Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya AK Parti Sincan İlçe Teşkilatı'nın düzenlediği "Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konulu Seminer Verdi

Gözden kaçırmayın

İktidar Partisinin Çaresizliği Ortadaİktidar Partisinin Çaresizliği Ortada

Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya TBMM Genel Kurulu'na verilen arada, AK Parti Sincan İlçe Teşkilatı'nın düzenlediği "Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

 

Burada yaptığı konuşmada Yeni Sistemin En Önemli Özelliği, Yürütmeyi İki Başlı Olmaktan Çıkarmasıdır diyen Özkaya, “Anayasa değişikliği teklifinin en önemli özelliğinin, yürütmeyi iki başlı olmaktan çıkar. Cumhurbaşkanının halkoyu ile seçilmesi nedeniyle halka karşı siyasi sorumluluğunun bulunması ve geniş icrai yetkileri nedeniyle gelecekte, yürütmenin diğer tarafı olan başbakan ve bakanlar kurulu ile yaşanabilecek muhtemel devlet krizini ortadan kaldıran bir değişikliktir” dedi.

 

Özkaya: “Yasama yetkisi ise münhasıran Mecliste olacaktır”

 

Ak Parti Milletvekili Ali Özkaya AK Parti Sincan İlçe Teşkilatı'nın düzenlediği "Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konulu konferansta yaptığı konuşmasının devamında şunları kaydetti, “Cumhurbaşkanı bu yetkisini yardımcıları ve parlamento dışından atayacağı bakanlar ile kullanacaktır. Yasama yetkisi ise münhasıran Mecliste olacaktır. Cumhurbaşkanının, yasa teklif etme yetkisi olmayacaktır. Yasama yürütmeden tamamen ayrı, kuvvetler ayrılığı ilkesine daha uygun bir hükümet sistemi öngörülmektedir. Anayasa değişikliği teklifi ile yargı alanında da önemli değişiklikler yapılmaktadır. Öncelikle yargı bağımsızlığı ilkesine 'tarafsızlığı' şeklinde ekleme yapılarak yargının tarafsızlığına ayrıca vurgu yapılmaktadır. Cumhuriyet, milletimizin en kıymetli kazanımıdır ve Türkiye'nin rejimi demokratik bir cumhuriyettir. Ülkeler, dünya ve ulusal uygulamaları dikkate alarak, geçmişin birikim ve pratiklerini gözeterek, millete ait egemenliğin nasıl somutlaşacağını, pozitif kurallarla şekillendirirler. Bu bakımdan teklifle, başkanlık yürütme modelinin, 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' olarak isimlendirilmesi, son derece isabetli bulunmaktadır” dedi.