Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 4/C’li personele yapılan ek ödemelerden daha önce damga vergisi kesintisi yapılmayacağı açıklandı

Gözden kaçırmayın

"Eskişehir'de Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı yapıldı"

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 4/C’li personele yapılan ek ödemelerden daha önce damga vergisi kesintisi yapılmayacağı açıklanmışken, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bir yazı ile bundan sonra 4/C’li personele yapılacak ek ödemelerden damga vergisi kesintisi yapılması gerektiğini belirtmesi şaşkınlık yarattı, ifadelerini kullandı. 

Genel Müdür İsmail İlhan Hatipoğlu imzasıyla yayınlanan yazı da 4/C’li personelin ek ödemelerinden yapılması gereken kesintiler şöyle sıralandı: SGK Prim Kesintisi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintisi… Ayrıca 4/C’li personele mahkeme kararına istinaden ek ödeme yapılmaması gerektiği belirtildi. 

Konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yaparak talimatı değerlendiren Taşkın, yazıda; fiilen çalışmanın karşılığı olarak ek ödeme yapıldığına, bu nedenle mahkeme kararına istinaden döner sermaye ek ödemesi yapılmasının zorunlu olmadığına dikkat çekiliyor.  Böyle bir şey olamaz. Her kurum mahkeme kararını uygulamak zorundadır, dedi. 

 

Taşkın şunları söyledi: “Mahkeme kararıyla 500 TL. nın üzerinde ek ödeme alan 4/C’li personelin toplu sözleşme ile ek ödeme miktarı düşürüldü. Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün yeni talimatı ile ek ödemelerden SGK Primi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintileriyle birlikte ciddi bir düşüş daha yaşanacak. Bu talimat mahkeme yoluyla kazanılmış hakların tırpanlanması anlamına geliyor.”

Çalışanların kazanılmış hakları tırpanlanırken, yetkili sendikanın ayağa kalkarak çalışanların haklarını korumasını bekliyoruz, diyen Taşkın, burada 4/C’li personelin mağduriyeti söz konusudur. Çalışanlar, yasalarla ve toplu sözleşmelerle elde ettikleri haklarını bir bir kaybediyor, vurgusunu yaptı.  

Anadolu Sağlık Sen olarak, memurun, emeklinin ve 4/C’li çalışanların kazanılmış haklarının tırpanlanmasına göz yummayacağız. Kayıplarımızın arkasında olacağız. 4/C’li personelin mağduriyetine neden olanları açıklamaya devam edeceğiz, diyerek şunları söyledi: “4/C’li personelin kaybı toplu sözleşme ile başladı. Biz, toplu sözleşme görüşmeleri sırasında da 4/C’li personelin haklarını savunmuş ve kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini açıklamıştık.  Ancak ne var ki, yetkili sendikanın bu konuda ağzını bıçak açmıyor. 4/C’lilerin ek ödemelerinden yaşanacak olan kayıpların telafi edilmesi, bu kesintilerin yapılmaması için yetkililer nezdinde gerekli temasların yapılmasını bekliyoruz. Yetkili sendikadan beklentimiz, çalışanlarımızın mağdur edilmelerini önlemeleridir.”