Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Psikoloğu Melisa Dilan Kırıt ile Aile danışmanlığı nedir?

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Psikoloğu Melisa Dilan Kırıt ile Aile danışmanlığı nedir? Neden bir psikoloğa ve aile danışmanına gidip yardım almalıyız? Sorularına cevap aradık.

 

Aile; anne, baba ve çocuklardan oluşan toplumsal bir yapıdır. Ailedeki her birey farklı kişilik yapılarına, farklı karakterlere, farklı davranışlara, farklı düşünce ve duygu durumlarına sahiptir. Aynı evin içerisinde yaşayan ve aynı hayatı paylaşan bu farklı bireyler arasında hayatın belli dönemlerinde bazı çatışmalar yaşanabilmektedir.

 

Anne-baba çatışmaları,

 

Ebeveyn-çocuk çatışmaları,

 

Anne-baba-çocuk çatışmaları,

 

Kardeşler arası çatışmalar,

 

Aileyi etkileyen bireysel sorunlar,

 

Çocuk-ergen problemleri gibi çatışmalar aile bireyleri arasında çözümlenemediğinde bir uzman yardımı almak gerekebilmektedir. Aile danışmanları bu alanda uzmanlaşmış kişilerdir.

 

Yaygın Olarak Aile Danışmanlarına Başvuran Danışan Grupları ve Yaşanılan Problemlere ilişkin örnekleri sıralayalım.

 

Çiftler arası yaşanan çatışmalar ve evlilik problemleri. Aynı evi ve hayatı paylaşmaya başlayan iki farklı karakterin ortak bir düzen oluşturana kadarki bu alışma süreçleri sancılı geçirebilir. Veya evliliğin ilerleyen yıllarında ilişkiye 3. kişilerin dahil olması ile evlilik kurumu zedelenebilir.

 

Özellikle ilk anne-babalık deneyimlerini yaşayan çiftlerin çocuklarla ilgili alınacak kararlar ve sorumluluklar nedeniyle yaşadıkları çatışmalar. Özellikle ilk anne-babalık deneyimlerini yaşayan çiftler bu acemilik dönemlerinde aile büyüklerinin de yönlendirmeleri ile çocuğu kendi kurallarına göre yetiştirme konusunda çatışma içine girebilmektedirler.

 

Çocukların yetişkinliğe geçiş dönemlerinde kendilerine ait bir kişilik ve karakter oluşturması nedeniyle evde ebeveynler tarafından kurulmuş olan sisteme ayak uydurmada yaşadıkları sorunlar. Bu dönem hem çocuk hem de anne-baba açısından oldukça sıkıntılı bir dönemdir. Genellikle çocuklar ebeveynlerin kurdukları düzene uyum sağlamayı reddetmeye başlarlar ve buna karşılık ebeveynler koydukları kurallardan taviz vermemek için direnirler. Böylelikle otomatik bir çatışma süreci başlamış olur.

 

Kardeşler arası yaşanan çatışmalar. Özellikler kardeş kıskançlıkları ile çok fazla karşılaşılmaktadır. İlk çocuk kendisine ait olan sevgi ve ilgiyi aileye yeni katılan küçük kardeş ile paylaşma

 

aşamasında kardeş kıskançlığı yaşayabilir. Bu dönemde ebeveynlere büyük bir sorumluluk düşmektedir. Anne-baba 2.hamilelik sürecinin başındayken çocuklarına bir kardeşi olacağını uygun bir dille anlatmaya başlamalılar ve çocuğu bu 9 aylık süreçte en doğru şekilde yönlendirmelidirler. Doğum sonrasında ise ebeveynler sevgi ve ilgiyi çocuklarına eşit olarak dağıtmalıdırlar.

 

Sıkça karşılaşılan bu problemler aile içerisinde çözümlenemediğinde, evliliğin devamı ve çocukların sağlıklı bireyler olarak yetiştirilebilmesi açısından bir aile danışmanına başvurulmasında fayda vardır.

 

Her bir maddede yaşanılan ortak sorunlar; iletişim kopuklukları, doğru iletişimin kurulamaması, farkındalığın olmaması ve doğru olduğu zannedilen yanlış deneyimlerin ve çevreden duyulan yanlış bilgilerin aile kurma ve çocuk yetiştirme süreçlerine uyarlanmaya çalışılmasından kaynaklanmaktadır.

 

Aile Danışmanları;

 

-Aile bireyleri arasında sağlıklı ve doğru iletişimin nasıl kurulması gerektiği,

 

-Çocukların sorumluluklarının nasıl paylaşılması gerektiği,

 

-Kişilerin bireysel farkındalıklarını nasıl arttırabilecekleri,

 

-Her bir bireyin aile içindeki dengeyi ve huzuru sağlamada nasıl katkı sağlayabilecekleri gibi konularda aile fertlerine yol gösterici olurlar.