Valiliğin, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Türk Dili Çalıştayı” Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımı ile Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre merkezinde başladı.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı KurulduAfyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı Kuruldu

“Türk Dili Çalıştayı”nın açılışına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekili Ali Özkaya, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Mustafa Solak, İl Müdürleri ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Türk Dili Kurumu tarafından 2017 Türk Dili Yılı için hazırlanan belgesel izlenildi.

 

Daha sonra bir konuşma yapan Vali Mustafa Tutulmaz; “Bugüne kadar dünyaya şöyle bir bakıldığında kendi diliyle hareket eden ülkeler zaman zaman geri kalsa bile yeniden ön plana çıkmasını biliyor. Buna Çin’i örnek verebiliriz. Çin zamanla geri kaldı. Ama şu anda dünyada yine kendisinden bahsettiriyor. Ancak İngilizlerin dilini kullanan Hindistan’da aynı nüfus olmasına rağmen aynı hareketlilik yok. Çünkü ağırlıklı olarak İngilizceyi gündelik hayatta kullanmaya başladılar. Buna benzer örneklerden daha çok var. Biz kendi günlük hayatımızda dilimizi çok iyi kullanmamız lazım. Bunu çok iyi kullanmanın yolları da eğitim kurumlarına düşmektedir. Bugün itibariyle baktığımızda bunun yeterince yerine getirilemediğini görüyoruz. Artık eğitimimiz neredeyse şık belirleme yöntemine dönmüş durumda. Her şey ilkokuldan itibaren başlıyor, çoktan seçmeli sınavlarla üniversitenin sonuna kadar geliyoruz. Maalesef bu şekilde alınan eğitimin aynısı Milli Eğitim’de de var ilköğretimde, ortaöğretimde, üniversitede ama lütfen artık çocuklara yazacak şekilde sınavlar yapın. Eğer yazacak şekilde sınav yapmazsanız o çocuğun daha sonra üniversite hayatı bittikten sonra bilim yapabilmesi mümkün değil. Zaten okumuyoruz, kitap okuma düzeyimiz oldukça düşük. Bunu arttırmak için çaba sarf ediyoruz. Daha da çok sarf etmemiz lazım. Ama dilimizi daha iyi kullanmamız için önce çok kitap okuyacağız. Daha sonra sınavlarda özgürce ifade etme yollarını öğrencilerimize, gençlerimize vereceğiz. Belki onlar da istemeyecekler ve kolayına gelecek hemen test çözmek isteyebilirler. Bilim yapamadığımızda da başkalarının yaptığı bilimleri takip etmek zorunda kalacağız. Bilim yaparken de tabii ister istemez, beğensek de beğenmesek de ağır ağır kendi dillerini empoze etmeye başlayacaklar. Eğer biz teknolojiyi üretemiyorsak onların teknolojisi sonucu ürettiği kelimeleri dilimizi almak zorunda kalacağız. Zamanla bu özentiye dönüşecek. Bunu giderebilmenin yolu işte bilim yapmamızdan geçer. Bilimi yapabilmek için de dilimizi çok iyi kullanmamız lazım. Bunu kullanabilmemiz için okumalıyız ve okullarda açık uçlu sınavlarla Türkçeyi iyi kullanılabilir hale getirmemiz lazım. Güzel bir etkinlikte biraradayız. Emeği geçen başta Rektörlüğümüz, Belediye Başkanlığımız olmak üzere tüm çalışanlara ve gayret gösterenlere teşekkür etmek istiyorum. Çalıştayımız hayırlı uğurlu olsun diyorum. ” dedi.

 

2 gün sürecek olan “Türk Dili Çalıştayı” açılış paneli ile devam etti.