PARKHAYAT AKŞEHİR HASTANESİNDE ERCP İLE TANI VE TEDAVİ

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

 

 

ERCP, safra yolları ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan özel bir endoskopi yöntemidir. Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ziya Taner Özkeçeci ile ERCP işleminin tanı ve tedavide hastalara olan faydalarını konuştuk.

 

-ERCP NEDİR ?

 

- ERCP işlemi safra yolları , pankreas kanalı , safra kesesi ve karaciğer içindekı safra kanallarının görüntülenme işlemidir. Sadece bir göruntüleme işlemi olmayıp aynı zamanda yukarıda adı gecen organların hastalıklarının tanı ve tedavısinde kullanılmaktadır .

 

- NASIL YAPILIR ?

 

- ERCP işlemi hasta uyutularak yapılmaktadır. Ancak bu uyutma işlemi bir ameliyatta yapılan anestezi kadar derin yapılmamaktadır. Sadece hastanın işlem sırasında rahatsızlığını ortadan kaldırmak amacıyla yüzeyel aneztezi uygulanmaktadır. Anestezi işlemi sonrasında ağız yoluyla girilerek 12 parmak bağırsağına kadar ilerlenir. Buradaki papilla adı verilen safra ve pankreas kanalı ağzından girilerek safra yollarına ulaşılır. Normal anatomiyi bozan yapılar görüntülenir. Buradaki safra taşları ve parazitler gibi safra yolunu tıkayan engeller çıkartılabilir. Safra yolu tumörlerinde ise bu tümörlerden örnek alma imkanı mevcuttur.

 

HASTANENİZDEKİ ERCP İLE UYULAMASI HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ ?

 

Teadvi ettiğimiz bir hasta üzerinden örnek verebilirim.Tekrarlayan karın ağrısı, bulantı, kusma şikayetleri ile hastanemize başvuran hastamıza yapılan tetkiklerde safra kesesi taşı ve buna bağlı olarak gelişmiş safra kesesi iltihabı ile safra kesesinden safra yoluna düşmüş taş [safra yolu taşı (koledokolitiazis)] tanısı konuldu.

 

Bunun üzerine hastaya ERCP (endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi) yapılması kararı verildi. Aynı gün ERCP işlemi tarafımdan gerçekleştirildi. Ertesi gün hastaya kapalı safra kesesi (laparoskopik kolesistektomi) ameliyatı uyguladık. Hasta safra kesesi ameliyatından bir gün sonra şifa ile taburcu edildi.

 

TEADVİ SONRASI HASTANIN GÖRÜŞLERİNİ ALDIK;

 

Tedavi sonrası şikayetlerinden kurtulan 77 yaşındaki A....B....isimli hasta çektiğim karın ağrılarım, bulantı ve kusmalarım sebebi ile PARKHAYAT Akşehir Hastanesine başvurdum. Burada şikayetlerimin sebebinin safra kesemdeki iltihabın ve safra yoluma düşen taşların neden olduğu ve ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. Daha önce gittiğim hastanelerde yaşım ve diğer hastalıklarım nedeniyle ameliyat olamayacağım belirtilmişti. Fakat PARKHAYAT Akşehir Hastanesinin uzman kadrosu eşliğinde ERCP işlemim ve safra kesesi ameliyatım başarı ile gerçekleştirildi.

 

Ameliyatımı ve ERCP işlemini gerçekleştiren Op. Dr. Ziya Taner Özkeçeci' ye ve tanı konulmasında büyük katkısı olan doktorumuz Dahiliye Uzmanı Yusuf Karadeniz' e, Başhekim Ali Galip Gündoğar' a, tüm servis hemşirelerine ve PARKHAYAT Akşehir Hastanesinin Akşehirde hizmet vermesini sağlayan herkese sonsuz teşekkürlerimizi iletmek isterim.

 

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ziya Taner Özkeçeci son olarak genellikle ülkemizde eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite hastanelerinde yapılabilen ERCP işlemi sayılı hekimlerce yapılabilmekte olup PARKHAYAT Akşehir Hastanesinde bu hizmeti vermenin onur ve mutluluğunu yaşamaktayız. Başarılı ERCP işlemleri sonrasında 20 hastamızın şifa bulmasına vesile olduk, dedi.