Yeni Asır'da yer alan habere göre küçük çocukların derileri, güneş ışınlarını tolere edemeyecek kadar hassastır. Güneş ışınları sudan ve kumdan yansıyarak, kişileri gölgede bile yakabilir.



Hayatında bir kere su toplamış güneş yanığı olan bir kişinin cilt kanserine yakalanma riski, yanığı olmayanlara göre iki kat fazladır. Her yanık ile bu risk iki kat artar. Cilt kanserinden korunmanın en iyi yolu, cilt yanıklarını önlemektir. Çocuklar, bu nedenle güneş ışınlarının en yoğun yeryüzüne ulaştığı saatlerde dışarı çıkarılmamalıdır.



Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gülten Karasu konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor...



Çocukların sağlıklı gelişimi için aldığı gıda ne kadar önemli ise, güneş ışığı da o kadar önemlidir. D vitamini kaynağı olan güneş, kemiklerin gelişiminde büyük bir göreve sahiptir. D vitamini eksikliğinde Raşitizm hastalığı gelişir. Raşitizmli bebeklerin bıngıldağı geç kapanır, dişlerini geç çıkar, oturması ve yürümesi gecikir. Çocukların çok sıcak ve çok soğuk olmayan havalarda, günde en az 2 saat kadar dışarı çıkarılarak güneş ışığından faydalanmalarını sağlanmalıdır.



Yaz aylarında 2-3 aylık bebekler güneş ışığından yararlanabilmeleri için, rüzgarsız havalarda çıplak olarak güneşe çıkarılabilir.



Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar



Yazın güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arasında, çocuklara güneş banyosu yaptırılmamalıdır.



Güneş banyosuna ilk gün 2 dakika ile başlanmalı ve toplamda 30 dakikayı aşmamalıdır.



Çocuklara fanila ve şapka giydirilmeli ve güneşin altında kesinlikle uyutulmamalıdır.



Daha büyük çocukların ise, yaz aylarında çıplak olarak güneş banyosunun 45 dakikayı geçmemesi gerekmektedir.



Çocuğun uzun süre güneşe maruz kalması deride kızarıklık, acı hissi, fazla etkilenmiş bölgelerde ciltte su toplanması, baş ağrısı, kusma, ateşe yol açabilir. Bu durumda acilen doktora başvurulması gerekmektedir.



Güneş çarpmalarında çocuğun cildi soğuk ve nemli ise, gölge ve serin bir yere yatırılıp bacaklarının yüksekte tutulması gerekmektedir.



Deri kırmızı bir renk almış, sıcak ve kuru ise, soğuk su altında tutulduktan sonra çocuğun serin ve gölge bir yere yatırılıp ateşi düşünceye kadar soğuk suya batırılmış bir bezle vücuda kompres uygulanmalıdır.



Çocuklarda güneşin zararlı etkilerine karşı, hassas ciltler için geliştirilmiş yüksek koruma faktörlü güneş losyonları, doktor önerisi ile kullanılmalıdır.