Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Genç Liderler Topluluğu (GLT) tarafından düzenlenen Afyon Kişisel Gelişim Zirvesi kapsamında TRT Spikerleri Erdoğan Arıkan ve Tijen Karaş tarafından AKÜ Eğitim Fakültesinde konferans verildi.

 

GLT tarafından düzenlenen konferansta TRT Spor Spikeri Erdoğan Arıkan “Topluluk Önünde Konuşma ve Hitabet Sanatı ve Etkili İletişim” konularını anlattı. Diksiyonun, evrensel kurallarından bahseden Arıkan, “Birincisi iyi nefes almalıyız. İkincisi, harfleri ve kelimeleri iyi şekillendirmeliyiz. Üçüncüsü, canlı ve dinamik olmalıyız. Dördüncü maddemiz ise hızımızı iyi ayarlamak ne hızlı ne çok yavaş. Bu dört şey diksiyonun temel olmazsa olmaz şeyleri” dedi. İyi bir diksiyon için ses tınısının doğru kullanılması ve duygulardan arınmak olduğunu belirten Arıkan, “ Ne hissedersek ses tınımıza o yansır. Gerginsek gerginlik, endişeliysek endişe, korkuyorsak korku yansır. O yüzden duygularımızı da temizlemeliyiz. İyi bir iletişim için duygularımızı temizlemeye çok fazla ihtiyacımız var” diye konuştu.

 

Toplulukların gözlerde fazla büyütülmemesi gerektiğini ifade eden Arıkan, “Eğer topluluk karşısında konuşma yapmak zorunda kalıyorsanız sizin söyleyecek bir şeyiniz var demektir” diye konuştu.

 

Arıkan, Sözlerine şöyle devam etti:

 

“Birinci temel mesele yapacağınız konuşmaya iyi hazırlanın. Çok iyi hazırlık yapmak toplum önündeki konuşmaların olmazsa olmazlarından biridir. İkincisi, konuşma yapacağınız konuyla ilgili metinler yazmayın, cümleler kurmayın, başlıklar yazın cümleyi siz kurun. Küçük kartlar üzerine notlar alın kartlar mümkün olduğunca sizin anlayacağınız şekilde olsun. Bu kartlar üzerine notlar alırken alt alta en fazla beş satır yazın aralarında boşluklar olsun, büyük harflerle yazın ve en fazla 5 kelime olsun. Sizi dinleyen insanların özelliklerini bilin.”

 

Doğru olan diyaframdan nefes almak

 

“Beden Dili ve Diksiyon” konuları üzerine konuşma yapan TRT Haber Spikeri Tijen Karaş ise doğru nefes alma teknikleri anlatarak, nefes alırken karın bölgesi yerine göğüs bölgesi şişiyorsa bunun yanlış olduğunu söyledi. Karaş, “Doğru olan göbeğinizin oradan yani diyaframdan nefes almak, nefes aldığınız zaman göbeğiniz şişmeli göğsünüz değil” dedi. Beden dilinin kullanımının iletişim kurmadaki önemini ve insanlar hakkında karar vermede önemli etken olduğunu vurgulayan Karaş, “Birini gördüğümüzde ilk 30 saniye içinde karar veriyoruz. Beden diline bakarak karar veriyoruz. Yüzde 60 beden dili aslında karşımızdaki hakkında karar vermemizi sağlıyor. Beden dilimizi doğru kullanmalıyız. Beden dilimizi yansıtan en önemli iki organımız var gözlerimiz ve ağzımız. Göz teması kurmamız çok önemli. Aşağı yukarı bakmıyoruz karşımızdakinin gözlerine bakıyoruz. İkincisi ise gülümseyeceğiz. Beden dilimizle duygularımızı yansıtmalıyız. Tokalaşma da beden dilini kullanmada çok önemli” dedi.

 

Konferansın sonunda GLT Başkanı İsmail Tayşi, Afyon Kişisel Gelişim Zirvesine katkılarından dolayı Erdoğan Arıkan ve Tijen Karaş’a teşekkür plaketi takdim etti.