrılırken çok büyük kazanımlar elde ettiğimi gördüm. Yani şunu anlatmak istiyorum yeter ki kazanım elde etmeyi bilin.  Kişisel gelişim, ülkeye hizmet anlamında iyi kazanımlar sağlayın.”

 

ÖNÜNÜZE GELECEK FIRSATLARA HAZIRLIKLI OLUN

Öğrencilere şans nedir? diye soran ve yanıtlar alan Vali Mustafa Tutulmaz: “Şans fırsat çıktığında hazırlıklı olmaktır. Ben şöyle düşünüyorum. Hayat bana şanslar getirdi ama bende o şanslara hazırlıklıydım. Sizin de önünüzde çeşitli sınavlar var. Hangi alanda olacaksanız olun önünüze gelecek fırsatlara hazır olun. İnsana sürekli fırsat çıkmaz. Hayat hem çok uzun hem de çok kısa. Baktığın pencereye göre değişiyor. Bu hayatı kendimize ve topluma faydalı olacak şekilde nasıl geçirebiliriz bunu iyi anlamalı ve hayatımıza uygulamalıyız. Toplum için gayemiz iyi yetişmiş insanlar olmaktır.  Meselenin bir meslekle ilgili bölümü var. Diyelim ki bir alanda çok uzmansınız. Bir de bunun nasıl servis edildiği ile ilgili bölüm var. Bu da insan ilişkileri, halkla ilişkiler. İşte biz bu ikisini bir arada yürütemezsek başarı söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasının ardından öğrencilerle sohbet eden Vali Tutulmaz, tecrübelerini onlarla paylaşarak çeşitli nasihatlerde bulundu.