Öğretmen okullarının kuruluşunun 169. yılı nedeniyle Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesinde Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ergün tarafından Abdullah Kaptan konferans salonunda “Öğretmen Eğitiminde Değerler” adlı konferans verildi.

 

Türkiye’nin öğretmen okullarında dünyanın gerisinde olmadığını ve Avrupa ile paralel gittiğini söyleyen Ergün, “Avrupa’da öğretmen okullarının geleneksel adı normal okuldur. Norm öğreten okuldur. Bugün Avrupa’nın birçok yerinde okullar normal okul olarak adlandırılıyor. Bizim öğretmen yetiştirme geleneğimizde 1848’den beri Avrupa ile paralel gidiyor. Son yıllarda Avrupa ilkokul ve ortaokul öğretmenlerine yüksek lisans, lise öğretmeni olacaklara doktora yaptırma planları yaparken biz işi sertifika diye oldukça alt bir düzeye indirdik” dedi. Felsefesiz eğitim yapılmayacağını her öğretmenin bir felsefesi olması gerektiğini vurgulayan Ergün, “Felsefe bir bakış açısıdır. Dünyayı, eğitimi, hayatı değerlendirmedir. Herkes felsefe yapabilir. Bir eğitim felsefeniz olacak. Felsefe olmadan program ve ders yapamazsınız. Psikolojik değerleriniz olacak. Kendinizle barışık olacaksınız. Kendinize güveneceksiniz. Gerçekçi bir yol izleyin, her şeyin peşinde koşmayın. Sosyolojik değerlere ise norm diyoruz. Türk toplumunun değerleri vardır. Türk toplumunun değerlerine sahip çıkacaksınız. Siz Türkiye’nin öğretmenleri olacaksınız” diye konuştu.

 

Geleceğin insanlarını öğretmenler yetiştiriyor

 

Nezaket ve saygının değişen dünyada değişmeyen değer olduğunu değerlerin içe ve dışa olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Ergün, “Kendinize saygı duyun. Kendinizle hoşnut olun. Neye sahipseniz bunu en değerli hale getirin. Bunun üstüne değer katın. Sıcak ilişkiler kurun. Mesafenizi koruyun. Bir özeliniz olsun. Kimsenin çok özenine de merak duymayın. Kişisel gelişiminizi sağlayın. Hayattan zevk alın. Başarı en büyük değerdir bunu hafife almayın” diye konuştu. Eğitim fakültesi mezunu öğrencilerin, her zaman diğer fakültelerden mezun öğrencilerden daha başarılı öğretmenlik yaptığını ifade eden Ergün, şöyle devam etti:

 

“3 aylık üstünkörü yapılan kurslarda o değerler maalesef kazanılmıyor. Eğitim fakültesinde okumanız size birçok değer kazandırıyor. Öğretmen olacağınızı biliyorsunuz. 4 yıl buraya gelmiş olmanız bile size kendiliğinden değer kazandırıyor. Öğretmenlik insan neslinin çocukluktan yetişkinliğe kadar olan dönemde kendisini çok yoğun olarak hissettiren bir meslek. Herkesin avutamadığı çocukları biz bir disiplin içinde tutmaya çalışıyoruz. Hem bakıyoruz. Hem de bir kısım bilgiler öğretiyoruz ve bütün meslek elemanları bizim elimizden geçiyor. Öğretmenlerin çok büyük manevi sorumluluğu var.  Geleceğin insanlarını öğretmenler şekillendiriyor.”

 

Konferansa, AKÜ Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.