2016 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışmasında Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezine ait iki takım ülke genelinde 126 takım arasına girmeyi başararak yarışma finallerine katılmaya hak kazandı.

Yarışmaya Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezinin iki takımının yanı sıra Afyon Kocatepe Üniversitesi 2 ayrı takımla katıldı ve finallere yükselmeyi başardı.

Böylece ilimizden 2 ayrı kurumdan 4 takım finallere yükselerek büyük başarı elde ettiler.

Ülke genelinde büyük oranda üniversitelerin kurumsal olarak katıldıkları bu prestijli yarışmada, Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi takımlarının da finale kalması büyük bir başarı.

Bu yılki yarışmaya ülke genelinden 260 takımın başvuru yaptı, 126 takım ön elemeyi geçerek finallere yükseldi. Finallere ülke genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 11 lise ile 2 Bilim ve Sanat Merkezi yükselirken diğer kurumların tamamı üniversitelerden oluşuyor. 

TÜBİTAK'ın öncülüğünde İstanbul 3. Havalimanı’nda “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali” kapsamında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) işbirliği ile gerçekleşecek etkinliğin hedefi, İHA konusundaki farkındalığı arttırmak ve katılımcılara teknik ve sosyal deneyim kazandırmak. Yarışmanın amacı özellikle yangın veya kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek, sivil kullanıma yönelik olarak İnsansız Hava Araçları geliştirilebileceğini ortaya koymak.

Lise ve üniversite öğrencilerine yönelik olan yarışmada öğrenciler, istenilen özelliklerde sabit veya döner kanatlı İHA’larla uçuş ve manevra kabiliyeti, otonom uçuş, faydalı yük tanıma, taşıma ve bu yükü istenen bölgeye bırakma becerilerini gösterecekler. Takımların yarışma web sitesinde ilan edilen Kurallar Kitapçığı’nda belirtilen teknik ve idari kurallara uymaları gerekiyor.

2018 TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışmasına Kavramsal Tasarım Raporu kabul edilen 126 takım arasında Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi HOBİMROBOT ve KODBİLSEM takımlarıyla yer alarak 2018 yılının Eylül ayında yapılacak olan ve çoğunlukla üniversite takımlarının yer aldığı bu prestijli yarışmaya katılmaya hak kazandı.

Yarışmaya ayrıca ilimizden Afyon Kocatepe Üniversitesi de İRTİFA ve TEKNOMEKA takımlarıyla katıldı ve finalde yarışmayı hak kazandı.