Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden birisi olan Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde bu yıl baş gösteren 'mantar' hastalığını nedeniyle patates üretimi yaklaşık yüzde 60 oranında düşüş gösterirken, buna birde alım fiyatlarındaki düşüş eklenince çiftçinin bu yıl ürettiği patatesler satılamadan depolarda kaldı.

İlçedeki patates üretimi ile ilgili bilgi veren patates toptancısı Adnan Zeybek, bu yıl patateste görünen mantar hastalığının çiftçinin belini büktüğünü ifade etti. Ürün rekoltesinin bu yıl hastalıktan dolayı yaklaşık 30 bin ton civarında gerçekleştiğini kaydetti. Ürün rekoltesinin düşük olmasının yanında alım fiyatlarının da geçen yıla göre düşmesinin çiftçiyi iyice mağdur ettiğini aktaran Zeybek, durumu bir çare bulunmasını istedi. Çiftçinin 60 kuruşa patates satamamasına karşın pazarlarda patatesin satış fiyatının 1,5 TL’ye kadar çıkmasının anormal olduğunu da sözlerine ekleyen Zeybek, “Bu sene ilçemiz ile birlikte çevre ilçelerde olan hastalıktan dolayı çiftçimiz bayağı bir mağdur oldu. Bunun yanında plansız ve düzensiz ekim alanları var. Bu yüzden dolayı çiftçimizde büyük bir mağduriyetlik var. Bu yıl ürün rekoltesi yaklaşık yüzde 60 oranında düştü. Yani verim yüzde 40’lara kadar düştü. Bu yıl tahmini olarak 30 bin ton civarında ürün alındı, ama Şuhut’un çevre ilçelerde birlikte rekoltesi yaklaşık 100 bin ton civarındaydı. En iyi patatesin alım fiyatı 1-1,20 TL civarındaydı şu anda 80 kuruşa kadar düştü. Melodi diye adlandırdığımız grubu 85-90 kuruş arasındaydı şu anda 60 kuruşa kadar düştü. Pazarda şu anda 1,5 TL’den aşağı patates satılmıyor. Çiftçimiz burada 50-60 kuruşa alıcı bulamazken, biz de pazarlamasını yapamıyoruz şu anda. Ama pazarlarda 1,5 TL’den aşağı mal satılmıyor” diye konuştu.

Öte yandan, patatesin satılmadığını ve depolarında kaldığını gören üreticiler ise yeni ekim döneminde patates ekmek yerine zamanlarını kahvehanelerde çay içerek geçirdikleri gözlendi.