Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre Türkiye ile Rusya arasında, Türkiye topraklarında bulunan Rus defin yerleri ile Rusya topraklarında bulunan Türk defin yerleri hakkında anlaşma iki ülkenin Dışişleri Bakanlığınca imzalandı. Anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda da kabul edildi. Rusya da anlaşmanın iç onay sürecini tamamladı. Anlaşma uyarınca, Rusya'nın "Krasnoyarsk" bölgesinde defnedilen Türk askerlerinin hatıratına hürmeten şehitlik anıtı inşa edilecek. Ayrıca, Vladivostok, Petrovsk ve Kirov şehirlerinde bulunan Türk askerlerinin mezarlarının künye tespitleri yapılacak. Daha sonra bu şehirlerde de birer anıt inşa edilecek, mezar kalıntıları bulunursa bulunulan yerlerde şehitlik tesis edilecek.



HER YERDE ŞEHİDİMİZ VAR



Rusya'nın Samara bölgesinde 1. Dünya Savaşı'nda hayatlarını kaybeden Türk askerlerinin mezarları hakkında Türkiye'nin Kazan Başkonsolosluğu araştırma başlattı. Bu araştırmalar sonucunda bulgular elde edilmesi halinde buralarda da şehitlik yapılması gündeme gelecek. Milli Savunma Bakanlığından Müsteşar Yardımcısı İhsan Bülbül, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: "Samara bölgesine 180 kilometre uzaklıkta Sızran şehrine esirlerin trenle götürüldüğü ve orada şehit olan askerlerimizin defnedildiği şehitlerin tespitine yönelik bir çalışma var. 1853-1856 Kırım Savaşı'nda ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda şehit olan askerlerimiz anısına Moskova yakınlarında bulunan Kaluga'da bir anıt inşa edilmesi düşüncesi var.



HASARLI OLANLAR ONARILACAK



Arşiv kayıtlarında Shkotovo'da şehitlerimizin olduğuna dair bilgilerin olduğu, Spassk-Dalny şehri ve Shkotovo köyünde Türk savaş esirlerine adanmış anıtların bulunduğu ve bu anıtların da onarılmasının sağlanması yönünde bir çalışma var. Ayrıca, Primorskiy eyaletinde Razane köyünde esir düşen Türk, Alman, Avusturya-Macaristan askerleri anasına yapılmış bir anıt olduğu tespit edilmiş ve bu anıtında da onarılması yönünde çalışmalar bulunmaktadır."




ÇANAKKALE'YE DE RUS ANITI YAPILACAK



Türkiye'de de Rus anıtı yapılacak. Türk topraklarında Rusların değişik yerlerde definlerinin yapıldığı ancak defin yerleri hakkında kesin bilgi bulunamadığını söyleyen Bülbül, "Öncelikle nerelerde defnedildiği ve kimlik bilgilerinin ne olduğu ve tespitini müteakip, ilgili yerlerde anıt yapılmasının sağlanmasına hizmet edeceğini değerlendiriyoruz" diye konuştu. Başbakan Binali Yıldırım da Moskova ziyaretinde Rus mevkidaşı Dmitri Medvedev ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, “Çanakkale'de bir anıt yapmak istiyorlar. İkili sözleşmenin Meclis'ten geçmesini bekliyorlar” bilgisini vermişti.