Türkiye yumurta piyasasında önemli bir yere sahip olan ve sektörde fiyatların belirlenmesinde önemli bir söz hakkı olan Afyonkarahisar'daki yumurta üreticileri, okulların açılması ve kış aylarının yaklaşması ile yumurta fiyatlarının yüzde 20'nin üzerinde artabileceği sinyalini verdi.

Kentteki yumurta üretim kapasitesinde önemli bir yeri olan Kumartaşlı Yumurta Genel Müdürü Yasin Erdem, yumurta fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yumurta fiyatlarının anlık olarak belirlendiğini ifade eden Erdem, fiyatları etkileyen faktörlerin başında ise üretim miktarı ile ihracatın geldiğini vurguladı. Türkiye'de yumurta fiyatlarının belli bir periyodunun olmadığını ve haftalık olarak değişkenlik gösterdiğini aktaran Erdem, "Şu an için fiyatlar yükselişte ve fiyatlarımız haftalık olarak belirleniyor. Okulların açılma süreci ve kış aylarının yaklaşması nedeniyle, biliyorsunuz yumurta sezonluk ve sezonluk olduğu için fiyatlar yükselişe doğru biraz daha meyilli bir durumda. Üretim miktarı, ihracattaki talep yumurta fiyatlarını tamamen etkiliyor ama yumurtada net şu kadar artış bekleniyor ya da olur demek çok zor bir durum. Ama genelde yumurtada yüzde 20-30 fiyatında bir artış oluyor çünkü kışın para kazanan ürün yazın çok ciddi zarar ediyor. Tabi üreticiler bu zararları telafi edebilmek için biraz para kazanmak durumunda kalıyor. Minimum yüzde 20-30 fiyatlar etkilenebiliyor piyasanın genel talep durumuna göre" dedi.

 

"Yumurta fiyatlarının okul dönemi ve kış aylarında 12-13 TL'lere yükselme eğilimi var"

 

Okulların açılması, havaların serinlemesi ve kış aylarının gelmesi ile yumurta fiyatlarında artış yaşanacağını yineleyen Erdem açıklamalarında şunları söyledi:

 

"Yumurtanın fiyatı anlık bir şey ve fiyatı Başmakçı bölgesi tarafından haftalık belirleniyor. Haftalık belirlenen taleplere göre gidiyoruz ama tabi talepteki hızlı yükseliş fiyatları birden etkiliyor. Ürettiğimiz ürünün kaç paraya satılacağını kimse bilmiyor, üreticilerin tamamı ürünü üretirken fiyatı bilemiyor. ya zararına yada maliyetini satıyor veya kar ediyor. Ne olacağı belli değil böyle çok değişkenli bir fiyat. Okulların açılması, havaların serinlemesi ve kış aylarının gelmesi ile yumurta sezonunun açılma dönemi başlıyor buna bağlı olarak ta fiyatların yükselmesi bekleniyor. Bizim fiyatlarımız kışın yüksek olur ve beklentimizde yükselme yönünde. Şuanda piyasada otuzlu yumurta koli fiyatları 9-10 civarında. Okul dönemi ve kış aylarında ise 12-13 TL'lere yükselme eğilimi var."

 

"Son zamanlarda Katar çok ciddi anlamda yumurta almaya başladı"

 

Açıklamalarında son olarak sektörün dünyada en büyük pazara sahip olduğu Ortadoğu ve o bölgeye yapılan ihracata değinen Erdem, Katar'daki pazar konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Katar'ın yumurta ihtiyacının neredeyse tamamının Türkiye tarafından karşılandığını hatırlatan Erdem, "Türkiye'de yumurta üretim miktarı, tüketim miktarından yüzde 20 daha fazla. Bu fazla miktarı da ihracata gönderiyoruz. İhracattaki talep esas piyasayı düşüren, yükselten yani tetikleyen faktörlerin başında geliyor. Ağırlıklı pazarımız Irak. İhracatımızın yaklaşık yüzde 80-90'nını Irak'a yapıyoruz. Yüzde 10-20'lık kısmını diğer ülkelere yapıyoruz. Son zamanlarda Katar çok ciddi anlamda yumurta almaya başladı. Şuanda haftalık 50 tıra kadar ürün gidiyor Katar'a. Irak'taki sayımızda yaklaşık 300 tır civarında. Toplamdaki ihracatımızda 300-320 tır civarında yani ciddi bir pazarımız var haftalık olarak. Türkiye'deki fiyatları esas tetikleyende bu pazar. Yani ihracatta azalma olursa iç piyasaya kalan ürün fazla olduğu için fiyatlar düşüyor. İhracatta talep fazla olursa ve ürün yetmez ise bu seferde fiyatlar yükseliyor. Ortadoğu'ya özelliklede Irak pazarına çok hakim durumda Türkiye. Katar'ın yumurta ihtiyacını Türkiye karşılıyor diyebiliriz. Zaten nüfus olarak da çok büyük bir ülke değil. Haftalık 50 tırlık bir sevkiyatımız var. Ayda yaklaşık 200 tır civarında ve buda neredeyse bütün yumurta tüketimi denilecek bir rakam" diye konuştu.