Çoğu zaman belirti vermeden ilerleyen yüksek tansiyon, kalp, beyin, göz ve böbrekleri vuruyor. Uzmanlar tansiyonu düşürmek için zeytin, kekik, alıç ve limon gibi besinleri öneriyor.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Takvim'de yer alan habere göre tansiyon, kan basıncını ifade eder. Yüksek kan basıncına ise hipertansiyon, yani yüksek tansiyon adı verilir. Yüksek tansiyon özellikle orta yaşlardan itibaren sağlığı tehdit eden önemli bir problem. Sessizce geliştiği, çoğu zaman belirti vermeden ilerlediği için 'sessiz katil' olarak da bilinen bu hastalık; kanın damar duvarına yaptığı basınç yükseldiğinden damar duvarlarına zarar verir.



Bu durumdan en çok kalp, beyin, göz ve böbrek damarları etkilenir. Yani kişi, kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği, inme-felç, göz içi kanamaları, böbrek yetmezliği gibi sorunlara daha yatkın hale gelir. Maalesef çoğu kişi baş ağrısı, çarpıntı, halsizlik, gerginlik hissi gibi belirtileri yüksek tansiyon sorununa bağlamadığından, bu sorun uzun zaman kalabilir. Bu durumda önemsenmeyen belirtiler sinsice damarlara ve organlarına zarar verebilir.



DOĞRU ÖLÇÜM YAPMAK ŞART



Yüksek tansiyonu anlamanın en iyi yolu kan basıncının doğru bir şekilde ölçülmesidir. Farklı gün ve zamanlarda 3-4 kez tansiyonunuzu ölçtürerek yüksekliğini anlayabilirsiniz. Bu ölçümleri yılda en az 1-2 kez tekrarlamalısınız. Eğer büyük (sistolik) tansiyonun 120-135, küçük (diastolik) tansiyonun 80-95 arasında ise tansiyonunuzu daha dikkatle izlemeli. Büyük tansiyonunuz 135 mmHg'yı, küçük tansiyonunuz 95 mmHg'yı geçiyorsa vakit kaybetmeden doktora gidip, ciddi bir tedavi planı uygulamalısınız.



NASIL TEŞHİS EDİLİR?



Çok şiddetli hipertansiyon vakaları hariç olmak kaydı ile üç veya daha fazla sayıda yapılan ölçümlerde kan basıncının 14/9'un üzerinde olması veya her ikisinin bu değerler üzerinde olması teşhis için yeterlidir. Bir kereye mahsus yapılan ölçüm doğru olmayabilir.



NEDENLERİ:



Kalıtım: Ailesel yatkınlık



Cinsiyet: Erkeklerde daha sık görülmekle birlikte kadınlarda menopoz sonrası görülme sıklığı artar.



Yaş: Genellikle 35 yaş üzerinde ortaya çıkar.




Alkol

Sigara

Diyabet

Yanlış beslenme ve tuzlu diyetler

Hareketsiz yaşam şekli

Doğum kontrol ilaçları kullananlar

Stres




BİTKİLERİ UNUTMAYIN



Limon: Tansiyon yükseldiğinde bir limon sıkın ve sulandırarak için.



Nar: Nar suyu da tansiyonu düşürür



Sarımsak: Birkaç diş çiğ yutulabilir.



Kekik: Geçici yükselen tansiyona etkilidir.



Alıç: Sinirleri gevşetir, tansyonu düşürür.



Ispanak: Kalp hastalıklarına, felce ve yüksek tansiyona iyi gelir.



Zeytin: Yaprakları tansiyonu düşürür.



Çilek: Yüksek tansiyon ve kolesterolü düşüren maddeler içeriyor.



Meyan kökü: Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.



Kereviz: Şeker, yüksek tansiyon ve romatizmaya faydalıdır...