MEME KANSERİNİN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ: METASTATİK MEME KANSERİ

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

2015'te yaklaşık 600 bin kadının ölümüne neden olan meme kanserinin, 2030'da 800 binin üzerine kadının hayatına mal olması bekleniyor. Meme kanserinden ölümlerin büyük çoğunluğu ise metastatik evrede gerçekleşiyor. Uzmanlar metastatik meme kanserinde hastaların yaşam kalitesini bozmadan, kemoterapisiz sağ kalım sürelerini artırmaya yönelik çalışmaların hastalara umut olduğunu söylüyor. 

 

Akciğer kanserinden sonra en çok ölüme neden olan meme kanseri; türleri, yenilikçi tedavileri ve gelecek tedavileriyle Pfizer Onkoloji tarafından Prag'da gerçekleştirilen medya eğitiminde dünyanın birçok yerinden hekimler ile masaya yatırıldı. En erken evrede teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi ve hayatta kalma oranına sahip bir hastalık olan meme kanserinde kurtulma oranı en ileri yani metastatik evrede yüzde 22'lere kadar geriliyor. Eğitimde görüş bildiren Washington Üniversitesi Kanser Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Julie Gralow “2015 yılında dünyada 561.334 kadının ölümüne neden olan meme kanserinin, 2030 yılında 805.116 kadının ölümüne neden olması bekleniyor.” dedi.

 

Metastatik meme kanseri, meme kanserinin en ileri evresidir ve bu evrede kanser beyin, akciğer, böbrek gibi organlara yayılır. Erken evre meme kanseri teşhisi koyulan kadınların yaklaşık yüzde 30'unda meme kanseri metastatik evreye ilerleyebilir. Bu ilerleme 5, 10 ya da 15 yıl içinde olabilir. Batı ülkelerinde meme kanseri yüzde 5 ila 10 arasında metastatik evreye ilerlerken, bu oran gelişmekte olan ülkelerde yüzde 50 ila 80'e kadar çıkabiliyor.

 

Türkiye'de gayri safi yurtiçi hasılanın sadece yüzde 5,4'ü sağlığa ayrılıyor

Bölgenin sağlık harcamaları da toplantıda ele alınan konular arasındaydı. Doğu Avrupa Bölgesi'ndeki ülkelere bakıldığında sağlık harcamalarının en az olduğu ülkenin Türkiye olduğu gözlendi. Dünya Bankası'ndan alınan rakamlara göre Slovenya gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 9,2'lik kısmını sağlık harcamalarına ayırırken, Türkiye'de bu oran yüzde 5,4 seviyesinde seyrediyor. Bu oran Fransa'da yüzde 11,5 iken, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise yüzde 17,1.

 

Metastatik meme kanseri üzerine çarpıcı veriler

 


Metastatik meme kanseri, meme kanserinin en ileri aşamasıdır.
Meme kanserindeki ölümlerin büyük bir çoğunluğu metastatik meme kanseri sebebiyle olur.
Son araştırmalar metastatik meme kanserli kadınların hala ele alınmamış belirgin ihtiyaçları olduğunu gösteriyor.
Erken evre meme kanserine oranla, metastatik meme kanserli kadınlar için daha az hasta ve toplum kaynağı mevcuttur.
Metastatik meme kanseri tedavi edilemeyen bir hastalık olmasına rağmen, şifası olduğuna en çok inanan ülke yüzde 76 oranı ile Türkiye. Türkiye'yi yüzde 74 ile Japonya, yüzde 72 ile Amerika Birleşik Devletleri takip ediyor.


 

Pfizer tarafından European School of Oncology (ESO) ile işbirliği içerisinde geliştirilen Metastatik Meme Kanserinde (mMK) Global Durum: 2005 – 2015 On Yıllık Rapor, metastatik meme kanseriyle yaşayan kadınların bakım ve destek ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla dayanışmaya ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor.

 

 Pfizer Onkoloji hakkında

Pfizer Onkoloji dünya genelinde hastaların durumunu iyileştirmek için yenilikçi tedavi seçeneklerinin keşfini, araştırılmasını ve geliştirilmesini taahhüt etmektedir. Biyolojik ürünlerden ve küçük moleküllerden oluşan güçlü araştırma programımız sektördeki en sağlam programlardan biridir ve geniş bir dizi kanser genelindeki hastalar için en iyi bilimsel atılımları belirleyip klinik uygulamaya dönüştürmek için hassas bir odaklanmayla çalışılmaktadır. Pfizer Onkoloji araştırmacılar, işbirliği içinde çalışan araştırma grupları, hükümetler ve ruhsat sahibi iş ortaklarıyla birlikte çığır açan ilaçlarla kanseri iyileştirmek veya kontrol altına almak, her hasta için doğru zamanda doğru ilacı vermek için çalışmaktadır.