Antalya Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Merkezinde kurulan Yaşlı Üniversitesi’nin ardından Türkiye’de ilk kez Yaşlılık Parlamentosu kuruldu. Bu parlamento ile Türkiye’nin gelecekteki yaşlanma ve yaşlılığının planlanması hedefleniyor.

 

Ulusal Yaşlılık Konseyi, Dinar Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü ve Toplumsal Ekonomik Araştırmalar Merkezi ile birlikte Türkiye’de ilk Yaşlı Parlamentosu kuruldu. Parlamentonun ilk toplantısına Dinar Belediye Başkanı ve Ulusal Yaşlılık Konseyi Başkanı Saffet Acar, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Toplumsal Ekonomik Araştırmalar Merkezi Denetleme Kurulu Başkanı Alpaslan Belin, çok sayıda akademisyen ve vatandaşlar katıldı.

 

Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, yaşlılık(tazelenme) üniversitesinin ardından bir beklentinin ortaya çıktığını belirterek, “Yaşlanma ve yaşlısı ortaya çıkan beklentilerin ve karşılaşılan güçlüklerin daha iyi şekilde toplumdaki muhataplarına iyi anlatılması açısından bir yaşlılık parlamentosunu kurma kararı aldık. Bu parlamento aynı zamanda kendi içinde yapacağı görev dağılımıyla, ülkemizdeki yaşlıların daha kaliteli, daha sağlıklı ve kuşaklar arası ilişkilerin dayanışma ruhunun hamurunda şekillenen bir şekilde, toplumun arkadan gelen kuşaklara örnek olabilmesi için bugün bir araya geldik. Hep birlikte geleceğe farklı bir bakış açısıyla yeni konseptler hazırlayarak, ülkemizin yaşlanma ve yaşlılık sorununa çözüm aramak istiyoruz” dedi.

 

Açılış Konuşmasında konuşan Dinar Belediye Başkanı ve Ulusal Yaşlılık Konseyi Başkanı Saffet Acar ise “2017 yılı içersinde de ülkemizde ilk defa Ulusal Yaşlılık Konseyi, Dinar Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü ve Toplumsal Ekonomik Araştırmalar Merkezi işbirliği ile Yaşlılar Parlamentomuzu hayata geçirmek için faaliyetlerimize başladık, bu gün sizlere ilgili hocalarım tarafından parlamentomuzun organları ve üyelerimizin hangi kriterlere göre seçileceği anlatılacak.

 

Yaşlılar Parlamentomuzun asıl amacı hızla yaşlanan ülkemizde hükümet tarafından alınan yada alınacak olan kararlara yön vermek, yaşlılarımızın ihtiyaç ve gereksinimlerini yaşlılar meclisi üyelerimize sorarak daha sağlıklı karar verebilmeleri için belirleyici olmaktır.

 

Bir Afrika atasözü “Bir Yaşlı öldüğünde Koca bir Kütüphane Yanmıştır” der.

 

Yaşlılara danışmak kültürümüzde var olan bir şeydir ve en önemlisi kendileri için bir karar alınacağında yaşlılarımıza danışmak en doğal unsurdur, onların engin tecrübe ve bilgilerinden de bu meclisimizle faydalanmış olacağız.

 

Yaşlılar Parlamentosunun bu ilk toplantısına katkılarınızdan dolayı siz değerli bilim insanlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

Yaşlılar Parlamentosunun merkezi yönetimden önce yerel yönetimlere yön verebileceğini vurgulayan Başkan Saffet Acar şöyle devam etti “Yaşlı parlamentosu hükümetin politikalarına yön verebileceği gibi yerelde Belediyelerin yapmış olduğu çalışmalara da şekil verecektir.

 

Hatta merkezi yönetimden önce yerel yönetimler bu parlamento ile daha hızlı çalışabilecek ve yaşlılık çalışmalarını planlayabilecektir.

 

Şahsım olarak hep vurguladığım bir şey var, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının; Yerel Yönetimlerin yapmış olduğu yaşlı, engelli ve kadın çalışmaları gibi programları takip etmesi gerekmektedir ve ilgili bir fon ayırması gerekmektedir.

 

Her yerel yönetim kendi misyon ve vizyonuna göre yaşlılar üzerinde projeleri hayata geçiriyor; tamamen insiyatif ile yürüyen bu sistem çökme boyutuna gelmiştir çünkü;

 

hiç birinde bu alanda uzman olan meslek elemanı yani gerontolog yok, biz ve Bizden sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde gerontolog barındırmaya başladı,

 

Bu konular bir belediyenin asli görevleri olan yol, su, kanalizasyon ve diğer altyapı - üst yapı hizmetlerinden çok daha ince ve profesyonellik gerektiren işler nitekim insan hayatına dokunan çalışmalar,

 

bu yüzden gerekli önlemlerin ve ciddiyetin alınması gerekiyor.

 

Yerel Yönetimler açısından yaşlılara yönelik yapılan çalışmaları ben bir örnek ile açıklayacağım, Türkiye’de ilk defa Demans Mobil Servisi hizmete geçirdik,

 

projemizin amacı demanslı hastaları yakın takibe alarak, gerekli izlenimleri profesyonel bir şekilde yapmak ve hastalıktaki olumsuz seyri konunun uzmanları nörologlara götürerek vatandaşımızın yükünü almak.

 

Yani gittiğimiz bir hasta ile o hastanın varsa eşi, çocukları, torunları ortalama bir hesap ile 10 kişinin ihtiyaç ve durumlarını tespit etmek mümkün, o hastanın gerontoloğumuz tarafından yapılan sosyal incelemesinde aldığı notlar ile sosyal,beşeri, ekonomik yada diğer ne gibi sorunları olduğunu tespit ediyor ve belediyemizin konuyla ilgili birimi tarafından o ihtiyaç gideriliyor, bu şekilde Dinar’da belediye olarak girmediğimiz hane kalmıyor.

 

Yaşlılar Parlamentosu ile alınan kararların yerel yönetimlerce de uygulanması o toplumun tamamına hizmet götüreceği de kesin bir durumdur. Bu yüzden oluşumumuz ülkemizin geleceğine yön verme de önemli bir yer teşkil etmektedir” dedi.

 

Parlamentonun ilk toplantısında kurullar belirlenerek bir sonraki toplantıya aktif katılımcıların seçileceği bilgisi alındı.