Sivil Toplum

MELEK YÜZLÜLER UNUTULMADI

Abone Ol




Down Sendromu Ülkemizde farkındalık oluşturulması gereken önemli konulardan biridir. Down Sendromu bütün dünyada birçok fertte görülen durum olarak bir hastalık değil, genetik başkalıktır. Bu şekilde dünyaya gelen Down Sendromlu kardeşlerimizin yapıları birbirinden farklı olmasına rağmen dış görünüş olarak birbirlerine çok benzerler. Bu durum görüldüğü ilk dönemlerinde sağlanacak aile ve tıbbi destek ile çocukların toplumla olan iletişimleri sağlanır. Bunlarda 46 yerine 47 kromozom mevcuttur. Yani 21. Kromozom 2 değil 3 adet olarak dünyaya gelirler. Dolayısıyla aslında onlar normal bireyden eksik değil +1 fazladır. Bu kardeşlerimizin ihtiyaçları diğer çocukların ihtiyaçlarından farklı değildir. Kurallara uyarlar, Yardım etmeyi çok severler, Neşeli ve sempatiktirler, oldukça duygusal olurlar. Dağınıklıktan hoşlanmazlar, düzenlidirler, acıma duygusu ve sevecenlikleri fazladır karşılıksız severler. Yalan söylemezler, dürüsttürler. Ülkemizde net bir veri olmamakla beraber yaklaşık 100.000 Down Sendromlu olduğu tahmin ediliyor.



17 ilde Derneğimiz ve 22 Ülkede Ülke Temsilciliğimiz bulunan Uluslararası Down Sendromu Federasyonu olarak “Her şey Farklı Olacak” sloganıyla yola çıktık. Bugüne kadar çeşitli proje ve programlarla MELEK YÜZLERİMİZE sosyal farkındalık kazandırmak üzere çalışmalar yaptık. Uluslararası Down Sendromu Federasyonu (UDF) ile Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun (TAFED) işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında 5 yıldızlı otellerin mutfaklarında verilen 23 haftalık eğitimler bittiğinde “AŞÇILIK BRÖVESİ VE BAŞARI PLAKETİ” alan Down Sendromlu kardeşlerimize iş imkânının sağlanması hedeflenmiştir. En önemli projelerimizden biri olan “DOWN ŞEFLER TÜRKİYE” projesi ile 11 İlde 27 Down Sendromlu kardeşimiz meslek sahibi oldular. Bu projede bizlere desteklerini esirgemeyen ve Melek Yüzlerimizin Hamisi olan Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Numan Kurtulmuş’a da Federasyonum adına ayrıca şükranlarımı ifade ediyorum. Ayrıca kurulduğumuz günden beri Federasyonumuzun MELEK YÜZÜ olan Sn. Hande Fırat’a da teşekkür ederim. Yine Federasyonumuzun organize ettiği Dünyada bir ilk olarak yapılacak olan proje, Türkiye'nin ünlü dj'lerinin verecekleri 8 aylık bir eğitim çerçevesinde down sendromlu bireylerimize mesleki istihdama yönelik dev bir projedir.



Ocak 2018’de “AFYONKARAHİSAR DOWN SENDROMLULAR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ’Nİ” kurduk. Rabbim Derneğimizi Afyonkarahisar’ımıza Hayırlı etsin İnşaallah. Buradaki amacımız İlimizdeki tüm Melek Yüzlerimiz ve ailelerine destek olmak ve sosyal farkındalığı artırmaktır. Bu kardeşlerimizi topluma kazandırmak için Dernek olarak değişik projeler planlamaktayız. Kısaca bahsetmem gerekirse, Down Şefler Türkiye Projesi, Afyon Down Cafe Projesi ve diğer birçok proje planlanmaktadır. Bu projeler ile hem ailelerimize destek olmak hem de Melek Yüzlerimize sosyal farkındalık kazandırarak, özgüvenlerini artırmak Derneğimizin birinci hedefidir.

 

2010 yılından 2017 yılına kadar Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonun düzenlemiş olduğu, bölge ve Türkiye Şampiyonalarında gülle atma ve koşu branşlarında 1.cilik ve birçok derece ile Şanlı Türk Bayrağımızı gönderde dalgalandıran Sevgili Melek Yüzümüz ve Afyonkarahisar’ımızın gururu Münevvere’ye aldığı derecelerle Ülkemizin adını Dünyaya duyurduğu için buradan bir kez daha teşekkürü bir borç bilirim.

 

“Afyonkarahisar Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu” olarak MELEK YÜZLERİMİZ ve aileleri ile daha önce yine bir araya geldik. Çok samimi ve sıcak bir ortamda bu kardeşlerimiz ve sorunlarıyla alakalı görüşmeler yaptık. Melek Yüzlerimizin candan ve riyasız kucaklayışları, sevgileri ve masumiyetleri bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Evlerine misafir olup hasbıhal ettiğimiz Melek Yüzlerimizin ailelerine, Afyonkarahisar Down Sendromlular Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Başkanı olarak şahsım ve Yönetim Kurulum adına teşekkür ederim."dedi.

Ardından yine Down Sendromlu olan üyeler ve aileleri müzik eşliğinde, eğlendiler. Eğlence çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdirildi.



Afyonkarahisar Down Sendromlular Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği eğlencenin ardından Hıdırlık Seyir Restaurantı ziyaret etti.