FETÖ Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme iddiasıyla biri tutuksuz, 10’u tutuklu, 11 sanığın duruşmaları dün gün boyu devam etti.

 

ONBİR SANIK YARGILANDI

 

Dün sabah tutuklu sanıklar; İlhan Kavak, Mehmet Türk, Bekir Emrah Başaran, Tuncay Ürkmez, İsmail Erten ve tutuksuz sanık Hanifi Doğru hakim karşısına çıktı. Öğleden sonra tutuklu sanıklar; Yalçın Arslan, Mustafa Murat Kaya, Erdoğan Halat, Şükrü Taktak, Muhammed Dalar'ın duruşmaları görüldü. Tüm sanıkların duruşmaları ileri bir tarihte görülecek.

 

"VAAZ CD HEDİYE GELDİ"

 

Yerel internet haber sitesi sahibi tutuklu sanık İlhan Kavak duruşmada verdiği ifadede polisin ev aramasında ele geçirdiği yaklaşık 250 CD içinde terörist başı Fethullah Gülen'e ait vaaz CD kendisine hediye edildiğini söyledi.

 

"BABAMIN OĞLU DEĞİL

 

NİYE ÜCRET YATIRAYIM?"

 

Örgütle bağlantılı HÜRSİAD'a adına üyelik aidatı yatırdığı iddiasına karşı İlhan Kavak'ın hakkında tutuklu Mustafa Aldemir tanık olarak dinlendi. Aldemir, Kavak'ı simaen ve internet haber sitesindeki yazılarından tanıdığını, dernekte görmediğini söyledi. Kavak adına üyelik aidat ücreti ödemediğini söyleyen Aldemir, "Asla üyelik aidat ücreti ödediğim iddiasını kabul etmiyorum. Babamın oğlu değil niye ücret yatırayım? Üye aidat tahsilatını dernek sekreteri yapardı" dedi.

 

DÖRT TANIĞIN

 

DİNLENMESİ TALEBİ

 

On aydır tutuklu olduğunu ve çocuklarını göremediğini söyleyen İlhan Kavak tahliyesini, ayrıca Yüksel Elçi, Arif Yağcı, Mehmet Karagöz, Halil Ürün'ün gelecek celse tanık olarak dinlenmesini talep etti. Tahliye talebi reddedilen Kavak'ın duruşması ileri bir tarihte görülecek.

 

 

 YARGILAMA GENİŞLETİLMEYECEK

İhraç edilmiş öğretmen Mehmet Türk hakkındaki; Örgütün gizli haberleşme programı bylock kulanımı, çocuklarını örgütle müzahir okula göndermesi, örgütün finansal ayağı Bank Asya'da hesabı bulunması, örgütle bağlantılı Aktif Eğitim Sen Üyeliği iddiaları var. Hakkındaki suçlamaları reddeden Türk'ün yargılanmanın genişletilmesi, tahliye edilmesi ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talepleri reddedildi. Türk,'ün duruşması da ileri bir tarihte görülecek.

 

"SANIĞI FIRINCI

 

OLARAK BİLİRİM"

 

Fırıncılık yaptığı öğrenilen sanık Tuncay Ürkmez'in duruşmasında tutuklu tanık Tolga Kılıç tanıklık yaptı. Kılıç, Ürkmez'i Dinar ilçesinde esnaf olarak tanıdığını, ondan ekmek aldığını söyledi. Sorgu aşamasında psikolojisinin iyi olmadığını belirten Kılıç, "Sanığı fırıncı olarak bilirim. Ondan ekmek alırdım. Geçmişte cemaat olarak adlandırılan yapıda olup olmadığını bilmiyorum. Sorgulamadaki ifademde psikolojim iyi değildi. Dinar Köylere Hizmet Götürme Derneğine ve Dinar Sanayici ve İşadamları Derneğine üye olmam yönündeki teklifi Tuncay Ürkmez'in yaptığı sehven yazılmış olabilir. Bu yaşıma kadar adliye, mahkeme görmedim. Söylediğim gibi psikolojim iyi değildi" diye konuştu.

 

MAHKEME SANIĞA

 

SADECE İDDİANAME GÖNDERİR

 

Avukatı bulunmayan sanık Tuncay Ürkmez'e Mahkeme Başkanı ücretsiz avukat ataması yapılabileceğini hatırlattı. Dosyasını gördükten sonra avukat için karar vereceğini belirten Ürkmez ve tüm sanıklara Mahkeme Başkanı, "Mahkeme sanığa dosya, evrak göndermez. CMK'ya göre sanıklara iddianame tebliğ edilir. Bunu yüzlerce kez söyledik. Sanık dosya ve evrakı varsa avukatı aracılığıyla yoksa eşinin mahkeme kalemine dilekçe vermesiyle temin eder" dedi.

 

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

 

Burdur Cezaevinden duruşmaya Ses Görüntü Birleşim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan sanık İsmail Erten'in tahliye talebi reddedildi. Sanık Erten bir dahaki celseye SEGBİS bağlantısı ile katılacak.

 

DURUŞMALAR İLERİ

 

BİR TARİHTE GÖRÜLECEK

 

Diğer sanıklardan tutuksuz yargılanan Hanifi Doğru'ya savunma için süre verildi. Bekir Emrah Başaran'ın duruşması da ileri bir tarihte görülecek.

 

>>>Burcu Aydın-Kocatepe Gazetesi