Afyonkarahisar Modern Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Tarafından Konya yoluna yapılacak sanayi sitesine ilişkin Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı M. Emin Birliktir, bilgilendirmede bulunarak, arsanın tapusunun alındığını ve proje çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. 

Afyonkarahisar-Konya yolu 9. kilometrede yapımı planlanan Modern Sanayi Sitesi için bilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı M. Emin Birliktir’in gerçekleştirdiği toplantıda,  projenin hazineye ait bir arazide uygulanacağı bildirildi. Modern Sanayi Sitesi İnşaatı’nın 2,5 yıl gibi kısa sürede tamamlanacağını belirten Bilrliktir,      Bilindiği üzere 1.Küçük Sanayi Sitemiz şehrin içerisinde kalmış olup, Bilim Sanayi Bakanlığımız’ın şehir merkezindeki sanayi sitelerinin taşınması ile ilgili yaptığı çalışmada 10 il 11 sanayi sitesi pilot bölge olarak açıklanmıştır. Afyonkarahisar 1. Sanayi Siteside bu 11 sanayi sitesi içerisindedir. 1.Sanayi sitemiz 381 işyeri olarak yapılmış daha sonra işyeri ihtiyaçlarından dolayı bölünerek yaklaşık 750 civarında işyeri haline gelmiştir. 1.Sanayi Sitemizin mülk sahibi esnaf ve sanatkarlarımızın büyük bir bölümü emekli olmuş, bazı esnaf ve sanatkar ustalarımızda vefat etmiştir. Bu nedenle bu sanayi sitesindeki esnaf ve sanatkarımızın büyük bir bölümü kiracıdır. Bizler bu nedenle genç esnaf ve sanatkarımız başta olmak üzere, kiracı durumdaki esnaf ve sanatkarımız veya sanayi sitesinde çalışacak esnaf ve sanatkarımıza Madeni Sanatkarlar Odası Genel Kurulunda  verdiğimiz söz üzerine  dükkan, işyeri  yapmak için  S.S. Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi adı altında kooperatif kurduk. Bu sebeple arsa arayışına girdik ve Konya yolunda Afyon çıkışına yaklaşık 9 kilometre mesafede hazineye ait bir arsa bulduk ve talip olduk” dedi.

“100 metrekarelik 600 işyeri olacak”

Modern Sanayi Sitesi’nin ne aşamadan geçtiğinden de bahseden Birliktir, “Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünden bu arsanın kooperatifimize satışı ile ilgili resmi yazı geldikten sonra üye kayıtları başlatıldı, ancak resmi prosedürlerden kaynaklanan bazı sıkıntılardan dolayı üye kayıtlarını durdurmuş idik. Şimdi bu sıkıntılar aşıldı, arsanın parası yatırıldı ve tapumuzu almış bulunmaktayız. Arsamız Konya yoluna sıfır olup yola cephesi yaklaşık bin metre uzunluğunda derinliği ise 200 metre civarındadır. Bu arsaya yaklaşık 100 metrekarelik 600 civarında işyeri ve dükkan sığmakta ve bu sayının yarısına yakını ilk kayıtlarda dolmuştur. İşyerleri depreme dayanıklı prefabrik yapılacak olup yüksekliği 9 metre olacaktır. Esnaf ve sanatkarlarımızın ihtiyacına göre dükkanlar 100 metre 200 metre 300 metre ve 400 metre olarak verilebilecektir. Her 100 metrekarelik işyerinin ön kısmında yaklaşık 50 metre arsa verilecektir. Bu arsaya daha fazla işyeri, dükkan sığabilirdi ancak hem çevresinin hem de iç yollarının geniş olmasını istediğimizden 600 civarında işyeri yerleştirilmiştir. Bu yıl içerisinde temel atmayı ve 4 yıl içerisinde de bitirip teslim etmeyi hedeflemekteyiz” diye konuştu.

Modern Sanayi Sitesi doğalgaz ile ısınacak

Modern Sanayi Sitesi’ndeki esnafların ve işyerlerinin doğalgaz ile ısınması noktasında ise çalışma başlattıklarını belirten Birliktir, “Doğalgaz hattının o bölgeye kadar ulaşması noktasında bir takım maliyetler çıkıyor. Bu maliyetlerin bir kısmını Şeker Fabrikası, bir kısmını yeni Yapılan Cezaevi, bir kısmını da Modern Sanayi Sitesi olarak biz karşılayacağız. Bu noktada çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.    

“Arsanın tapuları alındı”

Arsanın tapusunun alındığını ve proje çalışmalarının başlatıldığını kaydeden Birliktir, “Şu an zemin etütleri yapılmaktadır. Sitemizin alt yapı yol ve benzeri işlemleri Belediyemiz tarafından, Elektrik direği trafo gibi yatırımlarında OEDAŞ tarafından yapılacaktır. Millet Vekilimiz Ali Özkaya Bey’de bu ve diğer işlerimizde  sürekli ilgilenmekte olup kendisine teşekkür ediyoruz. Burada özellikle esnaf dostu Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban beye tüm esnaf ve sanatkarımız adına şükranlarımızı sunarız. Bizim amacımız kaliteli, modern, sağlam, kullanışlı ve ucuza mal ederek esnaf ve sanatkarımızı dükkan sahibi yapmaktır. 1 Sanayi Sitesi içerisindeki Madeni Sanatkarlar Odasında üye kayıtları 31 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla tekrar başlatılmıştır. Kısacası yapmak istediğimiz yeni modern küçük sanayi sitemizin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen başta Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na Maliye Bakanımız Naci Ağbal Bey’e özellikle her aşamada yanımızda olan Milletvekilimiz Ali Özkaya bey’e, Milletvekilimiz Hatice Dudu Özkal hanımefendiye, İstanbul Milletvekili Dr.Hasan Sert Bey’e ve hakkını ödeyemeyeceğimiz Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban bey’e teşekkür ederiz. Kamuoyuna, esnaf ve sanatkarımıza saygıyla duyurulur” dedi.

>>Hayati Kanat