AFYONKARAHİSAR DEVLET HASTANESİ’NDEN BİR İLK DAHA

MAY-THURNER SENDROMLU BİR HASTAYA VENÖZ SİSTEME BALON UYGULAMASI YAPILDI.

Doğumsal olarak karında damarların çaprazlaştığı bölgede yer alan atardamarın toplardamarı sıkıştırması sonucu gelişen bir hastalıktır. Toplardamarda kan akımının değişmesi sonucu bacakda şişlik, yorgunluk ve ağrı şikâyetleri ile kendini belli eder. May-Thurner sendromu olan bireylerde sol bacakta şişme, kalınlaşma ve kalçaya vurabilen ağrı en yaygın şikâyetlerdir. 

Toplardamar tam olarak sıkışırsa kan akımı engellenir vepıhtılaşma DVT (Derin Ven Trombozu) gelişir. Sol bacakta pıhtı geçiren hastaların %18-40 ında May-Thurner sendromu saptanmıştır. Pıhtı olması erken dönemde akciğer pıhtı atma riski, geç dönemde ise toplardamar tıkanıklığı nedeni ile bacakta şişme, ağrı, renk değişikliği ve yaralarla karakterize toplardamar (venöz) yetmezliği riski taşır. Bayanlarda erkeklerden 3 kat daha fazla, sıklıkla 20li ve 40lı yaşlar arasında görülmektedir. 

Tanı yöntemleri olarak Doppler Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi, Anjiyografi ve Manyetik Rezonans (MR) Anjiografi kullanılmakla birlikte,  kesin tanı yöntemi venografidir (Toplardamar Anjiografisi). 

Tedavide ilaçlar, balon, stent gibi girşimsel tedavi yöntemleri veya açık cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Bu tedaviler içerisinde son yıllarda balon ve stent en çok tercih edilen yöntemlerdir.  

33 yaşımdaki bayan hastamız G.K. nın 10 yıldan fazladır sol bacakta ağrı ve şişlik şikâyetleri varmış. Şikâyetlerinin giderek artması üzerine başta büyükşehirlerde farklı branşlardan birçok hekime başvurmuş. Hasta Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi kliniğine müracaat ettikten sonra yapılan muayene ve tetkiklerden sonra May-Thurner sendromu tanısı konuldu. 

Tanı konulduktan sonra hastamıza hastalığı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verildi. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanları Op.Dr. Fatih ADA, Op.Dr. Ersin ÇELİK ve Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sadık Volkan EMREN’den oluşan ekip tarafından sol bacak ana toplardamarına balon anjiyoplasti işlemi yapıldı. İşlem sonrasında yapılan kontrol anjiografi sonrası toplardamarın tamamen açıldığı görüldü. Başarılı tedavi sonrası erken dönemde hasta taburcu edildi. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği özellikli hastalık ve hastaları büyük bir titizlikle tedavi edebilmektedir. 

Sayın Valimiz Hakan Yusuf GÜNER’in ilimiz sağlık sektörüne yaptıkları katkılarla Afyonkarahisar Devlet Hastanesi güncel tedavileri hastalarına uygulayabilmek için tıbbi yenilikleri yakından takip etmektedir.