Türkiye - Belçika Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Dostluk Grubu’na nezaket ziyaretinde bulunan Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau’yu ağırladı

Gözden kaçırmayın

İktidar Partisinin Çaresizliği Ortadaİktidar Partisinin Çaresizliği Ortada

Türkiye - Belçika Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Dostluk Grubu’na nezaket ziyaretinde bulunan Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau’ya, iki parlamento arası diyalogun oluşturulması gerektiğini ifade etti. Konuyu Belçika Parlamentosuna ileteceğini ifade eden Büyükelçi Trenteseau, iki parlamento arası diyalogun Özkal’ın dostluk grubu başkanlığında kurulacağını belirtti. Belçika’da pek çok Emirdağlı ve Afyonkarahisarlı yaşadığını hatırlatan Özkal, Belçika’da yaşayan Türklerin her türlü ihtiyaç ve isteğiyle yakından ilgileneceklerini belirtti.

 

Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau, Türkiye - Belçika Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’nu ziyaret etti. Dostluk Grubu Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal’ın TBMM’deki makam odasında gerçekleşen nezaket ziyaretinde Dostluk Grubu üyeleri AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli ile AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun yanı sıra TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Başkanlığı temsilcisi ile Büyükelçi Trenteseau’nun çevirmeni de hazır bulundu.

BELÇİKA’DAKİ TÜRKLERİN DE TEMSİLCİSİYİZ

Belçika’da yaşayan yoğun Türk nüfus nedeniyle iki ülke arası dostluk, işbirliği ve ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdiğini ifade eden Dostluk Grubu Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Belçika’da yaşayan Türklerin büyük bölümünün Emirdağlı ve Afyonkarahisarlı olduğunu hatırlattı. Yurtdışındaki Türklerin de her türlü istek ve sorunlarını takip ettiklerini vurgulayan Başkan Hatice Özkal, “Türkiye’deki tüm vatandaşlarımızın olduğu gibi Belçika’daki Türklerin de milletvekili ve temsilcisi olarak onların her türlü ihtiyaç ve istekleriyle ilgilenmek durumundayız. Belçika’da pek çok Türk vatandaşımız ve soydaşımız olduğunu özellikle Afyonkarahisar milletvekili olarak ülkelerinde çok sayıda hemşerilerim olduğunu büyükelçiye hatırlattım. Hem hemşeri ve soydaşlarımızın beklentilerinin takibi hem de iki ülke arası kültür ve işbirliğinin gelişmesi için grubun etkin çalışması gerektiğini ilettik” dedi.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIYLA SÜREKLİ İRTİBAT HALİNDEYİZ

Belçika’yla işbirliği ile noktasında gerçekleştirdiği çalışmaları anlatan Milletvekili Hatice Özal, Belçika’ya giderek başta Emirdağlılar olmak üzere Türklerle bir araya geldiğini vurguladı. Belçika’daki sivil toplum örgütleriyle temas halinde olduklarını söyleyen Özkal, daha önce Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı olarak Belçika’da yaşayan Afyonkarahisarlı kadınlara yönelik, Emirdağlı Saint-Josse-ten-Noode Belediye Başkanı Emir Kır ile Devlet Bakanı olduğunu dönemde ortak proje yürüttüklerini kaydetti. Belçika’daki kadınların sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili Brüksel Bölge Parlamentosu Milletvekili Mahinur Özdemir ile istişareler yaptıklarını da anlatan Özkal, Emirdağlılar Yardımlaşma Derneği (EYAD), Belçika Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ve Belçika Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (Tümsiad) ile istişare halinde bulunduğunu belirtti.

TBMM-BELÇİKA PARLAMENTOSU ARASI İŞBİRLİĞİ BAŞLIYOR

Belçika’daki Türklerle olan ikili ilişkileri milletvekili olarak devam ettirmek istediğini vurgulayarak, bu nedenle özellikle bu dostluk grubunda yer aldığını açıklayan Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Hatice Özkal, iki ülke ve parlamentolarının işbirliğinin önemine değindi. Özkal, büyükelçiden konuyla ilgili destek istedi. Milletvekili Özkal’ın, Belçika ile ilgili çalışmalarından büyük mutluluk duyduğunu belirten Büyükelçi Marc Trenteseau, parlamentolar arası diyalog anlamında sorumluluğu üstlendiğini ifade etti. Diyalogun başlaması açısından Belçika parlamentosunun ilgili daveti, dostluk grubuna göndereceğini açıklayan Trenteseau, bunun Belçika ve Türkiye ilişkileri açısından bir ilk olacağını da kaydetti.

BELÇİKALI ÖĞRENCİLER TBMM’DE AĞIRLANACAK

Belçika ile Türkiye arasında kültürel işbirliğinin de sağlanması gerektiğini söyleyen Milletvekili Özkal, kızının Afyon Fen Lisesi’nde bir Erasmus programı kapsamında 15 gün Belçikalı bir ailede kaldığını, Belçikalı ailenin çocuğunu da 15 gün kendilerinin ağırladığını ifade ederek şunları söyledi, “Kültür değişimi dostlukların kurulması, insanların ve kültürlerin birbirini tanıması açısından önemli. Biz değişim programındaki aileyle yakın ilişkiler kurduk. Bu

açıdan Türkiye’deki Belçikalı öğrencileri TBMM’de ağırlamak istediğimizi belirttim. Böylelikle Belçikalı öğrenciler hem Meclisimizi tanıyarak işleyişini öğrenecek hem de ülkemizi daha yakından tanımış olacak. Kültürel değişimin yanı sıra dostluklar kurulması hedeflediğimizi de belirttim. Bu proje için de büyükelçi, destek vermeye hazır olduğunu ifade etti.”

BELÇİKA BÜYÜKELÇİSİ ŞAŞIRTTI

Fatma Benli’nin Brüksel’de kurulan PKK çadırı ile ilgili eleştirilerini aktardığı Büyükelçiye, Zehra Taşkesenlioğlu ise; vize muafiyetiyle ilgili yasaların hızla yasalaştığını vurgulayarak, Belçika’nın konuya destek olması noktasındaki beklentilerini aktardı. Afyonkarahisar’a özgü zeytinyağlı yaprak sarması, kurubiber dolması, bükme, börek ve kaymaklı ekmek kadayıfı gibi tatların ikram edildiği ziyarette Büyükelçi Marc Trenteseau, Afyonkarahisar mutfağı bilgisiyle herkesi şaşırttı. Ziyarette Trenteseau’ya eşlik eden Bolvadinli tercümanı Afyonkarahisar yiyeceklerini özelliklerini, yapılışlarıyla birlikte büyükelçiye anlattı. Afyonkarahisar ve Emirdağ’a geldiğini ve bükmeyi çok sevdiğini açıklayan Büyükelçi Trenteseau, bükmeye olan yakınlığını, kendisinin daha kalın hamurlu bükmeyi tercih ettiğini söyleyerek gösterdi. Dostluk Grubuna; Belçika çikolatası hediye eden Trenteseau’ya, Özkal bir sonraki ziyaret için mahalle fırınlarında bükme yaptıracağının sözünü verdi.