Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Türk Seramik Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen “Seramik Kongresi” açılış töreniyle başladı. 

Açılış töreninde bir konuşma yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve AKÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Kavas, kongrelerin bilim insanları ve sektör temsilcilerini bir araya getiren organizasyonlar olması nedeniyle önem taşıdıklarını belirtti. Kavas konuşmasında şunları söyledi:

“Bu toplantılar da elde edilen bilgi birikimlerini paylaşımı ile birlikte gelecekte şekillenecek iş birliklerinin temelleri atılabilir. Ayrıca Osman Menteş ve Kim Yong seramik sanat gösterisi kongrenin 2. günü tam gün boyunca gerçekleştirilecektir. Diğer yandan ülkemizin seçkin seramik sanatçılarının katılımı ile oluşturulan seramik sergisinin açılışı da bu akşam yapılacaktır. Diğer yandan bugüne kadar gerçekleştirilen kongrelerden farklı olarak ilk kez, kongremize gönderilen bildiler, oluşturulan bilim kurulu aracılığıyla seçilecek ve tam metni gönderilmiş bildiriler yayınlanmak üzere SCI kapsamındaki taranan Seramik International ve Materials Characterization dergilerinde basılmak üzere ilgili dergilerin yayın kurullarına gönderilecektir.” 

Türk Seramik Derneği Başkanı Tolun Vural ise yaptığı konuşmada dernek hakkında bilgiler verdi. Vural, “Dernekler yasası doğrultusunda gerekli işlemlerin tamamlanmasına takiben 1990 tarihinde derneğimizin kurulması için resmi izin alınmıştır. İlk genel kurul kurucu üyeleriyle birlikte 3 Mayıs 1990 tarihinde tüzük gereği yönetim kurulu, diğer organlar ve alt bölümler oluşturulmuş, aşamalar kaydedilerek bugünkü seviyeye ulaşılmıştır. Kurucu üyeler dahil tüm organlarda seramik sanatçıları, seramik üretimi veren eğiticiler, seramik endüstrisinde ve üretiminde görev almış tüm seramikçileri bir araya getirerek amaçlayan derneğimiz çok geniş kapsamlı bir güç ve dayanışma oluşturması öngörülerek yola çıkılmıştır” dedi.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ta bir konuşma yaparak üniversite olarak hedefledikleri konularda öğretim üyeleri, öğrenciler ve Afyonkarahisar halkı ile bir bütün olarak gerçekleştirme çabası içinde olduklarını vurguladı. Solak, “Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak ilimiz, bölgemiz ve milletimizin tüm diğer paydaşları ile birlikte hedeflediğimiz konularda öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz ve değerli Afyonkarahisar halkı ile bir bütün olarak gerçekleştirme çabası içerisindeyiz. Bu sayede bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde iyi olma yolunda kararlı adımlarla ilerlemekteyiz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Yükseköğretim Kurulu Üyesi (YÖK) Prof. Dr. Hasan Mandal, “Küresel Eğilimler, Araştırma-Teknoloji Geliştirme-İnovasyon Ekosistemimiz, Seramik Sektörü Açısından Değerlendirme” başlıklı bir sunum yaptı. 

Açılış konuşmalarının ardından kongreye verdikleri destek nedeniyle Türk Seramik Derneği Başkanı Tolun Vural tarafından Afyonkarahisar Valisi adına Vali Vekili Erhan Günay’a, YÖK Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal’a ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’a plaket verildi.