Belediye Meclis Üyesi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, toplu taşıma hizmetinde minibüsçü esnafının birleşme sürecine yönelik resmi bir adım atmadığını belirtti Afyonkarahisar Belediye Meclis Üyesi Trafik Komisyonu Başkanı ESKK Başkanı M. Emin Birliktir, toplu taşımacılıkta şirketleşme çalışmaları sürdüren minibüsçülerin komisyona resmi bir başvuruda bulunmadıklarını açıkladı.
TEKELLEŞME İSTENMİYOR
Belediye Meclis Üyesi Trafik Komisyonu Başkanı ESKK Başkanı M. Emin Birliktir, Afyon Ulaşım A.Ş. isimli bir şirketin kurulduğundan haberdar olmadıklarını söyledi. Afyonkarahisar Belediyesi’ne köy statüsünden çıkıp mahalle olarak bağlanan yerleşim birimleri için 40 otobüslük bir ihale açtıklarını aktaran Birliktir; “Söz konusu ihaleyi Yeni Bosna Taşıyıcılar Koopetarifi kazandı. Bu kooperatif kazandığı ihale sonucu yeni mahallelerin ulaşım ihtiyacı doğrultusunda hizmet verecek. Hepimizin kulaktan dolma şekilde duyduğu toplu taşıma hizmete veren özel halk otobüsü işletmesi Turex’in alınıp satıldığı yönünde bazı söylemler var. Biz bunu duyar duymaz toplu taşımanın tekelleşmemesi adına bu ihaleye çıktık. İşin açığı bu.” dedi.
YETKİNİN BELEDİYE’DE
OLMASI İSTENİYOR
M. Emin Birliktir, toplu taşıma hizmetinde tekelleşmenin istenmediğini olası bir tekelleşme de her yetkinin Afyonkarahisar Belediyesi’nde olmasından yana olduklarını belirtti. Birliktir; “Tekelleşme olmasını istemiyoruz. Ama tekelleşme olursa da her türlü yetkinin Belediye’nin elinde olmasını istiyoruz. Belediye’nin gerektiğinde müdahil olması düşüncesindeyiz. Halkın lehine bir şartname hazırlansın istedik. Bir ihaleye çıktık. Bununla ilgili olarak bu arkadaşlar bir birleşme içine girmiş olabilirler. Bize tam net bir bilgi gelmedi. Sadece birleşecekleri duyumunu aldık. Biz yeni mahalleler için yaptığımız ihale şartnamesinde sıfır araç ya da doğal gazlı araç şartı koymuştuk. Isuzu firması ile anlaşmışlar. 22 Temmuz 2015 tarihine kadar sıfır araçlarla şehir içi ulaşıma başlayacaklar.” diye konuştu.
RESMİ MÜRACAAT YOK
Afyon Ulaşım A.Ş. olarak ifade edilen şirketin muhtemelen birleşme söylentileri doğrultusunda kurulan şirket olduğu kaydeden Birliktir şöyle konuştu: “Afyon Ulaşım A.Ş. şirketi konusunda Belediyemize ve Trafik Komisyonuna gelen net bir bilgi yok. Şu anda Belediye’de ihaleyi kazanan firma Yeni Bosna Taşıyıcılar Kooperatifi’dir. Toplu taşımacılıkta birleşme konusunda biz Belediye olarak kendilerine yer teslimi yapmadık. Resmi bir müracaat yok. Sözünü ettiklerimiz gayri resmi duyumlar çerçevesindedir. Gerçek olan yeni mahallelerin ulaşım ihtiyacı için yaptığımız ihaledir. 40 yeni otobüsle köylerimize taşıma var.”
“BİRLEŞME YASALDIR İSTERLERSE YAPARLAR”
“Birleşme olacaksa yasal olarak birleşme gerçekleşebilir. Dolayısıyla bizi ilgilendirmez. Ama Belediye’nin izni olmadan olmaz.” diyen M. Emin Birliktir şunları söyledi: “Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanımızla maalesef biz de çok fazla görüşemiyoruz. Eğer toplu taşımacılıkta bir birleşme olacaksa bu kararın Encümen’den geçmesi gerekir. Bu ihaleyi asıl yapma sebebimiz bunları duyduğumuz içindir. Yarın tekelleşme olmasın halkımız mağdur olmasın diye bu ihaleyi yaptık. Bu ihalede de bütün tedbirlerin hepsi Belediye Meclisi’nin yetkisinde. Trafik Komisyonuna birleşme noktasında dilekçe verilmesi gerekir. Şimdiye kadar böyle bir müracaat yok. Bugünkü meclis toplantısına gündem dışı birşey gelir mi gelmez mi onu hep beraber göreceğiz. Minibüsçü esnafının toplu taşımacılıkta birleşeceği gayri resmi duyumlarını biliyoruz. Ama resmi bir başvuru yok. Sıfır otobüsler alındığını duyduk. Ulaşım konusunu birlikte konuşuyoruz. İnşallah iyi olur.”
Öte yandan konu hakkında bilgi edinmek isteyen Kocatepe Gazetesi muhabirine telefonda bilgi vermek istemeyen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker de konunun henüz netlik kazanmadığını, kamuoyundan sabır beklediklerini ifade etti. >> Kocatepe Gazetesi – Burcu AYDIN’ın haberi